Sunt oameni care adună totul pentru ei, dar sunt unii care pun la păstrare lucrurile de valoare pentru noi, ceilalți. Soții Popa, un cuplu de artiști nemțeni care și-au folosit constructiv pasiunea de o viață pentru tradiție și arheologie pentru a deschide un muzeu. Molnia Efremov, artist plastic și o bună prietenă de a mea, a avut ocazia să-i cunoască în urmă cu ceva ani, adică prin 2007- 2008, pe vremea când Neculai Popa mai trăia și avea peste 80 de ani (născut în 1919 s-a stins în 2010). Turul muzeului l-a făcut însoțită de Elena Popa, soția artistului nemțean. Merită să știi despre acest loc, dar mai ales să înțelegi cât de important este să ne cunoaștem tradițiile, artefactele și istoria. Dincolo de pasiune, soții Popa lasă în urma lor peste 3000 de exponate și un complex muzeal unic prin care ne provoacă să ne redescoperim și să fim conștienți de valorile noastre. Ai mai jos textul pe care scris sub impresiile Molnei, deci ea poate fi considerată coautor al textului de față.
Ai de mers doar zece kilometri de la Târgu Neamț ca să ajungi în comuna Petricani satul Târpești, acolo unde e Muzeul Popa. Te intâmpină o poartă semeață sculptată chiar de către Neculai Popa, iar odată ce pășești în curte vei da peste casele construite în stil tradițional. Într-una din ele au locuit chiar soții Popa, dar ea a fost transformată în Casa Măștilor, care adăpostește multe din măștile create de cei doi. Da, domnul Popa a fost o fire veselă și optimistă, chiar șugubeață și poate chiar asta l-a atras către a confecționa măști tradiționale, și nu numai. Mi-a spus că încă din copilărie îl atrăgeau spectacolele cu măști tocmai pentru că erau expresive, teatrul popular fiind conform firii sale glumețe.
Neculai Popa s-a înscris, la mijlocul anilor 1930, la cursurile școlii de cântări bisericești din Piatra Neamț, unde l-a avut ca profesor pe preotul Constantin Matasă, o personalitate cunoscută în orașul său. Arheolog amator și înfocat susținător al tradițiilor, preotul Matasă este unul dintre fondatorii Muzeului de Istorie din Piatra Neamț. Domnia sa a reușit să insufle pasiunea pentru arheologie, istorie și tradiție și elevilor săi care veneau să învețe să cânte, iar unul dintre ei a fost evident Neculai Popa. Poate că destinul său ar fi fost clar canalizat către arheologie, dacă nu ar fi fost arestat și închis în perioada 1952-1957 pentru că a făcut parte din Partidul Țărănesc. După detenția grea a fost forțat să rămână la domiciliu, respectiv în satul său natal Târpești. Dar când ți-e scris să faci ceva pe lumea asta, atunci așa rămâne, indiferent de greutățile care le întâmpini în viață. Cine l-a cunoscut pe domnul Popa, n-ar fi spus câte a pătimit la viața lui.
Dacă arta populară l-a cucerit de când era copil, de abia când și-a descoperit pasiunea pentru arheologie a început cu adevărat să și creeze. În anii 1960, în comuna Petricani, au fost deschise situri arheologice conduse de profesor doctor Vladimir Dumitrescu, iar arheologia a schimbat pentru totdeauna viața lui Neculai Popa. Așa cum îți spuneam era un om pus pe șotii. Când s-a deschis situl a manufacturat câteva figurine asemănătoare celor descoperit acolo și le-a îngropat ca să le facă o bucurie arheologilor ce se găseau într-o perioadă de stagnare cu săpăturile. Gluma a fost gustată, dar mai mult decât atât a fost încurajat să creeze mai departe. Așa a ajuns chiar să-i fie organizată prima expoziție personală, după care au urmat numeroase ale expoziții individuale și de grup, Niculaie Popa reprezentând prin creațiile sale România la diferite expoziții internaționale în țări precum Franța, Germania, Canada, SUA sau Japonia. Și aceste opere semnate de către domnia sa i-au adus admirație, dar și premii și distincții importante. A schimbat prin talent și prin creativitate modul cum îl priveau comuniștii. Din proscris a devenit unul dintre cei mai apreciați artizanii români.
Prezența siturilor arheologice i-a făcut foarte atenți pe soții Popa la tot ce înseamnă tradițional. Au văzut cum odată cu trecerea timpului oamenii se debarasează de ceea ce considerau a fi învechit, fără să realizeze valoarea etmografică a obiectelor. Ori ei știau și apreciau aceste obiecte pentru că au văzut și reacțiile străinilor la ele, dar mai multe decât atât erau documentați. Pentru ei tradiția și arheologia a fost pasiunea care i-a unit și au muncit împreună pentru orice obiect aparent neînsemnat. Au tot adunat de-a lungul timpului de la monede la costume populare, de la unelte la fiare vechi de călcat, de la picturi naive la icoane. Mie mi-au plăcut foarte mult două dintre obiectele utilitare: o moară pentru grâne din piatră și un strung manual pentru lemn. Ambele erau funcționale și extrem de ingenioase. Am aflat atunci că erau specifice zonei Neamțului, deci oamenii ăștia știau cum să-ți prelucreze hrana și lemnul într-un mod de-a dreptul uimitor pentru noi cei care-i credeam pe țăranii noștri lipsiți de tehnologie.
Despre construcțiile de aici ce să-ți spun? Adevărate bijuterii, exemple clare despre cum ar putea fi construite și ridicate alte case în zonă. Toată dantelăria de lemn de pe fațade și de pe cerdac este de-a dreptul cuceritoare. Te face să fii atent la fiecare detaliu. Iar odată ce pășești la interior n-ai timp să asimilezi câte povești există în spatele fiecărui exponat. Soții Popa au mai donat din exponate și altor muzee, căci muncind ca și arheologi amatori au dat peste lucruri de valoare. Astfel, vei găsi în muzeul Popa și fotografii cu artefacte sau monede care au ajuns în muzeele de stat, cum e Muzeul de Istorie din București sau Muzeul de Istorie din Piatra Neamț.
Soții Popa fac parte dintr-o generație greu încercată, una care a prins ambele războaie mondiale, dar și una care a trăit pe propria-i piele istoria plină de frâmântări a secolului XX. Sub ochii lor s-au destrămat nu doar țări și s-au retrasat granițe, nu doar că s-au schimbat regimurile politice, dar au văzut cum valorile tradiționale autentice au fost serios amenințate. Au realizat cât de important este să le cunoaștem și să le păstrăm, astfel încât, indiferent de vremuri, să știm care ne este baza, să ne regăsim rădăcinile, căci atunci când ești disperat riști să uiți cine ești și de unde te tragi și, ca atare, să fii mai ușor de manipulat. Muzeul lor se dorește a fi un loc în care să ne regăsim. Și ce poate fi mai frumos decât un muzeu în care afli despre tradiție și istorie prin prima unor meșteri populari, adică prin ochii și sufletul nobil a celor care au trăit istoria?
La Muzeul Popa nu doar că vezi multe lucruri și afli povești despre ele, dar la plecare ai șansa să cumperi suveniruri manufacturate chiar de către cei din familia Popa sau cărțile scrise de domnul Neculai Popa (patru la număr). Nu știu cum e acum, dar când am fost eu așa era. Puteai avea o lingură de lemn sculptată cu 20 lei, o mască din lemn la 10 lei sau un moș din piatră la 100 lei. Și eu am luat atunci mai multe obiecte și mă bucur din suflet că am făcut-o. Iar când voi mai avea drum pe acolo negreșit că voi păși din nou pragul Muzeului Popa. Merită să mergi și tu! Uite aici site-ul npopa.uv.ro (telefon 0233.785 112 și 0233.785.111).
Sursa foto: Info Turism Moldova/ CatiaMaxim/ DrumurileNoastre/ MuzeulPopa
Excepţional loc!
Am cunoscut şi eu un împătimit colecţionar de piese autentie, româneşti, în persoana doamnei învăţător Pleşa din com. Crişcior, jud. Hunedoara. Casa domniei sale a fost transformată într-un muzeu privat unde poţi găsi multe amintiri legate de tradiţii şi meşteşuguri. Ca să nu mai vorbesc despre cîteva piese adunate din necropola de la Muncelu…. Fascinant loc!
Uite de locul de care spui tu Mala nu stiam. Multumesc!
bine ca mai exista si astfel de romani
Gigi si e sigur ca nu sunt singurii! De aia conteaza ce facem si ce lasam in urma noastra 🙂
mergeti si la doru farcus langa biserica din baicoi prahova; intr-o locatie splendida sant 3 cladiri muzeu privat
Multumesc Gigi! Nici de locul asta nu stiam, dar uite ce noroc am cu voi. Suntem ca o familie aici!
Cat de curand voi vizita acest muzeu!Multumesc!! Aproape de Radautii lui Bogdan Voda in com .Horodnic de Jos se afla un muzeu privat al sotilor Dionizie si Felicia Olenici cu obiecte si arta traditionala din Bucovina.Veti fi fascinati si de un observator astronomic aflat in functionare in gospodaria lor.Poate sunteti interesata de povestea lor?!
Multumesc Claudia! Nu stiam de locul de care-mi spui! Asa ca am sa-l pun pe lista mea 🙂 Multumesc inca o data!
Sunt locuri oameni si traditii minunate!Toti ar trebuii sa pastram macar in suflet aceste comori si sa ne mindrim cu ele!
stiti cumva daca statuile – pietre pot fi achizitionate de undeva?
Raluca, da pot fi achizionate de la muzeu. Vezi ca am pus in articol, la final si numerele de telefon de acolo. Suna si intreaba ca sa afli exact ce si cum.
Doamne cat ma bucur ca exista astfel de romani care ne dau si noua, celor urbanizati la maximum, ocazia sa intelegem cat de importanta este traditia neamului nostru si ca am face un pacat imens sa o facem pierduta in timp.
Da’ eu Alina? Eu ma bucur si mai mult ca pot scrie despre ei. Si vezi mai jos la comentarii ca inca mai exista locuri de vizitat. Abia astept sa scriu despre ele 🙂
M-am uitat si peste comentarii si am vazut ca mai sunt inca o groaza de oameni minunati ce-si respecta originile si pamantul, asa ca astept cu nerabdare urmatoarele tale articole, Adela!
Aflu deabia acum despre trecerea la viata vesnica a mesterului popular Popa. In studentia mea prin anii 80-85 cand lucram in vacante ca ghid m-am oprit de multe ori la casa lui cu turisti straini dornici sa vada obiectele din muzeu si dansul ursului sau al caprei puse pe loc in scena de cativa tineri din sat condusi de dl Popa. De fiecare data am facut fotografii. O ocazie buna sa le caut prin albume. mircea.ursache@gmail.com
O comoara nepretuita!Pasiune,talent,dragoste!Exceptional!
Sunt incantata de ceea ce faceti : popularizati locuri si oameni frumosi , cu dragoste de tot ce ne reprezinta ca tara si popor.Felicitari, Adela.
Eu sunt si mai incantata sa descopar astfel de oameni Cecilia!
Cat de complex ♡♥ Cata bogatie ♡♥ Merci Adela ★★★★★ Merci acestor Eroi National
Ne bucuram sa aflam ca muzeul Fam.Popa s-a extins si ca se intemeiaza noi muzee taranesti, ca traditiile folclorice s-au revitalizat…Este puterea tarii..Si una din putinele bucurii mari ale zilelor noastre..pt cei care tinem la tara si ii dam timp…. Dar un muzeu mai important, bogat si reprezentativ decit acestea..cu cea mai mare coletcie entografica din afara tarii si cea mai mare si reprezenattiva din Europa in SUA…deci initiat in SUA de 30 de ani , pronidn tot de la colectgie personala, dar faurit pt bineel public…nu mentinut doara intr-o casa ci itinerand peste 100 de expozitii si organziand zeci de activutti educative mai ales pt publicul larg american..prin eforturile si sacrificiile unei famili…Si, cel mai important si suntem siguri de neimaginat inca pt pubicul roman, ajuns in mass-media americana mai mult decit orice tinand de cultura romana …Deci un ambadador al culturii poporului roman , dar neglijat (putin spus) de oficialii romani si de parohiile diasporei desi a facut mult mai mult pt ei si ele si tara decit oricine altcineva (proeicte speciale netind de vreo „sarcina: a unui muzue..care , dimpirtiva trebuia sprijinit si promovat de acestia paote celmai mult din SUA, creind si mentinind programe educative-fomative-organziatorivce civice, economice, de media, etc. mult dincolo de a fi numai un muzeu promotor de frunte..
Fondatoarea l-a vizitat pe Nicolae Popa in anii 80…drum lung si greu pt dansa.., l-a footgrafita dar acesta nu a donat muzeului din SUA nimic..De fapt f.putini creatori au donat, vreo 3-4, si f.putini romani cite ceva..vreo 10…zeci au ajutat…sute au participat si porin asta se numeste ca „au ajutat” pt ca altfel ar fi trist sa nu fi fost nici acestia…mai ales la Chicago, orecum la Ny in anii 97-98 cand si acolo au fost orgnaziate de catre findaori cele mai mair expoztii culturale romanesti din ultimii 65 de ani..iar la Philadelphia unde e de 15 ani in chira centrul orasului (spatiu mic dar elegant)…nu ajuta nic un roman, adica nic cu prezenta..Cea mai mare resuita a culturi romane popuare si al sufeltului romanesc…dar poatw pera departe pt neamul nodtru care nu participa….mai ales diasporenii, dar nic ca le cere cineva…( a nus euita ca ei locuiesc la distante enorme unii de altii si nu au emigrat pt a promova tara …cei din tar ar trebui sa fac mai mu.t..si au avut si au marisanse, mai ales ca fondatorii au edschis un minim-muzue roman-american si la Brasov..Mai mult, au intiita si au sustintu programe de sprijin economic pt artizanii tarii inva din 1991…programe si proiecte si activitait model pt care Romania inca nu ein stare sa le imite, decum sa le dezvolte in plus..Dra aucm stau sa se naruiasca toate..un imperiu de cutura romanessca..pt ca cei din media nu0si fac ei insisi rolul sa aduca in fata publicului realizARILE MAJORE DIN DIPASORA ANUME FACUTE PT TARA, NU CINE STIE CARE, UNII SI ALTII CARE DOAR S-AU PREOCUPAT DE PROGRSUL PERSONAL.Cei din media de azi nu fac cercetare si nic nu oglindesc ceea ce nu convine celor de la putere ca sa nu li se dezvaluie slabocinuile..pagubele aduse poporului roman..Si nu emica paguba de a-i strica imaginea sau prin a neglija sa se ocupa de ea si de legatura cu emigrantii dar mai ales cu migrantii care au fost , in mare parte debusolati, lasati de raspar iar tiganii incurajati sa ne strice imaginea..(a propos, nu cerceteaza nimeni cine si de ce li s-a schimbat numele de tigani la roma…si in general nu se cerceteaza macar acum la 25 de ani cine a planuit vanzarea tarii si cu ce cozi de topor din tara si care continua sa fie astfel dand stafeta altora carw nic pomeneal sa aibe habar de valorile autentic si fundamental romanesti..dar mite sa le sprijine si promoveze…..asa incit sa fiti mai atenti acum , macar in al 11-lea ceas si sa nu va lasati vrajiti de frumusetile noastre pina la punctul de a nu vedea ce se intimpla cu tara in general si ca..Vedeti ce s-a intimplat cu Muzeul Taranului sau de ce acesta ca si cel al Satului si cel de la Sibiu, Brasov, Cluj, Valcea – mia exact conducerilor (si mai exact conducerile lor si cine le manuieste..inclusiv ICR_istii chira daca nu se vede sau nu e direct dar prin subminare a fost si in ca e cel mai negativ factor…neromanesc..) nu au vrut sa aibe reprezentante..sua sa ajute creatorii, macar sa-i coorodneze, macar sa-i infrmeze ca sa0si faureasca o reprrzentanta in SUA din moment ce li s-a oferit si , de fapt muzuel din Philadelp;hia a rpegaitit o galerie magazin (O VEDETI LA RUBRICA GALLERY A SITEULUI ) special pt ei inca din 1999 cand au fost multi la Washington DC ,DAR NU AU FOST INFORMATI /LASATI ..si nici de atunci incoace (tartorul fiind cei de la Muzuel Astra al Taranului de linga Sibiu, care „detin” controlul unicei asociatii a creatorilor popualri din Romania . (intelegeti? UNICA…..cu filiale nefunctinale in alte judete..) inca din 1992 si care ar fi trebuit sa fie partenerul de baza al ROMANIAN FOLK ART MUSEUM din SUA..si sa fi fost bucuroasa ca i se ofera acasta sansa.. ca si UCECOM-ului (dac mai sit ce ear acesta..si mai e..dar ce e?? si de ce a decazut..din „grija” cui nu mai promoveaza, reprezinta si comercializeaza arta populara de 25de ani si in anii 90 a distrus cooperativele..?.).Sigur ca adevarat si produnda cultura a unei tari nu dpiende de niste beurocrati si supravietuieste si fara ajutorul statului, dar nu mai e o forta de repreznetare in afar asa cum a fost si nici economica deloc..pt ca nu sepoate compara ce vand uni creatori in afar cand suntinvitait la festivaluri in EU cu ceea ce vindea Romania si mai putea vinde..desi vremurile si gusturile spau schimbat sia cum ca sa se atinga aceste doua scopuri e nevoie de alte strategii si metode ….iar eofrutle ar fi mult mai mari pt ca s-au peirdut atitia ani si sipatrte din sufleteel romanilor din afara…inegurati peste masura pe an ce trece..Doar cei care vin in tara mai vad si se bucura de lucrruile minuntate care inca exista si altele care se fac……dar alti nu stiu de ele..caci ambasadele nu trimit nic un feld e imnformatii..si nic ICR-ul (Institutul Cultural ROman) care ca si MAE, e stat in stat , nu-i cerceteaza nimeni dar ii controleaza bine de tot UNII…care numai intarirea romanilor nu o doresc…Eu, care stiu bine ambele tari stiu si valoarea sufeltului romanesc si al celui american dar ele sunt diferite si trebuie strategii diferite..mai ales cand e vroba de a se dapasi sau ocoli, daca nu inlaltura controlul politic si al intereselor corporatiilor sau de deschizator de drumuri economice al lui NATO. sub lozinca de „aparare”..Sper ca BUcovina sa nu sufere acum de pe ruma a ceea ce se intmpla in Ucraina, dar poate ca dac se resimte tensiuean va veti trezi si dvs cu totii ca in ciuda sufletelor dvs curate si inimilor doritoare de bine si a culturii traditionale romanesti cu adevarat fermecatoare si datatoared e viata, ea viata complexa sociala si o tra intreaga nu pot fi pazite de pradatori doar cu ele..si nic cu biserica romana mai ales ca ea isi cladeste temple peste temple dar scolile sunt in raspar iar de sitale sanu mai vorbim..Arta populara a fost si este un izvor de viata si de revitalizare continua, , parte integranta si de echilibru necesar vietii noaastre romanesti mai mult decit la altii…dar ca orice arta si ca orice ruga este si amagitoare stare de bine temporara..o feerie care poate vraji oamenii sa nu se mai lupte pt drepurile lor si sanu dea atentie celor care ii controleaza domina si folosesc..Ce-ar fi daca artizanii tari si muzele particulare ar avea o asociatie erala a lor si intr-o zi ar declara GREVA..si suporterii lor ar demonstra pt respectarea neamului romanesc, pt pace, pt valorile romanesti istorice/culturale/arhitecturale/arheologice si pt. reala democratie si un stat care sa apare interresele neamului romanesc nu pe ale unora de la putere, din fat si din umbra si pe ale alotra din afara? . .Sa ceara statului roman sa apere gardinile tarii, pudurile si parcurile..si sa sprijine asociereea si activitea civica autentic romaneasca..nu sa lase pe cea sorosista sa manipuleze lumea pretinzand ca e „socieatea civica romaneasca” in timp ce nu numai ca nu e, dar a salbitpo, obstructionat-o pe cea romaneasca inc din anii 90 dar mai clar credem ca ati avzyt aucm, la lunile din ruma si cumdin demontsratiile acelea nu s-a ales nimic…ca si cum romani nostri nu ar fi existat …asa ca ..va puteti teme ca satele vor fi afectate mai mult decit oricind in istorie de chiar exploatarile de sist…mai ales in Moldova si Bucovina de care vorbiti mai mult..Pt.muzuel nostru din SUA inima e Ardealul dar sufletul e Bucovina..si dar ne pare rau de Valcea/Horezu care putea sa aduca glorie ,mai multa tarii..preucm si Maramuresul..Noi le reprezentam pe toate.., cel mai bine din afara tarii..dar cu cite obsatcole si drame si sacrifcii nu va putem spune..Nu insa fara sa avem vise in continuare..,chira mai mari…si, credem noi, potrivite cu vremurile…………a EUROPEAN VILLAGE as a destination point…Ce ar fi ca ceicare tineti la arta si traditiile satului romanesc v-ati da mana pt a fi fruntea Europei…..si sa infiintam un SAT ROMANESC aclo, pt ca in SUA stim ca v-ar fi prea greu..desi de acesta suntem pregatiti.. Ne temem insa ca suflete americanilor sunt oera impovarate cu razboaie desi nu recunosc..ca nu mai incape aprreciere pt tezaurele popoarelor..mai ales ca pricum au in muzeelesd lor comorir imense si nu trebuie sa mai circule sa asudna..acapreze…si nic nu tin foarte tgare sa recunaosca imprtnata altor culturi, chira calca peste ele cum e eca a Mesopotamiei, trigurlui si Eufratulu….Vor calca si pe a Ucrainei, (ceedeti ca americanii au sprijinit muzele ucrainiene din SUA..doua , unul la Chicago care nu are spatiu..si cel din NY care are, dar numai rn ambitia si parrtiicparea ucrainienilor-americni..caci, da sunt multmai dianmiic si luptatori decit noi..romanii..)..numai ca sa calce si peste cea ruseasca care le sta in gat, adica puterea ruseasca (sa nu cumva sa mai fie si alta pe pamant…si nici evreii sa nu cumva sa nu mai poata domina )…Ca nu dupa cultura ruseasca umbla corporatiile si nu pe ea vor sa o blocheze., .Asa cum nici la dvs, nu muzeele satesti si arta populara si festivalurile le-ar bloca, nu , din ele isi trag diplomatii si functionarii straini bucuria de a fi in Romania (ca altfel le e greu..ca se imepdica de prea multe si nu e usor sa lucrezi cu romanii..) , ele le pac, dar ce fac pt tara,..pt oameni.? Ce a facut si face NATO? ..va rog sa cercetati (ca doar nu o sa spuneti ca miile de conferinte ce le organizau in anii 90 erau pt dvs..si au dus la ceva major..dimpotriva au luat timp esential fara sa dea ceea ce promiteau si era nevoie….sprjin direct ..Acum, industria romaneasca nu mai e..adica f.putina..dar tot e ceav ca industria straina da de lcuru si ca exprota ..Dar asta era ceea ce trebuiuia sa fie. .) Vorbiti de muzuel de la Tirpesti al dlui NIcolae Popa, dar dansul il avea si din ani comunisti…Si nu cred ca nu stit ca arta popuaara a infort atunci..si mai important din punctuldevedere al repreznetarii si imaginii romanesti in strainatate, ne-a fost ambasador asa cum au fost si gimnastele…. Cine impinge /stimuleaza lucrurile sa fie la fel..Dvs toti..incercati..MUltumim pt atentie, Romanian Museum (la google ne gasitit) sau daac apasati , http://www.romanianculture.us (scuze ca nu e actualizat , dar nu are cine; veedti doar 1/4 din cite am facut dar si asa e cel mai mult din emigratie, sper sa va facem o busurie sis a va mandriti dar si sa incepeti sa va ajuatti promovarea si reprezentarea ca aveti cu ce si noi inca mai suntme si ajutam..dar numa anul acesta..)ca deja am impinit 30 de ani…de succse care nu oar ca pot fi folosite de dvs, de tara..caci PUNTILE ROMANESTI PESTE OCEAN inca nu functioneaza sau nu pt tara, ci doar pt unii..carora u le pasa de sufletele celorlalti..dar dvs ? Nu va bucurati singurui, ganditi-va si la ceilalti..caci sufletul nostru oricit de mare si de eroic nu e de ajuns…Dar sa va fie FAR .Si sa creati sau macar sa ni recomandati pe cei carora sa ajungem sa le putem transfera stafeta..la timp..ca asteptam de era mult si am chltuit pera multi cas a-igasim si formam noi..inclusv in tara..chirs si aucm a dat cineva anunturi la Brasov..dar degeaba!..va fi un anunt in RL..cautam secretare de la distanta, relatii publice si cautare internet..caci fara ele nu mai putem extinde nimic..adica ele sa caute pe atii..in SUA..mai intii….ca sa aveti/avem cui scrie..Ca in tara sunteti multi care tineti la TARA SI LA CULTURA DAR NU VA ORGANIZATI destul,..nu va uniti pt cauzele comune; e bine ca va preocupati sa aveti o casa mai buna, gradina, cine si petreceri…..Dar inca nu aveti intiative destul de structurate, desi stiu ca multi incearca, ins sapt cei care au serviciu sau compania lor e mai greu, dar PENSIONARII??Ca dar nu numai de nepoti ar trebui sa se ocupe..Credem ca mai au o datorie..pt tara ! Fostele cadre didactce mai ales..)..Insa puteti sa facti scrisori celor de aici, nu-i asa? De la TARA MAMA ! (am sugeat asta din anii 90 la diverse intilniri largi in Buc si alte citea orase, la TVR..unde apaream anual, dar oamenii inca credeau naiv ca guvernul isi va face roul singur/de la sine…NU stiua ca in demcoartie ei trebuie sa supravegheze si impinga…..CRdeem ca acum stit si ca petitii guvernului,puteti face, nu-i asa? dar oare stit ca esentilai sunt jurnalistii si ca aveti tot dreotul sa-i impingeti si pe ei..Dac in SUA oameni nu ar fi scris,impins lucrurile..nu ar fi ceea ce ce este..ramane ca tot ei sa se reactiveze sa stopeze si relel ce le face SUA in afara..dar cei ca dvs care ati cerscut ca si mine in timpde pace..si derpetuire a valolrilor cultyrale ar trebui sale cerem…Si suntem multi si a scrie nu costa..dora un picde efrot si dorinta de cooperare/organizare..Ceea ce va face sa ne devenit membrii si nu numaila ac est muzue ci la acel SAT ROMANESC sua si mai mult, cel EUROPEAN de care va aminteam..Cu prietenie, Fam.Perciali, Srieti-ne, va rugam, la adresele de la site-ul muzeului, care si si al Ligiii Romano-Americane si al Centrului de docuemntare si analiza a Romaniei si a emigratiei, Romanian Museum, Romanian-American League, http://www.romanianculture.us
Buna ziua,puteti va rog sa ne ajutati cu un numar de contact al familiei Popa