adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (15)

In Amenajari Gradina, Gradina, Produse gradinarit, Shopping

Garduri din plante, excelente contra vântului și prafului. Se montează ușor și rezistă 25 de ani

Interesul pentru soluții prietenoase mediului este din ce în ce mai mare și-l simt din partea voastră cei care citiți acest blog. Ei bine, de data aceasta vă prezint o soluție ingenioasă de împrejmuire cu panouri naturale, din plante. Și nu sunt orice fel de plante, ci un arbust care crește exclusiv în zona mediteraneană, iar cele de față sunt recoltate și transformate în panouri în Franța. Sunt prin excelență materiale ecologice și sunt folosite nu doar pentru garduri, ci și pentru crearea de acoperișuri, pentru umbrele de soare, foișoare sau căsuțe de grădină. M-am întâlnit cu domnul Boyer care mi-a spus mai multe despre aceste panouri foarte interesante pe care domnia sa le produce în fabrica sa din Franța (vezi AICI site-ul) de mai bine de 30 de ani. Hai să-ți spun și ție mai multe.

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (11)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (24)

Povestea acestei plante denumită simplu în franceză Brande (în latină Erica scoparia), un arbust rezistent peren, începe de pe vremea lui Napoleon al-III-lea, care a dat dispoziție ca zonele mlăștinoase de la sud de Bordeaux să fie populate cu această plantă. De ce? Pentru că are calitatea de a nu putrezi, este foarte rezistentă și plăcut mirositoare. Cum arealul ei este destul de mic, francezii au găsit o modalitate ingenioasă de a o folosi pentru construcții. Domnul Boyer a început această afacere cu panouri destul de devreme în anul 1976, când rămas fără slujbă, împreună cu fratele său au avut ideea să facă din acest arbust panouri pentru garduri. Cum așa? A observat în zonele de coastă ale Atlanticului că arbustul era plantat la marginea plajelor pentru a împiedica răspândirea nisipului înspre locuințe. În plus, el era deja folosit pentru umbrele. Așa că până la a se apuca de făcut panouri a mai fost doar un pas.

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (6)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (7)

Deși pare simplu și la îndemână, planta asta nu poate fi culeasă decât exclusiv manual și e o muncă tare grea pentru că fiind un arbust țeapăn îți poți rupe pielea și nu se lasă ușor smuls. Ți-am postat mai jos și un material video ca să-ți dai seama cum se fac. După recoltare, planta este încărcată în caminoane și dusă la fabrică, unde este efectiv țesută cu sârmă specială în panouri cu lățimea de 3 metri. Grosimile sunt diferite, cele mai rezistente având 8-10 cm, iar înălțimea panourilor rezultate este cuprinsă de la un metru la 2,50 metri (1, 1,25m, 1,50 m, 1,75 m, 2,50 m). Deși ar părea că e o afacere relativ ușoară, în Franța nu există decât doi mari producători de garduri de acest gen care pot furniza grosimi mari (de 10 cm) și înălțimi mari. Panouri mai subțiri de circa 3-5 cm în grosime însă se găsesc în Franța la magazinele de bricolaj, dar și acelea sunt produse doar de către șase fabricanți.

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (8)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (19)

Avantajele acestor panouri constau în ușurința la montaj, rezistența îndelungată în timp, adică 25 de ani și faptul că nu putrezesc. Pe de altă parte, sunt adorate de către francezi pentru că izolează excelent din punct de vedere fonic, oprind vântul, dar și praful și nisipul. Nu întâmplător francezii le montează în special în jurul piscinelor (ca să nu se murdărească apa), iar peisagiștii francezi le folosesc pentru aspectul lor natural, care se camuflează excelent în ansamblul grădinilor. Deși ar părea că sunt fragile, eu am pus mâna pe mostrele aduse de domnul Boyer și crede-mă că foarte rezistente. Planta asta nu doar că e durabilă, dar în combinație cu țesătura de sârmă devine incredibil de țeapănă. Mie mi-a plăcut enorm faptul că se montează instant. Practic ai nevoie de stâlpii de care să legi panourile și într-o singură zi ai împrejmuirea gata.

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (14)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (9)

Mă bucur că am avut ocazia să văd măcar mostrele, dar tare curioasă sunt să vadă primul proiect de acest gen la noi. Domnul Boyer spune că deocamdată este în faza de testări în România, inclusiv la partea de acoperișuri. Știa că, spre exemplu, în Delta Dunării există acoperișuri de stuf și spunea că cel puțin pentru zona noastră de litoral și Delta Dunării panourile pe care le fabrică se pretează foarte bine. Inclusiv pentru realizarea de acoperișuri eco, în special pentru construcții de genul chioșcurilor sau căsuțelor de grădină.

Alaturi de domnul Boyer care a adus cateva mostre de garduri din Brande, atat cat a putut cu avionul :)

Alaturi de domnul Boyer care a adus cateva mostre de garduri din Brande, atat cat a putut cu avionul 🙂

Prețurile? Deocamdată îți pot da prețurile practicate în Franța, dar pentru România am înțeles că prețurile s-ar putea să fie altele, mă gândesc că mai accesibile. Uite, în Franța pentru panourile de 8-10 cm grosime acestea sunt cuprinse între 21 și 36 de euro +TVA, iar pentru cele cu grosimi mai mici prețul este de 12-13 euro pe metrul pătrat. Dacă te interesează pentru casa, grădină sau pensiunea ta, poți lua legătura cu Iulia Ghiță pe care o poți suna la telefonul 0751.19.11.63 (între orele 9 și 17,30) sau să-i scrii un mail pe iulia.ghita@vinexpertservices.com. Clar că văd ceste panouri și pentru terase, pensiuni, grădini cu temă rustică și nu numai. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (29)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (2)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (12)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (13)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (10)

Poti imbraca cu aceste panouri si gardurile simple de sarma

Poti imbraca cu aceste panouri si gardurile simple de sarma

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (5)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (3)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (15)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (16)

Planta asa cum arata inainte de recoltare

Planta asa cum arata inainte de recoltare

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (22)

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture

adelaparvu.com despre garduri eco din plante, garduri din Brande, fabricant Franta Aquitaine-Cloture (25)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *