KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (11)

In Gradina, Sfaturi plante

Arborele de jad sau planta banilor

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Este o plantă decorativă fără prea multe pretenţii, ceea ce înseamnă că e ușor de întreținut, iar dacă ar fi să ne luăm după superstiții, ea n-ar trebuie să lipseasă din căminul nimănui. Se consideră că Arborele de jad, pe numele său latinesc Crassula ovata, are puterea de a reîncărca energetic oamenii, iar în unele ţări este oferit pentru a aduce prosperitate şi noroc. Și la noi sunt mulți oamenii care pun la baza rădăcinii plantei câte-o monedă pentru a avea parte de noroc la bani. Dar dincolo de aceste credințe și obiceiuri, îți spun că o găsești în florării la dimensiuni mici, însă ea crește mult, ca un arbore în miniatură. Deşi provine din zonele tropicale, Crassula ovata se adaptează uşor la aproape orice tip de mediu.

Arborele de jad aşa cum îi spune şi numele are aspectul unui mic pom îmbrăcat cu frunze cărnoase, de un verde puternic, ce aminteşte de verdele jadului. Cel mai frumos moment din viaţa acestui mic arbore este cel al înfloririi din sezonul de iarnă-primăvară, atunci când formează mici flori de culoare roz. Dacă vrei spor, energie şi noroc în casă, hai să-ţi povestesc cum trebuie să-l îngrijeşti.

În primul rând trebuie să ştii că iubeşte mult lumina şi poate sta într-un spaţiu unde să primească soare din plin tot anul, mai puţin în după-amiezele caniculare de vară. Cea mai bună aşezare a sa în casa ar fi undeva la o fereastră orientată spre est. Este o plantă care iubeşte aerul uscat şi stagnant. Primăvara şi vara ai grijă să-l uzi regulat prin absorbţie, dar în așa fel încât apa în exces să nu stagneze prea mult timp în tăviţă. În sezonul rece, solul trebuie să-l menţii aproape uscat, udarea fiind necesară doar o dată pe lună. Preferă un sol bogat în nutrienţi, uşor drenabil şi cu un pH uşor acid. Toate aceste condiţii îi va permite să crească repede şi armonios.

În cazul în care s-a dezvoltat dezlânat din cauza lipsei de lumină, primăvara poţi să scurtezi aceste ramuri pentru a putea obţine o coroană compactă. Folosind tehnici specifice, arborele de jad poate fi materia prima pentru obţinerea unor bonsai extraordinar de spectaculoşi. Dar merită să ai această plantă acasă, mai ales dacă ești ocupat și nu aprea mult timp pentru îngrijire pentru că dacă are soare din plin și puțină apă, se dezvoltă foarte frumos.

Atenție la cei care au pisici. Arborele de jad nu este pe placul lor, având o substanță toxică pentru ele, de aceea s-ar putea ca pisicile să atace planta. De asemenea, trebuie evitat ca ele să mănânce din ea pentru că le poate cauza dermatite, inclusiv dacă o ating. Asta ca să știi cum să o poziționezi în casă. Sper ca informaţiile mele să-ţi fie de folos şi să te bucuri de frumuseţea şi energia acestui mic arbore!

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (11)

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (10)

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre Crassula ovata, arborele de jad sau planta norocoasa, Text Carli Marian (5)

5 raspunsuri pentru Arborele de jad sau planta banilor

  1. gina spune:

    Am o planta asemanatoare dar care are frunzele verde-gri si sunt grupate ca niste flori (una langa alta curgind f. frumos), nu ca un copacel. E aceeasi planta? Cum se inmulteste planta despre care ne-ai povestit? Din planta mea, orice frunza ce cade pe pamant face radacini firave ce devin alte plante.Multumesc pt sfaturile tale f. utile!

  2. Iulian spune:

    De unde putem comanda? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *