adelaparvu-com-despre-apartament-simplu-dar-elegant-amenajat-barcelona-foto-elmueble-pepa-oromi-8

In apartamente, Design Interior

Apartament simplu, cald și plăcut amenajat

Când nu știi cum să-ți amenajezi locuința, cel mai bine este să te ghidezi după rețete simple de aranjare. Și care ar fi acestea? Păi, spre exemplu dacă-ți dorești un apartament luminos și plăcut amenajat, care să nu se demodeze în timp, ai grijă în primul rând la finisaje, apoi la mobilă și la final de tot de decorațiuni. De ce spun de această ordine? Pentru că de multe ori oamenii cumpără obiecte înainte ca renovarea să fie gata și apoi ajung în impas pentru că nu știu cum să procedeze mai departe. Am ales să-ți prezint o locuință din Barcelona unde ai să vezi exact despre ce înseamnă simplitate și cum poți să obții un ambient cald și plăcut alegând finisaje, mobilă și decorațiuni care se armonizează între ele. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu-com-despre-apartament-simplu-dar-elegant-amenajat-barcelona-foto-elmueble-pepa-oromi-5

Apartamentul de față situat la un etaj superior dintr-un bloc mai vechi, apartament ce nu mai fusese renovat de circa 70 de ani. Noii proprietari, care sunt părinții a doi copii mici, o fetiță și un băiat, au decis după ce l-au achiziționat să-l cumpere pentru că i-a încântat vegetația înaltă din zonă, copacii din parcul din apropiere pe care-i văd de la ferestre și faptul că totul este luminos. Au schimbat multe prin casă și evident au început cu instalațiile, adică partea care nu se vede. Dar nu puteau face asta în lipsa unui plan de amenajare. Au apelat la un designer, cu ajutorul căruia s-au decis unde și cum vor așeza principalele piese de mobilă și în funcție de acestea au trasat locul corpurilor de iluminat și al prizelor. Apoi, tot pe baza planului au decis să mute caloriferele în lateralul ferestrelor, care au fost schimbate în living, acum ocupând o suprafața mai mare.

adelaparvu-com-despre-apartament-simplu-dar-elegant-amenajat-barcelona-foto-elmueble-pepa-oromi-11

Pentru ca totul să fie coerent și armonios au ales peste tot același tip de parchet, atât în zona de zi, cât și în dormitoare și holuri. Excepție au făcut zonele umede, bucătăria și baia unde au ales plăci ceramice apropiate ca nuanță de cea a parchetului. Deci, finisaje curate, dar calde, fără brizbrizuri, fără modele complicate. Tâmplăria albă și la fel și plinta parchetului albă, chiar dacă acesta are o nuanță de stejar. Pentru pereți au ales tonuri plăcute de cremuri și marouri încadrate de cornișe decorative (baghete de polistiren) la nivelul plafonului. În bucătărie proprietara și-a dorit masă insulă, iar inițial se gândea să aibă plita pe ea, dar sfătuită de designerul de interior să nu facă asta, mai ales că are doi copii mici care din curiozitate și-ar dori să pună mâna pe ea sau să tragă de oale, a decis în final să aibă chiuveta aici. De aceea, fiind zonă de lucru, deasupra blatului sunt trei corpuri de iluminat care asigură o bună vizibilitate pe timpul serii. Bucătăria a fost separată de living și sufragerie, dar nu cu pereți, ci cu tâmplărie, astfel încât lumina să treacă prin geamuri și senzația de spațiu aerisit să fie amplificată.

adelaparvu-com-despre-apartament-simplu-dar-elegant-amenajat-barcelona-foto-elmueble-pepa-oromi-4

Mobilierul? Foarte simplu și practic gândit, dar cu linii plăcute și un design actual. Spre exemplu, în living în loc de set de canapea cu fotolii au ales inspirat două canapele așezate față-n față, care sunt mai comode și încăpătoare pentru toată familia. S-au folosit de prezența unui vechi șemineu (nefuncțional, dar care maschează o ghenă de aerisire a blocului)) pentru a așeza de o parte și de alta a acestuia să monteze rafturi pentru cărți. Nu s-au complicat cu piese masive, ci au ales ca doar în partea inferioară să fie corpuri de depozitare închise, dar fără mânere, ceea ce conferă o imagine aerisită, fără fragmetări. Piesele mici de mobilă, măsuța de cafea, mici console, picioarele scaunelor din sufragerie sunt în nuanțe de lemn natur, care toate amplifică senzația de căldură. Dar ele sunt combinate cu stofe, vezi tapițeria canapelelor a scaunelor și cu covoare deschise la culoare care ordonează și luminează spațiul. Și corpurile de iluminat sunt importante, iar atunci când nu știi ce să alegi, varianta cu abajururi deschise la culoare sunt o soluție bună, atât pentru cele suspendate, cât și pentru lampadare sau veioze.

adelaparvu-com-despre-apartament-simplu-dar-elegant-amenajat-barcelona-foto-elmueble-pepa-oromi-6

Decorațiunile? Ei bine ele aduc acel strop de culoare, alături de plantele verzi și cele din glastre. Întotdeauna o casă va deveni acasă atunci când obiectele decorative sunt bine alese și bine așezate, iar plantele sunt prezente, căci ele induc senzația de prospețime, de viață. Decorațiunile nu trebuie să fie multe, dar dacă sunt alese conform unei teme, n-ai cum să greșești. Și țesăturile contează, cum sunt storurile, tapițeriile, covoarele, pernele, așternuturile, pufurile. Ele aduc acele tușe de căldură familiară și doza de personalitate unei casei. Aici e totul simplu, dar foarte plăcut. Linii curate, texturi clare, corpuri de iluminat bine alese și poziționate unde e nevoie. O casă care respiră și care servește unei familii cu doi copii fără probleme.  Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu-com-despre-apartament-simplu-dar-elegant-amenajat-barcelona-foto-elmueble-pepa-oromi-7

adelaparvu-com-despre-apartament-simplu-dar-elegant-amenajat-barcelona-foto-elmueble-pepa-oromi-3

adelaparvu-com-despre-apartament-simplu-dar-elegant-amenajat-barcelona-foto-elmueble-pepa-oromi-1

adelaparvu-com-despre-apartament-simplu-dar-elegant-amenajat-barcelona-foto-elmueble-pepa-oromi-2

adelaparvu-com-despre-apartament-simplu-dar-elegant-amenajat-barcelona-foto-elmueble-pepa-oromi-10

adelaparvu-com-despre-apartament-simplu-dar-elegant-amenajat-barcelona-foto-elmueble-pepa-oromi-9

 

4 raspunsuri pentru Apartament simplu, cald și plăcut amenajat

  1. adriana spune:

    Buna,ma numesc Adriana si sunt in curs de amenajare a unui apartment prospat ahizitionat.
    As avea so intrebare, poti te rog sa imi spi um se aplica vopeau decortiva?
    as dori sa il fac eu impreuna cu sotul dar nu stim de unde sa o apucam.
    cum se aplca si e vopea (marca), este indicate.
    tin sa specific ca acest perete este in bucatarie open space si as vrea sa il ac intr-o nuanta de gri.

    • Adela Parvu spune:

      Adriana, nu-mi dau seama la ce te referi cand spui vopsea decorativa/ Daca este lavabilă se dă cu trafaletul peste pereții dați în prealabil cu o amorsă. Evident dacă pereții au fost vopsiți înainte tot cu vopsea lavabilă.

  2. Jarnea spune:

    Buna! Arata foarte bine mobilierul din dormitor. Ma poti ajuta cu mai multe detalii? As vrea sa stiu unde a fost facut.

    Merci mult,

  3. Andreea D spune:

    Buna Adela,

    Oare ne poti spune de unde sunt covoarele, in special cel crem, cu franjuri.
    Multumesc,
    Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *