Mi-au plăcut la nebunie jucăriile acestea din lemn și sunt sigură că și pe tine o să te încânte. Și zilele acestea, mai exact pe 13 și 14 decembrie 2013, le vei putea vedea și cumpăra din showroomul Ping Pong, unde ți s-a pregătit o selecție frumoasă de obiecte ce pot fi oferite cadou de Crăciun. Dar până atunci, merită să-ți spun de jucăriile produse sub brandul Minitremu pentru că inițiativa celor doi soți din Târgu Mureș chiar trebuie sprijinită și amplificată. Cum le-a venit ideea asta genială? O coc ei de mai mult timp, dar de când au devenit părinți, s-au pus pe treabă și anul acesta au reușit să lanseze forma finală a acestor ingenioase jucării. Hai să-ți spun mai multe, dar înainte să postez o poză.
Se tot vorbește că suntem în derivă la capitolul identitate națională. Laura, care e absolventă de arte plastice, și Gabriel, sociolog, și-au pus problema asta cu identitatea națională și au realizat că ceea ce ne înconjoară acum, de la arhitectură la obiectele pe care le folosim zi de zi, nu ne vorbește despre asta. Pentru că da, poate o să ți se pară ciudat, dar când treci pe lângă clădiri cu arhitectură românească sau ai acasă obiecte făcute la tine în țară ce înglobează simbolistica din arta și cultura noastră, faptul că le vezi zilnic, că interacționezi cu ele îți reamintesc de moștenirea ta, de identitatea. Când au devenit părinți s-au gândit și la educația copiilor. Care sunt jucăriile prin care poți dezvolta imaginația și abilitățile celor mici și care să înglobeze ceva din cultura noastră? Ei bine, n-au găsit. Mașini, păpuși, tot soiul de jucării educative, dar nimic care să-i relaționeze cultural cu țara lor. Și uite așa au cercetat și au ajuns la concluzia că în opera lui Brâncuși există esența noastră românească. De aici și până la realizarea jucăriilor părea să fie doar un pas. Dar…
Dar a fost greu. S-au chinuit cu prototipuri, s-au chinuit în a găsi ateliere de producție și a dezvolta jocurile pentru a ajunge la o formă cât mai frumoasă, rezistentă și provocatoare pentru copii, să le facă plăcere să interacționeze cu ele. Mult timp s-au zbătut în ateliere de tâmplărie până au găsit unul. Piesele sunt mici și cer muncă migăloasă. Prețurile de producție sunt ca atare mari și asta i-a mâhnit mult. Visul lor este ca aceste jucării să umple țara și lumea. Au încercat să găsească și producători locali, cum ar fi firme de mobilă, dar culmea ironiei este că prețurile de producție au ieșit mai mari decât cele oferite de un atelier mic. Și e păcat! Eu sunt sigură că până la urmă vor găsi producătorul român care să aibă tehnologia necesară și oamenii pregătiți să realizeze jocurile inspirate după Coloana Infinitului și Masa Tăcerii. Până atunci însă le produc la cele mai mici prețuri care li s-au oferit și au ajuns la prețurile finale de 250 lei un joc și 500 lei ambele. Prețurile includ și costul de transport la destinație pentru comenzile online (vezi aici și pagina lor de Facebook). Au lansat și o strângere de fonduri pentru a reuși să reducă prețurile, dar eu cred că rezolvarea este să aibă norocul de un producător deschis la mine de la noi din țară.
Mie îmi sunt tare dragi jucăriile astea și îmi dau seama ce potențial enorm au pentru a-i familiariza pe cei mici cu operele unuia dintre cei mai mari artiști pe care România i-a dat, dar mai mult, de a-i aduce aproape de simbolistica formidabilă pe care o conțin. Uite așa în joacă, cei mici învață despre repere, valori, vor interioriza acest lucru, vor știi cine sunt și de unde se trag. În plus, le sunt stimulate creativitatea și manualitatea. Primele workshopuri cu aceste jocuri au fost organizate de Magma la Sfântu Gheorghe în cadrul festivalului PultzArt. Ei au înțeles cât de important este pentru copiii care trăiesc în această țară să fie familiarizați cu operele sculptorului român, despre care francezii spun ca e a lor, dar uită să menționeze locul lui de naștere. Brâcuși e român și va rămâne întotdeauna. Jucăriile Micuța Masa a Tăcerii și Micuța Coloană a Infinitului vor ajunge până la urmă în casele noastre, dar ele există la Târgu Jiu și vorbesc despre esența românească așa cum a simțit marele nostru sculptor. Inițiativa celor de la Minitremu mi se pare din acest punct de vedere absolut genială. Mă voi implica și eu să-i ajut să găsească producătorul român care să fabrice jucăriile la prețuri accesibile. Până atunci mergi să le vezi la evenimentul Ping Pong, du-te să-i cunoști pe cei doi soți pentru că merită toate încurajările noastre! (vezi la final link-ul cu filmul despre campania lor)
1
Servus, as vrea sa intreb unde este acest showroom Ping Pong in Bucuresti? M-ar interesa aceste jucarii si pe mine. Merci. Mihaela
Servus Mihaela! Uite, showroomul este pe Strada Roma, mai exact pe o straduta care se deschide din ea, se numeste intrarea Roma nr.7. Uite aici pagina lor de Facebook https://www.facebook.com/shoppingpong/info
Stimata doamna, am intrat pe blogul dumneavoastra din Google, de la o cautare legata de usi, dar nu-mi vine sa mai plec. Frumos blog aveti!…
Acum va rog sa ma trimiteti inapoi la ce lucram, ca altfel o sa „bantui” pe aici cu orele. 😉
Ma bucur daca te inspira Gelu! Bine ne-am gasit!
Se cumpara de unde?
Scrie in articol Liviu. Este linkul catre firma