Gorgeous, flori cu parfum dulceag aranjate pentru vizitatorii Royal Horticultural Society (RHS) la evenimentul  Autumn Harvest Show 2011

In Design floral, Gradina

Garoafele revin la moda

Îmi plac garoafele şi mi se pare nedrept că sunt ocolite de către majoritatea românilor. Îmi sunt dragi mai ales garofiţele, în tufe mici şi dese la ghiveci. Dacă aş avea grădină, le-aş planta cu siguranţă ca să-mi încânte privirea, dar şi nasul, căci garofiţele au un parfum discret şi frumos.

Dianthus 'Endless Love Mixed' - de la Thompson & Morgan

Dar nu m-am putut abţine să mă întreb de ce românilor le displac garoafele? Aşa că am analizat puţin problema şi am realizat că garoafele erau omniprezente pe vremea comunismului. De ce? Carli Marian, inginer horticol şi un talentat designer florist care lucrează la Tria’s (fostul meu colaborator la revista Casa şi grădina) m-a lămurit. Culturile de garoafe sunt printre cele mai productive.

Practic, semeni o singură dată seminţele şi din ele poţi obţine chiar şi trei culturi. Deci, sunt spornice. De aceea pe vremuri, ele erau cultivate masiv în serele noastre, în special la Codlea, şi de aceea erau ieftine şi prezente peste tot, indiferent de anotimp. Dar, pentru că există şi un neajuns, doar prima cultură iese impecabilă, celelalte două, dau rateuri, garoafele având tija strâmbă sau florile mai schimonosite (de aici erau rupte şi folosite pentru coroanele funerare). Cert este că pentru comunişti erau foarte rentabile, într-o vreme când importurile de flori nu existau, dar trebuia satisfăcută cererea de flori către popor. Aşadar au saturat piaţa şi i-au săturat atât de tare pe români, încât s-au plictisit de ele. Erau alături de frezii şi gerbere printre puţinele flori disponibile.

Garoafe aranjate la evenimentul RHS Autumn Harvest Show 2011

Acum au revenit la modă, dar dacă vezi noua variantă de garoafe ai jura că este altă plantă. Dianthus green este varianta dezvoltată de una dintre cele mai tari firme din domeniu Thompson & Morgan şi este un hit pentru buchetele şi aranjamentele florale de nuntă. Este bogată, frumoasă şi are un parfum estompat. Plus un verde superb şi plin de prospeţime. O încântare!

Dianthus green ball in aranjamente de nunta

Ok. Dincolo de preferineţele mele, am căutat mai mult. Am vrut să înţeleg de ce îmi plac garoafele, garofiţele, şi de ce simt nevoia să le readuc în prim plan. Aşa că am căutat într-o carte de simboluri, mai exact în volumul „1000 de simboluri” de Rowena şi Rupert Shepherd publicată în 2007, de Editura Aquila, şi am găsit semnificaţia lor. Iat-o aici:  „Se consideră că aceste flori au crescut acolo unde au căzut lacrimile Fecioarei Maria pe drumul calvarului. În China ele erau asociate cu căsătoria. În limbajul victorian al florilor, garoafele roşii simbolizează dragostea maritală; cele roz – dragostea maternă; cele albe -dragostea spirituală, pură; cele galbene – respingerea.”

Dianthus 'Alan Titchmarsh' - parte a colectiei Alan Titchmarsh de la Thompson & Morgan

Ce frumos! Dar dincolo de semnificaţia garoafelor, de simbolisitica lor, eu vă spun că-mi plac pentru că sunt flori. Iar florile, oameni buni, sunt momente de frumuseţe pe care viaţa ni le oferă. Sunt flori şi le iubesc! Cu atât mai mult cu cât alţii le ocolesc. Uitaţi-vă puţin la simbolistica lor şi veţi înţelege de ce revin la modă, chiar şi în varianta lor de pompoane verzi. Sunt strâns legate de ideea de căsătorie, aşa că e păcat să ne gândit la ele doar atunci când avem nevoie de decorarea jerbelor dedicate comemorărilor. Ok, şi dacă comemorăm ceva, măcar să ne amintim de momentele frumoase. O viaţă avem? Colorată să fie! Şi cu flori frumoase 🙂

Dianthus 'Dwarf Doris' - parte din colectia Alan Titchmarsh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *