KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (2)

In Idei pentru acasa

Ce poți alege în loc de faianță la bucătărie?

Da, am primit multe întrebări legate de placarea peretelui în zona de bucătărie. Sunt mulți oameni care nu mai vor faianță, ci caută alte soluții mai simple și mai elegante. Din start însă trebuie să-ți spun că soluțiile mai deosebite sunt realizate cu ajutorul firmelor specializate în execuția mobilierului pe comandă. Adică materialele care pot fi folosite pentru placarea pereților nu se găsesc la magazine, ci sunt livrate numai celor din industrie pentru că necesită prelucrare înainte de montaj. De ce? Pentru că nicio placare nu seamănă una cu alta, iar dimensiunile panourilor sunt unele standard din care fiecare executant de mobilă taie cât e nevoie, iar după tăiere prelucrează muchiile panourilor pentru ca ansamblul final să fie unul impecabil. Dar hai să-ți spun despre câteva variante.

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (1)

În luna septembrie s-a desfășurat târgul BIFE-SIM, unde cei de la firma Egger au prezentat panourile de spate. De asemenea, cine a văzut amenajarea din cadrul emisiunii Visuri la cheie de la Periș a aflat despre Acrilux, un material german importat de către firma Martplast (care are showroom și în București pe Strada Viitorului nr.182, lângă stația de tramvai Lizeanu). Și da, placarea cu sticlă nu mai este o noutate, iar despre finisarea peretelui cu microciment ți-am mai scris în alt articol AICI, finisare care se poate face inclusiv peste vechea placare cu faianță.

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (15)

Foto sus placare cu panou de spate de la Egger cu textură lucioasă, jos placare cu Acrilux furnizat de către Martplast odată cu toată mobila realizată pe comandă.

adelaparvu.com despre renovarea casei familiei din Peris, episodul 3, sezonul 4 Visuri la cheie, Foto Sever Popescu Zucchero Media (18)

Dar ce trebuie să reții este faptul că înainte de orice remanejare a bucătăriei ai nevoie de un proiect. De ce? Pentru că în bucătărie există prize, poți avea țevi, electrocanicele trebuie organizate într-un flux de lucru bine gândit și da, se ține cont și de tipul de placare al peretelui, pentru că materialele precum panourile de perete sau Acrilux au anumite grosimi, de care trebuie să se țină cont la îmbinarea cu frontul de lucru. Ca să nu mai ai bagheta aceea de protecție, care este inestetică, la îmbinarea dintre suprafața verticală și blatul de lucru, trebuie ca tot ansamblul bucătăriei să fie gândit din start pentru ca la montaj elementele să fie îmbinate perfect pentru prevenirea scurgerii apei.

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (5)

Panourile de spate de la Egger sunt gândite să fie și termorezistente, doar că față de blaturile termorezistente, care pot fi puse și ca placare de perete, cele destinate din start suprafețelor verticale sunt mult mai subțiri și ca atare mult mai ușor de montat. Apoi, ele sunt disponibile în variate texturi (mat, lucios, imitație lemn, marmură) și pot fi alese fie în aceeași nuanță și textură cu blatul de lucru, fie diferit de acesta.

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (14)

Firmele care execută mobilă pe comandă vin, înainte de prelucrarea mobiliei, pentru a lua măsurători, moment în care țin cont și de prezența prizelor, țevilor, surselor de iluminat (spre exemplu bandă LED sub corpurile suspendate). Astfel, placările de spate pot fi decupate pentru prize ori se pot face orificii pentru ca prizele să fie montate deasupra placării. Cert este că aceste orificii vor fi și ele prelucrate pentru ca muchiile lor să fie impecabile. Firma Egger furnizează materialele prime, adică panouri la dimensiuni mari și se adresează doar producătorilor de mobilă, deci nu poți cumpăra direct de la ei, dar poți cere la cei care-ți fac mobila pe comandă să-ți arate mostre cu acest material și dacă-ți place să-l incluzi în ansamblul mobilierului de bucătăriei făcut pe comandă.

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (6)

Acriluxul este un material care are la bază MDF peste care este un strat de compozit termorezistent. Materialul trebuie însă tratat pentru rezistență la apă și acets lucru se face de către firma care execută mobila. Suprafața lui este una lucioasă, iar la noi pe piață Martplast aduce acest material în patru nuanțe: alb, negru, albastru și gri. Materialul nu se vinde ca atare, ci este inclus, la cererea clientului, în ansamblul mobilei pe care Martplast poate să o facă la comandă (mobila de la Martplast poate include și pacare cu panouri Egger pe care le vezi in articol). Este foarte probabil ca alte firme care execută mobilă pe comandă să aibă și alte tipuri de materiale mai speciale pentru placarea peretelui, de la alți furnizori și producători, deci e bine să întrebi despre placări atunci când îți faci mobila pe comandă.

adelaparvu.com despre renovarea casei familiei din Peris, episodul 3, sezonul 4 Visuri la cheie, Foto Razvan Lupica ProTv (35)

Ca să-ți dai seama cum pot arăta panourile de spate, ai în acest articol o mulțime de exemple cu bucătării ale căror mobilier și placări de perete sunt realizate cu materiale furnizate de către Egger. De asemenea, nu uita că rolul unui designer de interior este printre altele să proiecteze și mobila de bucătărie și poate include în proiectul său alte soluții de placare (vezi și AICI) decât se folosesc în mod curent. Chiar dacă nu apelezi la un designer de interior și vrei să-ți faci singur mobila de bucătărie, măcar vei ști să întrebi firma care execută pe coamndă mobila despre aceste panouri, chiar dacă nu le vei putea cumpăra separat față de mobilă. Prețul acestor tipuri de placări vor fi întotdeauna incluse în prețul total al mobilierului realizat la comandă. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (13)

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (4)

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (3)

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (7)

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (10)

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (9)

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (8)

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (18)

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (11)

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (12)

adelaparvu.com despre placare peretelui in bucatarie, panouri pentru bucatarie, Foto Egger (16)

18 raspunsuri pentru Ce poți alege în loc de faianță la bucătărie?

 1. Lavinia Dragan spune:

  Bună,

  Pentru placarea cu sticla a peretelui este ok sa aplici inainte, pe perete, o bucată de pal pentru a regla anumite imperfecțiuni/denivelari ale acestuia?

  Multumesc!

 2. Carmen spune:

  Daca am o mobila pe care nu vreau sa o schimb dar vreau sa dau un alt „aer” bucatariei si nu vreau faianta, ce tip de placare pot folosi? Un producator de mobila, poate face doar placarea? Multumesc.

  • Adela Parvu spune:

   Foarte greu ai să găsești pe cineva care să facă asta, dar ca să nu te descurajez îți spun că nu e imposibil 🙂

   • Carmen spune:

    Va multumesc. Oricum nu ma dau batuta si nu renunt la renovare. Probabil e mai accesibil placarea cu sticla printata/colorata.

    • Adela Parvu spune:

     Financiar vorbind cred că sticla este mai scumpă, dar problema este de prelucrare și montaj 🙂

     • Lavinia Dragan spune:

      Buna,

      Imi poti recomanda, te rog, câțiva furnizori de sticla colorata/printata din București care sa asigure si montajul? Tot ce am gasit nu asigură montajul.☹

      Multumesc!

     • Adela Parvu spune:

      Eu am scris în articol despre asta, v-am avertizat. Nu vine nimeni pentru o simplă placare, ci doar firma de mobilă. Încearcă Lavinia să iei legătura cu o firmă de mobilier și comandă sticla prin ea.

 3. Louisa spune:

  Buna Adela! Cum te pot contacta pt un proiect de design interior al casei?

 4. Camelia spune:

  Buna Adela,

  Ce ai recomanda ca alternativa a gresiei pentru podeaua unei bucatarii de bloc? Parchetul special pentru astfel de spatii, un parchet ‘normal’ pentru trafic intens sau ce s-ar potrivi mai bine?
  Multumesc!

 5. Ana spune:

  Am gândit și razgandit și noi peretele din spatele blatului și până la urmă tot la faianță am ajuns,aveam 7m lungime de blat și sticla ne costa prea mult și mi se pare mai pretențioasă la zgârieturi, același material ca blatul era prea încărcat, tapetul nu mi se părea rezistent in timp la soluțiile de curățat, cărămida am zis că se pătează de la ulei si am ajuns la clasica faianță :)))

 6. Cosmina spune:

  Buna Adela! Sunt tare curioasa daca placarea cu mdf lucios este la fel de rezistenta ca si cea cu sticla securizata.Multumesc tare mult 🙂

  • Adela Parvu spune:

   Bună Cosmina! Eu n-am folosit niciodată MDF lucios ca și placare pentru că știu că nu rezistă la foc. MDF lucios înseamnă MDF care a fost vopsit lucios, ca atare pelicula nu este rezistentă la foc.

 7. Anton ionela spune:

  Buna Adela,pentru a da impresia de un spatiu mult mai mare in dormitor si living in ce culoare ar trebui ales mobilierul.Multumesc!

  • Adela Parvu spune:

   Ionela, depinde foarte mult de înălțimea camerelor, de numărul și suprafața ferestrelor, de cum sunt poziționate ușile interioare. Altfel, e dificil de menționat. Într-o cameră cu tavane joase și ferestre mici senzația de lumină este dată de nuanțe solare, care să dea impresia că razele soarelui ajung pe suprafața pereților, în rest, dacă totul este echilibrat ca înălțime și suprafață de fereastră un gri colorat în tentă de albastru poate face minuni. Apoi, pe acest fundal un mobilier alb sau combinație de alb cu lemn deschis poate fi o soluție, dar depinde de stilul de amenajare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *