KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
Sufrageria este situată lângă fereastră, acolo unde panta acoperișului nu incomodează în poziția șezând. Pentru a amplifica lumina naturală, această zonă de perete este vopsită în alb, la fel ca și plafonul.

In apartamente, Designeri si Arhitecti

Apartament de 60 mp la mansardă

Suprafața în metri pătrați a unui spațiu de la mansardă nu este în aceeași proporție utilă ca și a unui apartament obișnuit. De ce? Pentru că sub pantele acoperișului zonele sunt mult mai dificil de folosit și de amenajat. Ca atare, când afli de o locuință de 60 mp la mansardă este foarte probabil ca în realitate ea să se simtă mult mai mică. Am ales să-ți prezint azi însă un apartament amenajat de către un cuplu de designeri care locuiesc aici și care au știut cum să amenajeze totul pentru ca obține maximum de funcționalitate, dar și să creioneze un ambient cu personalitate. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul mansardei.

Centrul locuinței, către are sunt orientate și ușile de interior, este gândit ca zonă de circulație pentru că înplțimea este cea mai mare. Apoi, prima parte a locuinței care cuprinde bucătăria, holul de intrare și baia au pardoseala din gresie, iar a doua parte este cu parchet pentru living și dormitor.

Centrul locuinței, către care sunt orientate și ușile de interior, este gândit ca zonă de circulație pentru că înălțimea este cea mai mare. Apoi, prima parte a locuinței care cuprinde bucătăria, holul de intrare și baia au pardoseala din gresie, iar a doua parte este cu parchet pentru living și dormitor.

Bucătăria este la vedere din holul de intrare, separată parțial de mobilier. De remarcat faptul că sub panta acoperișului mobilierul și electrocasnicele sunt încastrate.

Bucătăria este la vedere din holul de intrare, separată parțial de mobilier. De remarcat faptul că sub panta acoperișului mobilierul și electrocasnicele sunt încastrate.

Tinerii care locuiesc aici sunt designeri de interior, iar clădirea în care este mansarda a aparținut bunicilor ei, deci o clădire veche construită din cărămidă. Polonezii Aleksandra și Witold Węgiełkowie au decis să transforme podul casei într-un spațiu locuibil, adică o mansardă plăcută, exact pe gusturile și nevoile lor. Au luat în calcul reorganizarea spațiului astfel încât delimitarea dintre funcțiuni să fie logică, iar trasee de circulație pe centrul casei, acolo unde înălțimea era mai mare. Au folosit spațiile de sub pante pentru depozitare sau pentru locuri de ședere ori dormit pentru că acolo înălțimea redusă nu incomodează. În timpul șantierului au dat peste cărămida veche a zidurilor și au decis ca, unde se poate, aceasta să fie expusă, adică suprafețele să fie curățate de tencuială. Unde au existat trasee de țevi au decis să sigileze cărămida cu plăci de gips-carton peste care au aplicat fie vopsea lavabilă, fie tapet.

Din bucătărie, către hol există un loc de luat masa de tip bar (în zona mai înaltă a spațiului). Către living nu există ușă, accesul se face printr-un gol tratat cu o deschidere de tip arcadă descoperit în urma decopertării tencuielii.

Din bucătărie, către hol există un loc de luat masa de tip bar (în zona mai înaltă a spațiului). Către living nu există ușă, accesul se face printr-un gol tratat cu o deschidere de tip arcadă descoperit în urma decopertării tencuielii. Dulapurile din hol (dreapta) sunt generoase, realizate pe comandă pe toată înălțimea disponibilă.

Deși, într-un spațiu modest ca dimensiuni la mansardă, cărămida ar fi putut da senzația de aglomerare, designerii au știut că în combinație cu suprafețe albe și negre, acesta va ieși frumos în evidență, iar petele de culoare prezente prin decorațiuni vor crea contraste de efect. Dar pentru a scoate la iveală caracterul clădirii, au folosit și mult lemn. Da, cărămida și lemnul conferă un șarm cu totul aparte locuinței lor, care este organizată în două zone. Prima cu încăperile umede, bucătăria și baia, separate de hol, iar a doua cu livingul și dormitorul. De aici și pardoseala din gresie în prima parte a locuinței și parchet în cea de a doua.

În camera de zi peretele comun cu dormitorul este finisat cu vopsea lavabilă neagră. Negru conferă o senzație de adâncime, dar e oferă și contrastul maxim cu peretele de cărămidă și pardoseala din parchet.

În camera de zi, peretele comun cu dormitorul este finisat cu vopsea lavabilă neagră. Negrul conferă o senzație de adâncime, dar și contrastul maxim cu peretele de cărămidă și pardoseala din parchet. Pentru mai mult spațiu, dormitorul are ușă culisantă.

Ceea ce merită urmărit în amenajare este modul în care sunt mobilate și luminate natural încăperile. O mobilare funcțională ține cont atât de volumetria spațiului, prezența golurilor (ferestre, uși), cât și a instalațiilor (electrică, sanitară, termică). De asemenea, fiind o locuință modestă ca dimensiuni, designerii au avut în vedere un număr cât mai mic de uși interioare, iar unde s-a putut au prevăzut unele culisante. O locuință interesantă, cu personalitate, dar și funcțional tratată. Sper să te inspire și pe tine!

Sufrageria este situată lângă fereastră, acolo unde panta acoperișului nu incomodează în poziția șezând. Pentru a amplifica lumina naturală, această zonă de perete este vopsită în alb, la fel ca și plafonul.

Sufrageria este situată lângă fereastră, acolo unde panta acoperișului nu incomodează pe nimeni în poziția șezând. Pentru a amplifica lumina naturală, această zonă de perete este vopsită în alb, la fel ca și plafonul. Între zona de tv și locul de luat masa a mai fost încastrat ceva: o vitrină de tip bar.

O idee binevenită într-un spațiu mic: o vitrină încastrată în perete pentru băuturi.

O idee binevenită într-un spațiu mic: o vitrină încastrată în perete pentru băuturi, aflată la îndemână, aproape de masa de sufragerie.

În spatele canapelei o altă fereastră, care face încăperea mai luminoasă. Canapeaua așezată foarte bine sub pantă pentru ca centrul camerei să fie liber, fără obstacole pe înălțime.

În spatele canapelei o altă fereastră, care face încăperea mai luminoasă. Canapeaua așezată foarte bine sub pantă pentru ca centrul camerei să fie liber, fără obstacole pe înălțime. Petele de culoare sunt prezente prin decorațiuni mici, piese care pot fi ușor schimbate.

Niciun colț nu a rămas nefolosit, cum e și acesta din dreapta canapelei, sub panta acoperișului, loc excelent pentru birou, mobilat cu o masă prinsă în console ascunse.

Niciun colț nu a rămas nefolosit, cum e și acesta din dreapta canapelei, sub panta acoperișului, loc excelent pentru birou, mobilat cu o masă prinsă în console ascunse. Pentru a proteja peretele de eventuale urme, zona alocată biroului are pereții îmbrăcați cu tapet.

Dormitorul este mobilat cu strcitul necesar, iar pentru pat s-a făcut un compromis, respectiv el poate fi accesat doar pe o singură latură. Spațiul este mic, dar folosit la maximum, de partea opusă a patului fiind un dulap.

Dormitorul este mobilat cu strictul necesar, iar pentru pat s-a făcut un compromis, respectiv el poate fi accesat doar pe o singură latură. Spațiul este mic, dar folosit la maximum, de partea opusă a patului fiind un dulap.

Baia este dotatp cu toate cele necesare, dar faianță s-a montat doar unde era nevoie, respectiv pentru duș, separat cu un simplu panou de sticlă.

Baia este dotată cu toate cele necesare, dar faianță s-a montat doar unde era nevoie, respectiv pentru duș, separat cu un simplu panou de sticlă.

Cărămida veche se regăsește și în camera de baie, unde, în fața lavoarului în loc de faianță este un panou de oglinzi.

Cărămida veche se regăsește și în camera de baie, unde, în fața lavoarului în loc de faianță este un panou de oglinzi.

adelaparvu.com despre aparyament 60 mp la mansarda, design Wegielek Studio, Foto Mariusz Purta (6)

Foto via Wegielek Studio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *