KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (18)

In In trend

Artă tradițională și design pentru piese de mobilă din lemn masiv, totul făcut la superlativ

De la Salone del Mobile Milano 2016 m-am întors cu multe amintiri plăcute și multe idei și imagini inedite. Dar am avut parte și de surprize revelatoare. Printre ele standul firmei Zanat. Nu știam de unde este compania, dar modul cum era amenajat spațiul expozițional mi-a atras instant. O instalație ingenioasă și foarte expresivă la nivelul plafonului din elemente din lemn îți dădea impresia unei sculpturi chinetice, iar piesele de mobilier cu aluri scandinave, dar cu elementele de artizanat frumoase îți captau instant privirea. Adevărată lecție de design ne-au oferit bosniacii de la Zanat pentru că da, este o companie din mica țărișoară Bosnia-Herțegovina, care are circa patru milioane de locuitori, dar una dintre cele mai mari rate ale șomajului din Europa. Cum au reușit bosniacii să conceapă asemenea minunății care s-au bucurat de mare succes la Milano? Merită să-ți spun mai multe!

Un meșteșug cu tradiție în Bosnia, sculptatul în lemn, țara fiind mai mult muntoasă și cu pădure, deci un material la îndemână care a favorizat dezvoltarea artizanatului din zona cioplirii lemnului, a dus la crearea unui stil unic denumit Konjic Bosniac. Acest stil este parte a patrimoniului cultural al statului boniac și este propus pentru a fi înglobat în patrimoniul UNESCO. Una dintre familiile cu tradiție în arta sculpturii lemnului a reușit să ducă acest meșteșug la rang de lux în perioada interbelică, iar mai departe, după tumultoase evenimente de după al doilea război mondial (îl scriu cu litere mici pentru că nu cred că un război merită capitale), a mai avut o perioadă scurtă de glorie până la instalarea comuniștilor, ca după 90 războiul din fosta Iugoslavie să mai amâne avântul atelierului.

Dar familia lui Gano, bunicul care a început totul în 1927, a sădit semințele pentru nepoții săi Adem și Orhan, care după 1995 alături de tatăl lor au redeschis firma care producea mobilă. La începutul anilor 2000 tinerii familiei au realizat că misiunea lor era mai mult decât fabricarea de mobilă și continuarea meșteșugul tradițional. Scopul lor a fost să ofere locuri de muncă într-una dintre cele mai lovite țări sub aspectul șomajului și să atingă recunoașterea internațională pentru a atrage atenția asupra talentului și tradițiilor din țara lor. Ce au făcut? Un pas îniante către designerii scandinavi. Au realizat că designul scandinav se potrivește de minune cu ideea lor de a avea grijă de semenii lor. Da, și-au dat seama că au meșteri talentați, dar că în materie de design trebuie să apeleze la cei cu o lungă și deja recunoscută școală. Aici văd eu adevărată lecție: să imporți talente pentru a le pune în valoare pe alte tale. Așa s-a născut Zanat și nu e de mirare că încă de la începuturile acestei coleborări cu designeri scandinavi premiile au început să curgă ani consecutivi începând cu 2010 pentru piese create în cadrul firmei.

Mi-au plăcut toate piesele lor nou lansate (vezi aici), dar și cele din colecțiile mai vechi, toate excelent lucrate, superb înfrumusețate de rafinate sculpturi în lemn. Piese reduse la esențial, din lemn masiv, cu alură atemporală care se potrivesc excelent într-o mulțime de ambiente, de la locuințe private la hoteluri, de la restaurante la școli sau instituții culturale. Mi-au atras atenția taburetele Tatoo cu delicate ornamente, biblioteca Tara, măsuța Ombra, sofa Branch sau bolurile Nera. Dar ce să mai? Nu cred că mi-a displăcut ceva din ceea ce am văzut la Milano, iar surpriza pe care mi-au oferit-o a fost una pe cinste. Zanat, un nume pe care merită să-l țin minte. Uite aici site-ul lor www.zanat.org, aici pagina lor de Facebook și aici mailul lor de contact [email protected]. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (17)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (16)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (1)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (3)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (13)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (12)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (4)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (14)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (10)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (11)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (7)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (6)

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (9)

Vinko Cabinet prototype, design Zanat

Vinko Cabinet prototype, design Zanat

Vinko Cabinet prototype, design Zanat

Vinko Cabinet prototype, design Zanat

Unna Loungechair, Zanat

Unna Loungechair, Zanat

Tattoo Stool, design Gert Wingardhs pentru Zanat

Tattoo Stool, design Gert Wingardhs pentru Zanat

Neron Table, designed Monica Forster pentru Zanat

Neron Table, designed Monica Forster pentru Zanat

Igman Ottoman, designed Harri Koskinen pentru Zanat

Igman Ottoman, designed Harri Koskinen pentru Zanat

adelaparvu.com despre piese de mobila din lemn, design Zanat (2)

3 raspunsuri pentru Artă tradițională și design pentru piese de mobilă din lemn masiv, totul făcut la superlativ

  1. Irina Anghel spune:

    Am reţinut ideea de „tapiserie” pentru tavane înalte şi îndulcirea muchiilor, mai ales, la îmbinarea picioarelor. Apreciez şi că îşi fac promovare în spaţii nonconformiste — şantiere, parcuri publice.

  2. Cristina spune:

    Frumos! Imi place lemnul, imi aduce aminte de copilaria petrecuta in sat la bunici!

  3. Criador spune:

    Foarte bune piesele. O abordare foarte moderna cu inspiratie traditionala. Ador reprezentarea 3D a unui covor traditional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *