adelaparvu.com despre top 10 plante bulboase de vara, Text Carli Marian, in Foto Gladiolus

In Amenajari Gradina, Gradina, Sfaturi plante

Top 10 flori bulboase de vară care se plantează în aprilie

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

Ştiu că în această perioadă plantele şi arbuştii pereni aruncă grădina într-o frenetică luptă a culorilor şi miresmelor. Chiar dacă acest acest decor te îmbie la visare nu trebuie să uiţi că există o sumedenie de bulbi cu înflorire de vară, care trebuie plantaţi acum. Bulbii de vară ocupă puţin spaţiu în grădină şi cu siguranţă vor da o notă cromatică aparte. Aşa că poţi strecura ici colo câteva specii de plante. Pentru a avea un rezultat plăcut îţi recomand să-ţi faci un mic plan înainte de a te apuca de plantare, ţinând cont de înălţimea şi de exigenţele lor biologice. Cum îţi ziceam sunt o mulţime de bulbi de vară, iar dacă vrei ceva sugestii, uite ţi-am pregătit un top 10 plante care înfloresc demenţial în sezonul de vară.

ALLIUM
Sfere ample cu flori mov urmate de o structură sferică cu seminţe la fel de decorative. Îţi recomand să foloseşti plantarea în grupuri pentru a avea un impact vizual fantastic. Te sfătuiesc să plantezi la baza lor plante perene de talie medie, care să mascheze rozeta de frunze, care se degradează la un moment dat. Dacă te lasă sufletul, le poţi tăia pentru a realiza aranjamente florale. Poți să citești AICI mai multe despre Allium.

Allium

Allium

Allium

Allium

CRINUL REGAL
Flori cu un aspect flamboiant şi cu un parfum de senzaţie face din crinul regal o plantă uşor de remarcat. Fie că sunt specii înalte sau pitice, este clar că există una pentru fiecare grădină. Dacă vrei să eviţi pătarea florilor cu polen îţi recomand soiurile cu flori duble, un exemplu este cel denumit ‘China Girl’. Poți să citești AICI despre Gloriosa sau Crinul de Foc.

Crin Regal

Crin Regal

BEGONIA
Begoniile cu tuberobulbi sunt vedetele spaţiilor uşor umbrite. Ele produc flori texturate, colorate intens pentru o perioadă destul de lungă de timp , adică din vară şi până prin noiembrie. Sunt candidatele perfecte pentru pervazul de la geam sau pentru coşurile suspendate de la intrarea în casă. Dacă vrei un soi care să aibe şi parfum atunci trebuie să cauţi soiul ‘Fragrant Falls Improved’. Poți să citești AICI despre Begonia.

Begonia

Begonia

Begonia

Begonia

FREZIA (Fressia)
O floare gingaşă şi înmiresmată cunoscută mai mult ca floare tăiată de primăvară. Dacă doreşti s-o cultivi în grădină trebuie să-i alegi un loc aerisit unde să beneficieze de multă lumină iar solul să fie bine afânat şi drenabil. Ai grijă să păstrezi plantele bine udate pe tot parcursul perioadei de creştere a frunzelor si florilor.

Frezia (Fressia)

Frezia (Fressia)

Frezia (Fressia)

Frezia (Fressia)

GLADIOLUS (Gladiola)
Deşi la un moment dat era considerată o floare demodată, iată că acum gladiola s-a reinventat, iar noi hibrizi încep să ocupe un loc bine meritat în grădină. Un exemplu în acest sens îl reprezintă soiul ‘Tango’. Tijele florale lungi arată fabulos undeva într-un plan îndepărtat al bordurii cu flori. Ai grijă că în timpul verii, florile au nevoie de multă apă. Te sfătuiesc să aşezi şi un strat de mulci la bază plantei. În acest fel vei păstra pământul umed pentru o perioadă mai lungă de timp.

Gladiola (Gladiolus)

Gladiola (Gladiolus)

Gladiola (Gladiolus)

Gladiola (Gladiolus)

Gladiola (Gladiolus)

Gladiola (Gladiolus)

Gladiole si Allium

Gladiole si Allium

POLIANTHES TUBEROSA (Tuberoza)
Clar una dintre cele mai parfumate flori de vară este tuberoza. Deşi este cunoscută mai mult ca floare tăiată, uite că o poţi cultiva şi în grădină. Pe timpul verii, tuberozele se udă şi se curăţă de buruienile care apar la bază. Când vine toamna, imediat după prima brumă, bulbii trebuie scoşi din pământ, scuturaţi bine, tunşi până la 1/4 din lungimea frunzelor şi puşi la păstrat în pungi de hârtie, într-un loc răcoros şi întunecat.

Tuberoza (Polianthes Tuberosa)

Tuberoza (Polianthes Tuberosa)

Tuberoza (Polianthes Tuberosa)

Tuberoza (Polianthes Tuberosa)

Tuberoza (Polianthes tuberosa, Cinderella)

Tuberoza (Polianthes tuberosa, Cinderella)

CROCOSMIA
Dacă vrei să dai grădinii tale un aer exotic atunci nu trebuie să-ţi lipsească florile de crocosmia, fie ele galbene, portocalii sau roşii. Pentru a se dezvolta cât mai armonios, Crocosmia are nevoie de un sol fertil, drenat şi irigat în mod constant. După perioada de înflorire, planta nu se curăţă de frunzele degradate. Acestea vor fi îndepărtate numai după ce s-au ofilit complet. Toamna târziu se scot şi bulbii care se depozitează pentru a fi folosiţi în anul următorul .

Crocosmia

Crocosmia

Crocosmia

Crocosmia

Lavanda si Crocosmia

Lavanda si Crocosmia

AGAPANTHUS 
Înfloreşte toată vară şi te va încânta cu flori albastre sau albe. Este o plantă destul de înaltă, ajungând la o înălţimede 1,5m, ceea ce o face candidatul perfect pentru planurile îndepărtate din grădină. Este o plantă perfect adaptată pentru vară, deoarece suportă foarte bine seceta şi adoră soarele din plin sau umbra parţială.

Agapanthus

Agapanthus

Agapanthus

Agapanthus

Agapanthus

Agapanthus

NECTAROSCORDUM 
Este o plantă extrem de frumoasă care creşte bine în locuri uscate, scăldate de soare. Are o tijă florală înaltă care se termină cu flori ce seamănă cu nişte clopoţeii. Florile au o combinaţie de alb cu verde, cu uşoare reflexe roz-mov. În perioada de înflorire atrage foarte multe albine şi fluturi datorită abundenţei de nectar. Este o plantă folosită în buchete şi în aranjamentele cu flori uscate.

Nectaroscordum

Nectaroscordum

Nectaroscordum

Nectaroscordum

LIATRIS
Produce înflorescenţe lungi cu flori mov, roz sau albe, ce se deschid de la vârf către bază. Îi place solul umed, fertil, bine drenat, însă se poate adapta foarte uşor şi la alte tipuri de sol. Mare atenţie la solul umed perioade lungi de timp, întrucât există riscul ca rădăcinile să putrezească. Fiind o plantă ce dezvoltă inflorescenţe fusiforme îţi recomand s-o plantezi în grupuri pentru a avea un impact vizual plăcut.

Liatris

Liatris

adelaparvu.com despre top 10 plante bulboase de vara, Text Carli Marian, in Foto Liatris (1)

Un raspuns pentru Top 10 flori bulboase de vară care se plantează în aprilie

  1. Maria spune:

    Buna Carli,
    Am cumparat din piata tuberoze. In mijloc este un bulb mai mare, iar langa el sunt „lipiti” multi bulbi mai mici. Cum trebuie plantati? Infloresc anul acesta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *