KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu-com-despre-casa-renovata-ca-sa-fie-mai-luminoasa-spania-designer-martha-prats-foto-ferran-freixa-elmueble-8

In Case, Design Interior

Schimbări mici care au făcut casa mai luminoasă

Dintr-o casă rustică unde lemnul predomina, mai ales cel închis la culoare la nivelul mobilierului, au ajuns să modifice totul pentru ca locuința să devină mai luminoasă și să pară mai mare. Da, sunt multe trucuri care par a fi ușor de făcut dacă e să le enumeri sau să iei exemplu de la alții, dar adevărul este că și modificările mici trebuie făcute după un plan bine stabilit. Am ales să-ți prezint azi o casă din Spania, care a fost inițial amenajată rustic, cu mult lemn și pereții aproape portocalii, ca după renovare, făcută cu ajutorul designerului Marta Prats, totul să devină luminos și ordonat așa cum vezi în imagini. Și totuși sunt trei grupuri de piese de mobilier care au fost păstrate: canapeaua, scaunele din bucătărie și dulapurile din dressing. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu-com-despre-casa-renovata-ca-sa-fie-mai-luminoasa-spania-designer-martha-prats-foto-ferran-freixa-elmueble-11

adelaparvu-com-despre-casa-renovata-ca-sa-fie-mai-luminoasa-spania-designer-martha-prats-foto-ferran-freixa-elmueble-9

Finisajele au fost păstrate, la fel și configurația casei, dar o modificare importantă a fost cea de mutare a șemineului. Inițial, în living șemineul era prezent pe peretele unde acum este așezată canapeaua. Practic, înainte de renovare, proprietarii stăteau cu privirea către un perete, în loc să se bucure de deschiderea către grădină asigurată de ferestrele generoase. Designerul a prevăzut schimbarea locului pentru șemineu pe peretele opus, ceea ce a rezolvat câteva probleme: accesul către terasă se face mult mai ușor, zona de trafic fiind eliberată de mobilier masiv, camera a devenit dintr-o dată mai luminoasă pentru că atenția este îndreptată către ferestre (acestea fiind parțial acoperite cu storuri și nu cu draperii și perdele), locul de sub fereastră a fost exploatat prin așezarea unei comode.

adelaparvu-com-despre-casa-renovata-ca-sa-fie-mai-luminoasa-spania-designer-martha-prats-foto-ferran-freixa-elmueble-6

După schimbarea poziționării mobilierului și șemineului din living, a rămas o delimitare parțială între acesta și zona mesei, adică a sufrageriei. Parapetul rezultat din diferența de nivel existentă în casă nu avea cum să fie schimbat, dar designerul l-a prelungit cu un panou metalic cu geamuri transparente. Astfel, a făcut legătura cu ușa dublă ce separă bucătăria de sufragerie. Înainte, bucătăria era complet ascunsă de ziduri și ușă interioară. Acum, o ușă fixă și una culisantă din metal cu geamuri de sticlă lasă lumina să circule foarte bine, ceea ce face ca și centrul parterului să devină mai luminos și să fie perceput ca fiind mai mare.

adelaparvu-com-despre-casa-renovata-ca-sa-fie-mai-luminoasa-spania-designer-martha-prats-foto-ferran-freixa-elmueble-8



Bucătăria a fost complet refăcută, iar noul mobilier este actual cu electrocasnicele înglobate. Ca o amintire a fostului decor au fost păstrate scaunele, care adăugă un plus de personalitate spațiului, altfel foarte tehnic și minimal conceput. Și pentru a lega zona mesei cu ambientul nou conceput, nu întâmplător masa este cu blat din lemn și cadrul din fier. Lemnul face legătura cu pardoseala și aduce căldură în ambient, iar cadrul și picioarele din fier, la fel ca și aplicele negre la culoare sunt în relație cu ușa bucătăriei. Storuri simple, deschise ca nuanță lasă lumina să pătrundă din plin la interior.

adelaparvu-com-despre-casa-renovata-ca-sa-fie-mai-luminoasa-spania-designer-martha-prats-foto-ferran-freixa-elmueble-13

adelaparvu-com-despre-casa-renovata-ca-sa-fie-mai-luminoasa-spania-designer-martha-prats-foto-ferran-freixa-elmueble-7

În dormitorul matrimonial s-a dorit o schimbare a ambientului, dar designerul a fost împotriva înlocuirii dulapurilor din dressing. De ce? Pentru că erau din lemn masiv și chiar dacă au fost făcute în urmă cu 25 de ani erau perfect funcționale. Designerul spune că n-avea sens să fie schimbate atâta timp cât erau într-o stare bună și bine proiectate în spațiul respectiv. Și îi dau dreptate. Practic aceste dulapuri vin să adauge caracter camerei, care, în rest, este luminoasă și ordonată, cu un pat nou și noptiere cu linii actuale, simple. Notele de culoare sunt date prin decorațiuni, respectiv pled, perne, iar suprafețele mari tratate în nuanțe deschise, vezi draperia albă, lenjeria de pat, covor, care ies în evidență mai ales într-un spațiu mic. Deci, te-ai prins? Modificările nu au fost mari, dar crede-mă că s-au lăsat cu ceva moloz și cheltuieli, însă beneficiile sunt importante. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu-com-despre-casa-renovata-ca-sa-fie-mai-luminoasa-spania-designer-martha-prats-foto-ferran-freixa-elmueble-5

adelaparvu-com-despre-casa-renovata-ca-sa-fie-mai-luminoasa-spania-designer-martha-prats-foto-ferran-freixa-elmueble-3

adelaparvu-com-despre-casa-renovata-ca-sa-fie-mai-luminoasa-spania-designer-martha-prats-foto-ferran-freixa-elmueble-4

adelaparvu-com-despre-casa-renovata-ca-sa-fie-mai-luminoasa-spania-designer-martha-prats-foto-ferran-freixa-elmueble-12
Foto: ElMueble/ Ferran Freixa

8 raspunsuri pentru Schimbări mici care au făcut casa mai luminoasă

  1. Victoria spune:

    Buna Adela, forte frumoasa casa si aerisita- mi se pare ca doar in Spania e posibil asa ceva 😊.
    Pentru ca am vazut acel dulap masiv din dormitor care este pe colt- ai putea sa mi spui parerea ta te rog- in colt e mai bine si functionalde asezat polite sau bare pt umerase ?
    Iti multumesc mult

    • Adela Parvu spune:

      Victoria, în organizarea unui dressing, contează mult stilul de vestimentație al oamenilor. Dacă tu ai nevoie de mai multe rafturi pui rafturi, dacă ai nevoie de bară pentru umerașe pui bară. Ideea este să folosești ce ai nevoie nu ce ar spune cineva că s-ar potrivi.

  2. Victoria spune:

    Multumesc mult!

  3. Alina spune:

    Imi place tare mult cum a iesit locuinta. Cromatica placuta, piesele de mobilier sunt tare frumoase si au stil. Ce mi-a placut cel mai mult este panoul metalic cu geamuri transparente. Schimba total incaperile: le da luminozitate, le face sa arate aeristie. Cine a zis ca sticla da senzatia de spatiu rece si ca nu se potriveste in locuinte, ci mai degraba in spatii de birouri, se insala.

  4. Nicoară Oana Mihaela spune:

    Totul superb

  5. Alexandra spune:

    Buna Adela,

    Am vazut separatorul dintre bucatarie si zona de dinning, care mi-a placut foarte mult (Rama aceea neagra si geamuri). Imi poti spune, te rog, cine s-a ocupat? Noi avem zona de dinning, bucatarie si living intr-un open space si e singura varianta care mi-a tresarit inima.

    O colega mi-a recomandat blogul tau si mi se pare minunat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *