adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (1)

In Case, Design Interior

Și-a transformat casa pentru a ajunge la o arhitectură care să ofere o stare de bine

Forma casei este cu adevărat atipică și mi-a atras atenția pentru că are suprafețe vitrate mari, dar și pentru că terasa din spate este o extensie suspendată. Practic nu a mărit casa prin extinderea amprentei la sol, ci printr-un artificiu de construcție care s-a lăsat cu câțiva metri pătrați în plus, o terasă confortabilă și ferestre generoase care inundă interiorul. Da, este vorba despre arhitectul Edgar Papazian care împreună cu partenera sa Michelle Lenzi au decis să lase New Yorkul și să se mute în Porland. Acolo au găsit o casă mică din lemn cu suprafața de 92 de metri pătrați și pe care au visat să o transforme în locuința lor, una originală care să aducă puțin cu imaginea unui obiect arhitectural al anilor 60, să aibă lumină, mai mult spațiu – totul fără costuri exagerate. De ce anii 60? Pentru că Papazian spune că atunci lumea era optimistă cu privire la viitor, starea de spirit era una entuziastă și oamenii păreau că se bucură de viață. În plus, atunci curbele erau considerate aerodinamice. El spune despre casa lui că ar putea fi considerată o creație în spiritul lui Eero Saarinen, dar cu un buget foarte mic.

Casa asa cum arata initital

Casa asa cum arata initital

Casa dupa transformare

Casa dupa transformare

Da, acoperișul curbat scoate casa din anonimat, iar la interior apar arcuri metalice din oțel galvanizat care pe mine m-au dus cu gândul la joncțiunile flexibile din vechile autobuze. În 2008 când au cumpărat casa aveau deja în minte că va fi o lucrare de restilizare a ei. De fapt Papazian a găsit aici în Porland ceea ce n-ar fi putut avea la New York – un loc de joacă pentru a-și pune ideile în aplicare. Pe site-ul lui a publicat și schițele de modificare a locuinței și ai să vezi că treaba n-a fost deloc ușoară. Pe timpul șantierului, adică în 2009, au locuit într-o singură cămăruță, iar la final, după circa un an de zile, deveniseră și părinți. Casa achiziționată a fost ridicată în 1940, iar ei nu și-au dorit să șteargă urmele trecutului, ci să le îmbine pentru ca arhitectura rezultată să încapsuleze mai multe perioade. Un fel de tranziție de la vechi la contemporan. Arhitectul s-a lăsat inspirat de forma tunelurilor, a peșterilor considerând că boltele oferă senzația de expansiune atât pe orizontală, cât și pe verticală. Te lasă să respiri și inevitabil te fac să gândești altfel.

Casa dupa transformare

Casa dupa transformare

Dar ca specialist Papazian a adus modificări case și pentru a îmbunătăți calitatea ambientelor interioare. Arcuri de oțel care formează acoperișul vin să ilumineze actuala mansardă, care inițial avea ferestre mici de tipul lucarnelor. În plus, noile ferestre oferă o priveliște frumoasă către grădina împădurită din spatele casei. Nici interiorul n-a fost uitat, iar curbele își fac și aici simțită prezența. Cel mai evident volum este cel care maschează scara interioară și care înglobează biblioteca. Dar mai există detalii rezolvate pe curb cum ar fi masca pentru șemineu realizată din panouri metalice nituite și vopsite în alb, configurarea ferestrei terasei din dreptul sufrageriei sau forma căzii îmbrăcată în lemn. Și lemnul este important în arhitectura casei, fiind materialul care vine să îndulcească totul, să ofere echilibru în raport cu dotările actuale și prezența din plin a rezolvărilor cu metal.

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (4)

Acum la parter există living, sufragerie, bucătărie, pe lângă terasă, iar la etaj dormitor ce include locuri de birou și baie. Arhitectul spune că tot ceea ce este arcuit conferă o stare de bine și că fiecare spațiu l-a gândit pentru a avea un astfel de element. În plus, a adăugat și lucruri personale, care-i aduc aminte de oameni dragi sau moment fericite, cum ar fi lucrări de artă create de mama lui, mânerul ușii principale conceput de unul dintre profesorii săi de la arhitectură, o nișă în dormitor pentru copil așa cum a avut și e când era mic. Cert este că și-a pus în aplicare ideile și pentru asta n-a ezitat să se mute din orașul care nu doarme niciodată. Papazian spune că la New York s-a construit tot ce se putea construi, dar în zona în care s-au mutat a existat loc pentru idei îndrăznețe. Și asta spune că a încercat să facă – un nou tip de arhitectură în contextul caselor simple, soluție care îmbină modernul cu vechiul pentru a oferi o îmbunătățire a stării de bine atunci când vine vorba despre locuire. Interesant proiect. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (1)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (17)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (15)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (5)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (6)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (19)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (9)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (8)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (7)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (11)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (10)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (12)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (13)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (16)

adelaparvu.com despre casa simpla transformata, casa cu acoperis arcuit, casa americana, casa SUA, arhitect Edgar Papazian, Foto Lincoln Barbour (14)

3 raspunsuri pentru Și-a transformat casa pentru a ajunge la o arhitectură care să ofere o stare de bine

  1. Ileana spune:

    Minunat articolul tau, Adela. Poate asa, usor, usor, invatam si noi sa lucram cu materiale ecologice, sanatoase, eficiente din punct de vedere energetic. In ciuda mentalitatii romanilor, casele din lemn sunt minunate!

  2. JE spune:

    La nivel mondial sunt cateva tipuri de afaceri extrem de profitabile care se bazeaza pe excrocherii si inselaciuni. Una dintre aceste afaceri este si domeniul constructiilor sau imobiliar. Toata afacerea asta nu este nimic altceva decat un lung sir de inselaciuni.

    Totul incepe cu „terenul”. Da, multi oameni nu pot face diferenta intre „pamant” si „teren”. O practica uzuala in Romania, este achizitionarea de teren agricol(pamant), plata spagii prin care se schimba destinatia terenului din teren agricol in imobiliar. Cu alte cuvinte se cumpara un hectar de „pamant” cu 1000E, se da spaga la primar si se schimba PUZ-ul, se parceleaza si se vinde ca „teren” cu cateva sute sau mii de E/m2. Cei mai celebrii „investitori” din Romania sunt Gigi Becali si Puiu Popoviciu.

    O alta inselaciune este cu materialele de constructii. Foarte utilizat este betonul, un material foarte scump si foarte prost. Trebuie folosite nateriale aditionale pentru a-i repara „defectiunile”. De exemplu tot felul de stupizenii de tipul foliei antivapori sau poliestiren. Sa nu mai vorbim ca trebuie sa „ingropi” ditamai zidul in fundatie, dincolo de zona de inghet. In unele zone poate sa fie de 80cm in altele de 120cm. Bani ingropati aiurea.
    Daca am merge pe acest principiu, locuitorii din Siberia ar trebui sa sape fundatia pana in nucleul pamantului. Si ca fapt divers, poate spune cineva care este adancimea fundatiei de la castelul Bran?

    Oricum, in constructia unei case mai intra si alte materiale. Majoritatea materialeor folosite astzi sunt proaste si scumpe. Si nu ma refer doar pentru constructie, ci si la finisaje. De exemplu, de ce ar vrea o persoana inteligenta sa-si puna in loc de dusumea sau parchet din lemn solid un rebut scump de tipul parchet „laminat”. Majoritatea oamenilor fug la magazin sa vada cat costa laminatul in loc sa caute un producator de dusumea. Ce conteaza ca magazinul nu produce nimic. Putem macar sa admiram noul BMW al patronului, ca a muncit din greu, saracu’!

    Despre costurile la manopear nici nu vreau sa vorbesc. Cel mai mare numar de angajati la negru este in sectorul constructiilor si majoritatea firmelor sunt inregistrate in offshore.

    Totul culmineaza cu creditul imobiliar. In Romania exista programul „prima casa” si creditul imobiliar. Exsita impresia gresita ca statul ii ajuta pe cetateni si sustine economia. De fapt, oamenilor li se ofera o sansa sa fie sclavi pe viata.

    TOTI politicienii sunt implicati in domeniul constructiilor si imobiliarelor. Ar trebui tota lumea sa cunoasca acest lucru. Prin programul „prima casa” te stimuleaza sa le cumperi „produsul” si mentin in mod artificial pretul ridicat. In mod real pretul la un apartament cu 2 camere nu este mai mare de 10000E si in Bucuresti probabil 15000E.
    In Atena, Sofia, Budapesta, preturile la aprtamentele „comuniste” variaza intre 15000E si 25000E. Sunt tari cu economii si venituri ale populatiei similare cu Romania. De ce ar vrea sa plateasca cineva in Romania pret de Spania sau Italia?
    De ce ar vrea cineva sa cumpere o locuinta construita de un „dezvoltator” sau de o alta persoana dupa revolutie? Asta este ceea ce primesti:
    http://bit.ly/1zdVXSn
    http://bit.ly/TI59gT

    Cat despre credit, un avocat explica foarte clar ce ai de facut aici:
    http://bit.ly/TUlpMa

    Ok, de ce aceasta introducere lunga? Pentru ca ceea ce se intampla in Romania se intampla la nivel golbal. Tot mai multi oameni isi dau seama de aceste inselaciuni si tepe si isi construiesc case singuri, in alt mod si din alte materiale decat cele „mainstream”.

    O prima schimbare se vede la forma constructiilor. Se renunta la formele „clasice” de dreptunghi sau patrat si se construirste in forme „organice”. Cea mai mare rezistenta o au formele curbe, fie ca este un cerc, un arc, sau pur si simplu linii fluide.
    Cea mai mare stabilitate o are cercul sau hexagonul, si implicit nici nu-ti mai ingropi aiurea banii in „grinzi continue de fundaţii”.

    Cea mai eficienta forma de constuctie este hexagonul, ca fagurele din stupul albinelor. Ai cele mai mici pierderi de materiale si beneficiezi si de pereti drepti. Poti sa-ti faci toata casa dintr-un singur hexagon, sau un ansamblu de hexagoane(fiecare incapere in forma de hexagon).

    Unul din cele mai rezistente si mai economicoase acoperisuri este cel de tip conic, ca la iurta. De departe cel mai economicos tip de acoperis este in forma de arc, sau semicerc. La acest tip de acoperis se pot elimina si peretii.

    O alta schimbare majora este la tipul materialeor folosite. Se folosesc materiale locale organice si constructie in regie proprie, sau prefabricate din metal si asamblate la fata locului.
    Acest lucru se intampla pentru ca accesul la materialele de constructii „traditionale”(piatra, caramida, lemnul) a devenit inaccesibil pentru majoritatea populatiei. Carierele de piatra au fost „privatizate”, padurile au fost „retrocedate” si sunt defrisate cu salbaticie, caramizile sunt doar niste rebuturi cu gaurele produse de firme cu nume german.

    Din materiale locale si organice gasim:
    1. Lutul(cob)
    https://www.youtube.com/watch?v=GbM2In5Hfx4
    https://www.youtube.com/watch?v=xeRlCwWbTUM

    2. Pamant presat(rammed earth). Poate sa fie pus in forme si presat cu o presa speciala pentru a obtime caramizi
    https://www.youtube.com/watch?v=hKbdNqrQZ08
    https://www.youtube.com/watch?v=JZFZkUkej9Q
    sau tunat in cofraje si batut cu mailul ca la paianta:
    https://www.youtube.com/watch?v=A3Qj0jXASdo
    https://www.youtube.com/watch?v=CxTQorQ72_o

    3. Chirpici(adobe)
    https://www.youtube.com/watch?v=0kmjKjgZGcs
    https://www.youtube.com/watch?v=hXq-L0x8wOo

    4. Saci umpluti cu pamant(earthbag sau supeadobe)
    https://www.youtube.com/watch?v=YHj6jePv3GE
    https://www.youtube.com/watch?v=PK_pVXFerLY
    https://www.youtube.com/watch?v=8q2XTxsxUY4
    https://www.youtube.com/watch?v=7HUqqlgP0ZA

    5. Butuci din lemn ziditi(Cordwood)
    https://www.youtube.com/watch?v=_5W4zzIFvto
    https://www.youtube.com/watch?v=IrssjkUmnFM

    6. Baloti de paie(straw bale)
    https://www.youtube.com/watch?v=Q64uvQsOKGs
    https://www.youtube.com/watch?v=nUmdTYq3tuI

    7. Paie cu lut(straw light clay)
    https://www.youtube.com/watch?v=7J0862TFPwU
    https://www.youtube.com/watch?v=lhZypnoeWyU

    8. Canepa amestecata cu var(hempcrete). Dar noi nu avem voie
    https://www.youtube.com/watch?v=FcctSvVFheA
    https://www.youtube.com/watch?v=b6eMdqJbQI4

    Din prefabricate din metal gasim:

    1. Tabla ondulata si forme arcuite(Quonset Huts). Aici gasim si casa pe care ai prezentat-o in articol articol
    https://www.youtube.com/watch?v=0b7y15q8ILQ

    2. Tabla ondulata si forme regulate(Corrugated Metal)
    https://www.youtube.com/watch?v=yACFV_u79Hw

    3. Silozuri de cereale(Grain Bins)
    https://www.youtube.com/watch?v=_RDJjBWCYuc
    https://www.youtube.com/watch?v=Q1IAgYiTJyg

    4. Containere pentru transport maritim(Shipping container)
    https://www.youtube.com/watch?v=4drX256QV_Y
    https://www.youtube.com/watch?v=sCKmUKi80OY

    Si la final un mic bonus.
    Cob Castle:
    https://www.youtube.com/watch?v=8knaVoipcGc

    Eco House(casa hexagonala, din baloti de paie, cu fundatie pe piloti si acoperis conic):
    https://www.youtube.com/watch?v=OUmKHU_ziLA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *