Echinopsis

In Gradina, Sfaturi plante

5 lucruri pe care trebuie să le cunoşti despre cactuşi

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

Am gândit acest articol pentru cei care sunt la începutul relaţiei de prietenie cu această categorie extraordinară de plante: cactușii. De-a lungul timpului, am observat că aceste plante sunt considerate de marea majoritate a oamenilor atractive, interesante şi haioase. De aceea mă simt dator pentru cei novice în cultivarea și creșterea lor să trasez câteva puncte legate de biologia şi îngrijirea cactuşilor. Am ales să prezint cinci lucruri esențiale în acest sens pe care am să le tratez mai jos.

1. Cactuşii nu se încadrează în categoria plantelor greu de ucis, deci sunt potrivite pentru cei care-și doresc plante acasă, dar nu au timp pentru îngrijirea lor. Sunt plante care pot fi pierdute foarte uşor, dacă se udă în mod exagerat, dacă există un sol nepotrivit sau un drenaj defectuos. Substratul universal este unul care reţine foarte multă apă, aspect extrem de important pentru marea majoritate a plantelor, dar nu şi pentru cactuşi. De aceea îţi recomand să foloseşti întotdeauna un substrat creat special pentru această categorie de plante spinoase.

Parodia scopa

Parodia scopa

2. Multă lume mă întreabă dacă toţi cactuşii înfloresc, iar acum pot răspunde tuturor că da, toţi cactuşii înfloresc. Însă unii înfloresc mai repede şi cu flori proeminente, iar alţi înfloresc mai greu şi uneori au flori mai mici decât te-ai aștepta. Mammillaria, Gymnocalycium, Parodia formează flori mult mai uşor, sunt extrem de colorate şi mereu impresionează iubitorii de plante. Pentru a înflori, îţi recomand să le respecţii ciclul biologic din mediul natural. Adică în perioada de iarnă te sfătuiesc să-i depozitezi într-un mediu luminos, rece şi uscat, în condiţiile unui program de udare redus la 0. Da, adică nu-I mai uzi deloc. Iar în perioada de primăvară-vară oferă-le un spaţiu însorit şi o udare regulată, aplicată prin absorbție (deci pui apa în tavă, nu uzi direct pământul), o dată la 10-15 zile.

Mammillaria

Mammillaria

Gymnocalycium

Gymnocalycium

3. Îţi pot recomanda câteva specii pentru a începe o poveste lungă de prietenie. Cactușii Luna (denumirea în latină Gymnocalycium) sunt unii altoiţi care au în vârf un segment colorat în galben, portocaliu, roşu etc. Trebuie să ştii că acest segment nu este o floare, ci de fapt un alt cactus care te va bucura tot timpul cu această culoare. Urechile iepuraşului (Opuntia Microdasys) este de asemenea o specie de cactus uşor de îngrijit. Este apreciată pentru aspectul geometric pe care îl formează micile alveole pufoase care ascund spinii.

Opuntia Microdasys

Opuntia Microdasys

Opuntia Microdasys

Opuntia Microdasys

4. Să ştii că nu toţi cactuşii înțeapă. Ceea ce se cunoaște în general despre cactuşi are strânsă legătură doar cu cei nativi din zonele deşertice. Dar există şi specii de cactuși de pădure care nu au spini. Din păcate însă, dintre aceștia, foarte puţine specii sunt pretabile pentru creşterea în casă. Speciile spinoase să ştii ca le poţi manevra cu uşurinţă dacă vei folosi mănuşi groase precum cele uzitate construcţii sau prin plierea unui ziar pe care să-l aşezi de jur-împrejurul lor.

Gymnocalycium

Gymnocalycium

5. Te întrebi oare cât de mult trăieşte un cactus? Ei bine, află că în mediul natural un cactus poate trăi sute de ani, însă, ca plantă de interior, va supravieţui undeva în jurul a 10 -15 ani. Problema cactuşilor mai bătrâni este că în timp îşi pierd din frumuseţe juvenilă, ca și oamenii de altfel. Însă pe parcursul anilor, ei te vor cuceri prin mărime, căci vor acumula masă și se vor dezvolta. Sper să-ți prindă bine aceste informații!

Parodia scopa

Parodia scopa

Echinopsis

Echinopsis

4 raspunsuri pentru 5 lucruri pe care trebuie să le cunoşti despre cactuşi

  1. Flory spune:

    Ai mei aveau cactusi in casa. La mine nu au rezistat. Nu m-am informat indeajuns si nu am avut grija de ei. Cred ca sunt cele mai minunate plante.

  2. Cristina spune:

    Multumim pentru informațiile utile. Îmi plac mult cactușii și am acasă cactuși.La serviciu avem cactuși care au mai mult de 15 ani și încă înfloresc frumos.

  3. Carmen spune:

    Aş avea şi eu o dilemă pe care nu reuşesc să o lămuresc.
    Am găsit pe net o informaţie cum că la cactuşi e bine să le presari o linguriţă de zahăr în ghiveci şi apoi să-i uzi.
    Alţii spun că nu e aşa, că nu le place zahărul.
    Care este adevărul?

    Mulţumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *