KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre Curcuma alismatifolia, Text Carli Marian (14)

In Gradina, Legume, fructe, plante aromatice, Sfaturi plante

Curcuma sau laleaua thailandeză este foarte decorativă, dar și sursă de condimente

Cari Marian, inginer horticol si designer florist

Cari Marian, inginer horticol si designer florist

Curcuma sau Laleaua thailandeză este o plantă ornamentală cu un aer exotic şi cu un rol important în domeniul alimentar. Aşa cum spune şi numele, ea provine din regiunile tropicale ale Asiei: India, Indonezia, Thailanda. Planta de Curcuma în perioada de vară-toamnă formează inflorescenţe alcătuite din bractee mari colorate ce ascund în interior floricele mici albe. Bracteele pot fi verde-deschis, alb, roz, roşu sau mov, mărind astfel efectul decorativ al plantei. Partea interesantă este că în sol Curcuma prezintă un rizom gros, cărnos, folosit adesea în industria alimentară pe post de colorant și condiment, cunoscut sub denumirea de șofran indian. Însă de cele mai multe ori în Europa, ea este folosită doar ca plantă decorativă şi iubită pentru florile sale ciclamen.

adelaparvu.com despre Curcuma alismatifolia, Text Carli Marian (13)

adelaparvu.com despre curcuma, rizomi sofran indian, Text Carli Marian (1)

Dacă îţi doreşti o asemenea plantă trebuie să-ţi spun că în perioada de primăvară-toamnă este bine s-o scoţi undeva în grădină sau în balcon, unde să beneficieze de curenţi de aer. Este important să-i oferi un loc luminos, ferit de razele directe ale soarelui, care de cele mai multe ori îi pot provoca arsuri pe frunze. Ai grijă să-i oferi mereu un climat cald şi umed pe întreg parcursul perioadei de vegetaţie. În acest sens îţi recomand să-i administrezi o udare abundentă în mod regulat.

adelaparvu.com despre Curcuma alismatifolia, Text Carli Marian (2)

Ai mare grijă să nu laşi niciodată apă în farfurie pe termen lung, deoarece poate provoca putrezirea rizomilor. În zilele caniculare, udarea se poate face zilnic, astfel încât pământul să nu fie lăsat să se usuce nicicum. Îţi recomand ca mai mereu să pulverizezi apă pe întreaga plantă pentru a se evita astfel brunificarea şi uscarea frunzelor. Curcuma preferă mereu un substrat bogat în materie organică, bine drenat şi uşor acid. Dacă sunt îndeplinite toate aceste condiţii te asigur că planta va avea o dezvoltarea armonioasă, va înflori abundent şi nu va mai fi nevoie să aplici niciun îngrăşământ specific plantelor cu flori.

adelaparvu.com despre Curcuma alismatifolia, Text Carli Marian (3)

Odată cu venirea toamnei vei vedea că frunzele vor începe să se îngălbenească iar din acel moment, planta nu mai trebuie udată, deoarece se pregăteşte pentru perioada de repaus din timpul sezonului rece. În această etapă îţi recomand s-o păstrezi în spaţii uscate, la o temperatură minimă de 15° C. În primăvara următoare te sfătuiesc să-i reîmprospătezi substratul şi să reîncepi procesul de udare pentru ca planta să reintre în vegetaţie.

adelaparvu.com despre Curcuma alismatifolia, Text Carli Marian (10)

Din punctul meu de vedere laleaua thailandeză merită s-o ai acasă pentru simplu fapt ca joacă rolul de 2 în 1. Adică, pe de-o parte oferă flori spectaculoase ce încântă privirea oricui iar pe de alta parte oferă materia primă pentru obţinerea unui condiment apreciat în bucătăria asiatică. Aşa că indiferent care parte de atrage mai mult, eu cred ca tot ieşi în avantaj! Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre Curcuma alismatifolia, Text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre Curcuma alismatifolia, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre Curcuma alismatifolia, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre Curcuma alismatifolia, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Curcuma alismatifolia, Text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre Curcuma alismatifolia, Text Carli Marian (9)
Foto: Floradania

5 raspunsuri pentru Curcuma sau laleaua thailandeză este foarte decorativă, dar și sursă de condimente

 1. lenuta39 spune:

  Interesanta si foarte frumoasa floare !
  Multumesc, Adela !

 2. manu spune:

  sal, de unde as putea sa cumpar si eu o asemenea floare sau rizomi pt plantat? ms

 3. Estnera spune:

  Au adus acum plante de curcumă la IKEA…..sunt superbe si costa 50 e lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *