De peste zece ani de zile de la Oradea sunt exportate lunar sute de piese din fier forjat către Franța, Italia, Belgia, Olanda, SUA și Australia. Domnul Ilie Runcan, cel care conduce propria firmă din Oradea cu atelierul aferent nici nu s-a gândit în toată perioada asta că cineva de la noi din țară ar putea fi interesat. De abia de curând fiica lui, care a terminat un master în psihologie la București, a decis să renunțe la un viitor cabinet și să i se alăture pentru a-i continua munca. Și ea, Ioana a venit cu ideea de a promova mai mult în țară ceea ce se face la atelierul tatăl ei sub denumirea simplă de Mobilier din Fier. Dar hai să-ți spun mai multe.
Deși pare că mobila și elementele din fier forjat se fac ușor, ele implică multă muncă manuală. Lui Ilie Runcan i-a venit ideea de-a produce astfel de mobilă, pavilioane, chioșcuri, voliere, după ce un client din Franța i-a cerut un chioșc de acest gen ce urma să fie amplasat în grădina unui castel. Înainte de asta făcea mobilă din lemn, la care a renunțat în favoarea celei din fier. În Oradea a fost ușor să găsească oameni pricepuți pentru că munca la atelier presupune lăcătușerie, iar după ce Uzinele Arad au dat faliment, erau mulți lăcătuși disponibili. Dar modul cum e făcută mobila contează foarte mult. Sudurile nu sunt vizibile fiind nituite, iar finisajele sunt obținute manual, mai ales că cel mai mulți clieni vor piese antichizate sau în stil shabby chic.
Majoritatea clienților sunt din străinătate pentru că aceste piese din fier forjat se potrivesc foarte bine în grădinile clădirilor vechi, în parcurile castelelor, pe domeniile hoteluri și boutique hotelurilor sau pensiunilor mai deosebite, unde de regulă se țin și evenimente în aer liber. La noi, prea puțini oameni știu că se produc astfel de piese în țară, dar domnul Ilie Runcan crede că un factor important pentru care se vând mai bine în străinătate este prețul. Pentru mulți români piesele făcute la Mobilier din Fier sunt pur și simplu prea mari, dar pentru el sunt costuri acoperitoare. De multe ori în străinătate prețurile sale fiind dublate, dacă nu triplate. Cert este că producția din piese din fier este costisitoare, consumul de energie pentru forjarea fierului fiind mare.
Mie mi-au plăcut piesele făcute la Oradea și le-aș vedea cel puțin la nunți și evenimente în aer liber, în special pavilioanele și chioșcurile care au un șarm romantic. De asemenea, mobilierul din fier precum și piesele mai mici cum sunt suporturile de flori se potrivesc foarte bine și stilului rustic elegant abordat de către mulți români. Ca și prețuri pot să-ți spun că un scaun pliant din fier poate costa circa 45-60 de euro bucata, suporturile de flori sunt în jur de 45 de euro, un scaun fix cu spătar poate costa între 75 și 85 de euro bucata, o masă pliantă din fier costă în jur de 130 de euro, mesele mai mari cu blat de marmură au prețuri cuprinse între 525 și 750 de euro, pavilioanele sunt în jur de 850-1100 de euro, volierele de la 660 la 780 de euro, serele din fier sunt în jur de 900 de euo fără sticlă și ajung la 1100-1200 de euro cu sticla montată sau cu foi de zinc.
Uite aici ai site-ul www.mobilierdinfier.ro, aici numărul de telefon al Ioanei Runcan 0752.951.097, iar aici pagina lor de Facebook. Pe site nu ai să găsești detalii despre costuri pentru că produsele sunt vândute de către distribuitorii străini la alte prețuri, dar menționarea pe care ți-am făcut-o mai sus referitoare la ele sigur te ajută să-ți faci o idee. Dar pe site ai să vezi mult mai multe produse, inclusiv bănci din fier care se pot pune in jurul copacilor. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Super!
Sunt minunate! Prin România nu prea am văzut lucrări de genul.
In copilarie am avut astfel de masa si scaune in gradina,ce fain