adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (5)

In Case, Design Interior

La exterior rustică, la interior actual și vesel amenajată

Mi-a plăcut ideea de concept de cartier rezidențial cu locuințe individuale construite într-un stil architectural adaptat contextului. Da, sunt case rustice, tradiționale și mi-ar fi plăcut să-ți spun că sunt ridicate la noi, dar nu e așa. Însă modelul polonezilor poate fi peluat, mai ales că similitudini cu arhitectura noastră tradițională există. În acest ansamblu rezidențial denumit Danielowa Dolina, situat în partea nord central a Poloniei, casele sunt construite după tradiția locului cu acoperiș din stuf, structură din lemn care se vede pe fațada după stilul Fachwerk, la interior cu lemn recuperate de la clădiri vechi și suprafețe utile la interior de circa 160-250 mp. Una dintre case a fost achiziționată de către o familie, care și-a dorit să se bucure de aerul idilic imprimat de acest complex rustic, dar la interior și-a dorit ceva mai actual. Și pentru asta proprietara Maryla a apelat la un designer de interior. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (19)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (21)

Casa este organizată pe trei niveluri cu subsol generos, parter și mansardă. La subsol a fost amenajat un home cinema și loc de recreere, la parter este zona de zi a casei cu living, sufragerie, bucătărie, baie, iar la mansard sunt dormitoarele și băile aferente. Pentru că interiorul este dominat de structura din lemn realizată din bârne recuperate, care imprimă un caracter rustic casei, iar pardoseala în cea mai mare parte este din lemn, designerul Joanna Kirylowicz a ales ca în continuare notele de actualitate să fie date prin finisaje cu plăci ceramice geometrice (găsești plăci ceramice similare la Delta Studio, SSAB Impex, Tempini, DanServ), piese de mobilier cu forme mai contemporane (găsești produse similare la Combic, Design and After, The Home), elemente din fier (balustrada scării interioare, soba godin din living, măsuțe), dar frumos combinate cu texturi naturale, confortabile și culori vesele la capitolul decorațiuni textile. Este interesant că după amenajare, designerul a realizat faptul că alăturările cromatice se regăsesc în tapițeriile tradiționale specifice zonei, de la galben, roșu la negru și albastru.

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (16)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (32)

Subsolul este amenajat parțial și ca loc de home cinema și de recreere

Subsolul este amenajat parțial și ca loc de home cinema și de recreere

Care e secretul acestei amenajări? Faptul că suprafețele mari sunt tratate unitar, de la pardoseală la nuanța zugrăvelilor care sunt albe, apoi pentru că plăcile ceramice alese sunt cu forme sau motive geometrice, care fac tranziția lină de la rustic la contemporan. Practic formele geometrice se regăsesc și în carpetele tradiționale prezente în casă. Apoi, contrastele cromatice sunt pe suprafețe mici și între obiecte care au spațiu între ele, de unde lipsa senzației de aglomerare. Uite, spre exemplu tâmplăria albastră se citește și la interior, dar ea nu este sufocată sau ascunsă, ci respiră în prezența storurilor și draperiilor simple, în nuanțe neutre.

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (20)

Caracterul casei este clar conturat de structura ei din lemn masiv și în acest context designerul a punctat funcțiunile prin mobilier specific, dar mai ales printr-un iluminat bine gândit pentru registre diferite de ambianță. De asemenea, contează în ambient și tâmplăria vopsită în albastru. Suprafețele mari de mobilă sunt tratate armonios, cu nuanțe uni, deschise în cea mai mare parte, iar piesele de mobilier înalte sunt bine poziționate pentru a nu sufoca spațiul. Există mobile de depozitare, dar e nu este tratată pe vertical, ci la nivelul parapetului sub ferestre. O casă aerisită, luminoasă și veselă pe ferestrele căreia se vede un întreg cartier parcă desprins din povești. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (22)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (18)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (8)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (24)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (7)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (4)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (9)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (11)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (12)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (17)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (27)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (1)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (10)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (2)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (28)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (13)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (3)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (15)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (25)

adelaparvu.com despre casa rustica cu stuf si interior actual, Polonia, designer Joanna Kirylowicz, Foto Celestyna Krol (23)

Foto: Celestyna Krol

2 raspunsuri pentru La exterior rustică, la interior actual și vesel amenajată

  1. Speranta spune:

    Buna ziua,
    Va urmaresc mereu si doresc sa mi transmiteti proictul de case „La exterior rustică, la interior actual și vesel amenajată”De ce?ma ti convins sa mi vand apartamentul si sa mi costruiesc o casa rustica,iar design ul o sa cer ajutorul dvs.
    Doresc o casa mica la mansarda 2 dormitoare si o baie si la parter bucatarie,living si baie pe un teren de maxim 470 mp.Nu stiu cum sa fac casa si din ce material sa ne coste putin si sa i indeplinesc dorinta copilului noastru:))As dori mult sa colaboram !

    Cu stima si respect,
    Elena

    • Adela Parvu spune:

      Dragă Speranța, orice orice proiect ți-ar da tot ai avea nevoie de un arhitect care să se ocupe de parte legislativă. Așa că dacă-ți dorești o astfel de casă te sfătuiesc să apelezi la arhitectul Adrian Păun telefon 0722.990.242

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *