adelaparvu.com despre Mimosa pudica, cum se ingrijeste mimoza, text Carli Marian (10)

In Gradina, Sfaturi plante

Planta asta doar că nu vorbește. Mimosa pudica, dacă o atingi se chircește

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

Știi expresia sensibilă ca o mimoză? Ei bine, nu e întâmplătoare pentru că planta aceasta chiar este sensibilă. Am primit un mail de la Angela în care mă întreba dacă pot să-i spun despre cum se îngrijește mimoza, una dintre cele mai fascinante plante pe numele ei latinesc Mimosa pudica. Cum eu nu mă pricep la partea de plante, am apelat la colegul meu de blog Carli Marian, că doar el e inginer horticultor, deci specialistul care știe despre ce vorbește și scrie. Așa am aflat și eu că planta aceasta poate fi aclimatizată la noi și că dacă ai grijă de ea te va răsplăti cu flori minunate. Dar hai să citești textul lui Carli mai jos, iar la final vezi un scurt filmuleț în care ai să observi cum reacționează planta.

adelaparvu.com despre Mimosa pudica, cum se ingrijeste mimoza, text Carli Marian (6)

Mimoza pudica este o plantă arbustivă (care are aspect de arbust) ce provine din America de Sud și este cu adevarat fascinantă deoarece are capacitatea senzorială de a reacționa la stimuli externi: atingere, grad de iluminare și la căldură intensă. Adică nu poate vorbi, dar îți poate răspunde prin semene ceea ce simte. Este tare, nu? Crede-mă că este ceva specatculos să vezi cum frunzele unei plante se strâng într-o clipită ca răspuns la contactul cu mediului extern. În circa cinci minute frunzele revin la poziția inițială pregătite fiind pentru o nouă interacțiune. Atenție însă, această joacă a frunzelor nu trebuie să se repete de prea multe ori într-o zi, deoarece întreg ei sistem senzorial presupune consum de energie, iar planta se poate epuiza.

adelaparvu.com despre Mimosa pudica, cum se ingrijeste mimoza, text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre Mimosa pudica, cum se ingrijeste mimoza, text Carli Marian (8)

Farmecul acestei plante să știi că nu consta doar în mișcările astea surprinzătoare. Ea formează în perioada de vară niște flori rozsferice de-a dreptul gingașe. Iar ca îngrijire să știi că nu este foarte pretențioasă, dar trebuie să-i faci pe plac cu câteva lucruri. În primul, rând trebuie să știi că dacă vine din Brazilia atunci îi place foarte mult căldura și locurile ușor însorite. Astfel că temperaturile de 30 grade din timpul verii îi priesc de-a binelea. Tot ce trebuie să faci este să-i menții pământul ușor umed fără să-l lași să se usuce mai deloc. Din două în două săptămâni îți recomand să-i aplici după udare și câte o fertilizare pentru a avea un exemplar frumos dezvoltat. Dacă îti dorești să o înmulțești să știi că o poți face destul de usor din semințe, iar dacă nu ai răbdare atunci uite AICI un site de unde o poți comanda. Sper să te bucuri de ea!

adelaparvu.com despre Mimosa pudica, cum se ingrijeste mimoza, text Carli Marian (10)

adelaparvu.com despre Mimosa pudica, cum se ingrijeste mimoza, text Carli Marian

adelaparvu.com despre Mimosa pudica, cum se ingrijeste mimoza, text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre Mimosa pudica, cum se ingrijeste mimoza, text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre Mimosa pudica, cum se ingrijeste mimoza, text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre Mimosa pudica, cum se ingrijeste mimoza, text Carli Marian (3)

 

21 Responses to Planta asta doar că nu vorbește. Mimosa pudica, dacă o atingi se chircește

  1. briela spune:

    Adela, stiai ca Albitzia este inrudita cu Mimoza?
    Eu am in curte un arbore Albitzia jullibrissum, care provine din Orient. Nu este atat de sensibil ca Mimoza, dar noaptea sau cand e innorat frunzele sunt stranse. Florile si frunzele seamana foarte mult cu ceea ce se vede in poze. Florile de fapt sunt niste inflorescente care se deschid treptat si, astfel ai flori tot timpul din iunie pana in septembrie. Este o minunatie de planta. O zi frumoasa! Gabriela

    • Adela Parvu spune:

      Buna Gabriela! Nu stiam, dar iti multumesc pentru ca m-ai ajutat sa aflu 🙂 Multumesc inca o data!

      • briela spune:

        Multumesc si eu, Adela, pentru toate articolele frumoase cu care ma delectez in fiecare zi, incepand de dimineata. Daca esti dispus, in viata tot timpul ai cate ceva de invatat. Totul este sa vrei.

        • Adela Parvu spune:

          Eu cred ca ar trebui sa ne faca placere sa invatam Gabriela! Ma intrebau gemenii mei ca dupa ce vor termina scoala nu mai trebuie sa invete, nu-i asa? Si le-am spus ca nu e asa, ci din contra, dupa ce termina scoala nu doar ca vor invata in fiecare zi, dar vor da si „teze” si „teste” in fiecare zi 🙂

  2. Mrs. Mona spune:

    Fascinant. MERCI ADELA ♡♥♡♥♡

  3. mimi spune:

    Nu se poate expedia si in tara, 🙁 , dar poate gasesc in alta parte. Foarte mult imi place despre ea si marturisesc ca nu stiam despre aceasta planta, as vrea sa am si eu una. Mi-e teama doar sa nu o necajeasca baiatul meu prea des, 🙂

  4. Aurora spune:

    Eu am recoltat semintele, se aseama cu o pastaie mica, de la o planta cumparata si anul acesa am plantat semintele. prima oara am scos semintele din teaca si nu a rasarit nimic, apoi pentru ca mai ramasese o teaca am pus-o cu torul si doar asa am acum plantute de mimoza.

  5. Sorina spune:

    Se gasesc plantute Mimosa si la Antipa de cumparat. Am luat una in urma cu 3 saptamani si deja a crescut mult. E foarte delicata, iar acum incerc sa imi fac curaj sa ii schimb ghiveciul fara sa o bruschez prea mult. Apropo, tot de la Antipa se poate lua si pamant special pentru ea.

  6. ruxi chrcan spune:

    De ce noaptea mimosa se usuca si arata de parca ar fi murit?

  7. sergiu spune:

    Este adevarat ca alunga mustele si tantarii din incaperea in care se afla? Astept un raspuns.Multumesc.

  8. oana spune:

    Daca mi-au cazut toate frunzele dupa mimosa si radacinile sunt intacte,exista vreo sansa sa isi mai revina planta? O iubesc foarte mult si o am de un an de zile….Astept un raspuns va rog….

  9. Fiore spune:

    Eu am cumparat din Bulgaria o plantuta de aprox 20 cm anul trecut. A inflorit pana toamna si iarna cand i-am schimbat locul s-a suparat rau si i-au cazut aproape toate frunzele. Am continuat sa o ingrijesc si i-am pus ingrasaminele pe care le puneam si bonsaiului. In primavara a inceput timid,asa cum e ea sa faca mugurasi. Cand temperatura mi-a permis am mutat-o pe pervaz la lumina indirecta si a „explodat”! Are ,contrar a tot ce am citit, 1.4 m inaltime si e plina de flori si multe, multe teci, pentru ca am polenizat-o eu,atingand o floare de alta. Mi-e tare draga si acum am pitit-o in casa deja ca noptile astea a fost frig. M-am laudat destul! Acum sa pun si eu o intrebare: pot sa tund mimosa mea longilina dupa ce se coc semintele? Anul trecut cand era pe moarte am bagat zdravan foarfeca in ea,dar acum are flori si seminte si e zen….mi-e mila!
    Oana,incearca sa ii mai dai o sansa prietenei tale mofturoase;)

  10. Dana spune:

    Am o mimoza care a crescut peste 1 metru dar e subtire si rara. Stiu ca se taie dar nu stiu cand si cum.
    Ajuta-ma.
    Multumesc

  11. Nice spune:

    E minunatt!..
    Va fi un cadou superb, pentru bunica mea care iubeste plantele.

  12. Sami spune:

    Buna, semințele se pot planta în orice perioada? Sau doar în anumite sezoane? Va multumesc anticipat!

  13. Elena spune:

    Care esti din Bucuresti, gasesti „mimosa pudica” in Bucur Obor, la pretul de 7 lei!

  14. Catalin spune:

    Daca nu ma insel, anumite parti din aceasta planta ar contine cantitati destul de mari de DMT. Este oare legala, din acest punct de vedere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *