adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (9)

In Amenajari Gradina, Gradina

Varză decorativă? Da, îți colorează grădina pe timp de iarnă!

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Cine a spus că în sezonul rece grădina nu poate fi prea colorată, cu siguranță nu s-a gândit la varza decorativă! Nu s-a gândit că poate nu știe că această plantă poate fi și de decor, dar mai mult că-i place frigul. Da, există și varză decorativă și crede-mă că te va uimi cu frumusețea frunzelor sale colorate intens în mov, roz, roșcat, alb, verde deschis, oranj sau gălbui. Când afli despre câte soiuri sunt o să-ți fie greu să alegi ceva pentru grădina ta. Sunt extrem de multe varietăți și hibrizi, dar de departe cei mai interesanți și spectaculoși sunt hibrizii japonezi. Aceștia au frunzele cu marginea dantelată, creață, sectată,  în cele mai incredibile moduri, de parcă un croitor iscusit le-a decupat cu foarfecele. De departe sau din imagini ai impresia că sunt din hârtie, așa de elaborate sunt frunzele ei.

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (6)

Dacă vrei ca în sezonul de iarnă grădina ta să aibă un un aer special, atunci varza decorativă este vedeta de care ai nevoie. O poți planta direct în grădină sub formă de bordură sau de pată de culoare sau în aranjamente florale (concepute în ghivece mari de ceramică sau lemn, jardiniere) alături de plante precum: gaulteria, calluna, erica, conifere. Aceste aranjamente vor decora în mod spectaculos intrarea în casă, terasă, pervazurile geamurilor.

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (11)

 

Trebuie să-ți spun că varza decorativă își intensifică coloritul numai dacă beneficiază de temperaturi scăzute.  Mai mult, culoarea va deveni și mai vie odată cu înghețul și cu temperaturile sub  -10°C. În grădină, varza decorativă să știi că se dezvoltă armonios în orice tip de sol, singurele pretenții pe care le are sunt legate de un drenaj eficient (adică să nu băltească apa în jurul ei) și de-o expunere luminoasă. Chiar dacă are nevoie de-o udare periodică, să știi că varza rezistă destul de bine la uscăciune și nu prea există dăunători care s-o afecteze în mod deosebit.

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (13)

 

Poate doar unele larve mai pot strica puțin din efectul decorativ al frunzelor, dar fără să-i afecteze sănătatea. Totuși îți recomand ca în mod regulat să verifici frunzele de la bază, pentru că aici se afla zona de interes pentru majoritatea dăunătorilor care o pot ataca. În rest, nu trebuie să faci altceva decât să te bucuri de frenezia culorilor sale. În final,  fie că o plantezi în grădină, fie că alegi să o folosești în aranjamente florale te asigur că-ți va invada privirea cu multă culoare!

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (14)

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (10)

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre varza decorativa, Text Carli Marian (8)

5 raspunsuri pentru Varză decorativă? Da, îți colorează grădina pe timp de iarnă!

  1. Am văzut-o în Week-end, pe Oituz, și da, este foarte frumoasă!

  2. Roxana spune:

    Este superba, mai ales iarna! Am si eu in jardinière, insa am constatat ca o data la cateva zile, cate-o frunza, doua, de la baza, se ingalbenesc si trebuie indepartate. Este normal acest lucru? O fi din cauza temperaturii neobisnuit de ridicata pentru aceasta perioada a anului? N-am observant daunatori pe frunze. Multumesc pentru raspuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *