Haideţi să vă spun de ce, împreună cu colegii mei de la moodboards.ro, am făcut Gala Arte şi Design Textil. Avem artişti talentaţi, avem universităţi de artă unde ei se şcolesc, dar din păcate avem o mentalitate închistată. La noi, la români, mai există preconcepţia că artiştii fac parte dintr-o lume boemă, desprinsă de societatea de consum, că arta este ceva ce depăşeşte puterea de înţelegere a publicului şi că artistul este condamnat să-şi facă opera în “turnul lui de fildeş”, iar lucrările sale să le vândă exclusiv în galerii.

Profesorului anului Claudia Musat (foto dreapta) alaturi de Dorina Horatau sefa dep arte si design textil. FOTO: Andrei Iliescu
Eu nu cred asta! Eu cred că arta trebuie să fie prezentă în viaţa noastră de zi cu zi, că artiştii nu sunt doar sufletele boeme, ci că sunt adevăraţi experţi în culoare, materiale şi că au o percepţie educată asupra spaţiilor, volumelor etc. Aşa că eu îi văd pe artiştii români ca minţi creatoare, care îşi pot folosi talentul şi priceperea pentru noi toţi. Cum? Păi gândiţi-vă numai la materialele textile. De ce un artist tapiser n-ar concepe modele de metraje care să îmbrace mobila produsă la noi, sau să creeze textile din care să se facă perdele, aşternuturi de pat, cuverturi, pături, covoare, tapiserii, articole de îmbrăcăminte? De ce pe eticheta textilelor produse la noi în ţară n-ar sta bine şi numele artistului, designerului care le-a creat? De ce pentru evenimente, fie ele de familie – nunţi, botezuri, serbări onomastice, sau publice – conferinţe, târguri, seminarii, petreceri de firmă, aceşti artişti n-ar concepe partea de decor textil? De ce n-ar concepe ei vitrine pentru showroomuri şi magazine? Dacă nici ei nu sunt creativi, atunci cine?

Adela Parvu cuvant de deschidere in numele moodboards.ro organizatorul Gala Arte si Design Textil. Foto: Andrei Iliescu
În munca mea de jurnalist am de-a face cu mulţi producători români. Sunt prezentă la târguri, la conferinţe de presă, la evenimente, în magazine. Şi am aflat cu stupoare că mulţi dintre ei nu au designeri şi nu văd nicio legătură între producţia lor şi artiştii noştri. Ba mai grav, mulţi producători copiază modele de afară, cu rare, rare excepţii şi îmi vine minte acum un exemplu bun: Textor din Tg. Mureş care angajează absolvenţi de artă de la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Bravo lor! Că se vede în succesul pe care-l au la export. Dar mulţi nu fac asta pentru că nu văd conexiunea, nu-şi dau seama de beneficiile pe care le-ar avea. Nu mai spun că mulţi bucureşteni din domeniu nici nu ştiu unde este Universitatea Naţională de Artă (vă spun acum e pe Calea Griviţei 28). Chiar şi artiştii cred asta. Noroc cu rectorul Universităţii Naţionale de Arte (UNArte) Cătălin Bălescu care este extrem de deschis şi înţelege perfect avantajele parteneriatelor cu firmele de pe piaţă şi se gândeşte serios la viitorul studenţilor săi.

Maestra Ecaterina Teodorescu in prim plan. Pe randul din spate, stanga, rectorul UNArte Catalin Balescu. Foto: Andrei Iliescu
Aşa că m-am decis să schimb lucrurile atunci când doamna Dorina Horătău, Lector Universitar şi şef al Departamentului de Arte Textile şi Design Textil din cadrul Facultăţii de Arte Decorative şi Design (UNArte) şi-a dorit să facă un eveniment pentru maeştrii şi studenţi. Aşa am ajuns, ca împreună cu colegii mei de la moodboards.ro să facem Gala Arte şi Design Textil.

Maestrele Ecaterina Teodorescu si Leontina Mailatescu emotionate inainte de a fi premiate in cadrul Gala Arte si Design Textil 2012. Foto: Andrei Iliescu
Această gală a fost mai mult decât o ocazie de a premia maeştrii şi studenţii specializaţi în textile. A fost momentul perfect de a crea o legătură între UNArte şi firmele care activează pe piaţă. Sponsoriii acestei gale au înţeles exact beneficiile parteneriatului cu artiştii care se educă la UNArte, o instituţie de învăţământ care are aproape 150 de ani vechime.
Whirlpool, Bosch, Singer Appliances, Fiskars sunt firme renumite care au fost partenerele acestei gale, alături de sponsorii PictoShop, Lidl şi ColorIt. Pe lângă premiile pe care le-au acordat maeştrilor şi studenţiilor în cadrul galei (pe 6 decembrie 2012), pe parcusul lui 2013 urmează a fi derulate proiecte cu aceşti stundeţi. Şi ştiţi cine vor fi beneficiarii finali ai acestor proiecte? Noi, românii de rând ca şi consumatori. Studenţii talentaţi ne vor deschide mintea în a folosi corect şi creativ, spre exemplu maşinile, de spălat Whirpool – ne vor da sfaturi de experţi despre cum trebuie spălate textilele pentru ca ele să nu se uzeze sau cum putem folosi un produs atât de necesar într-un mod atipic. Capsatoarele de tapiţerie Bosch la fel ca şi maşinile de cusut Singer şi foarfecele Fiskars vor fi folosite în cele mai ingenioase moduri de către studenţi, care ne vor dezvălui secrete prin care putem face lucruri frumoase şi practice pentru viaţa noastră de zi cu zi.
V-aţi prins, nu? Arta trebuie să fie prezentă în viaţa noastră prin munca artiştilor noştri. Orice bucăţică de material, orice imprimeu este creat de cineva, iar textilele au un impact imediat asupra noastră. Gândiţi-vă că sunt materialul cel mai aproape de corpul nostru, dar şi cel mai prezent în interioarele caselor şi birourilor unde trăim şi muncim. Când lucrurile care ne înconjoară sunt frumoase, create cu drag şi de către oameni educaţi, viaţa noastră devine mai frumoasă, mai bună. Starea noastră de spirit este alta. Noi putem face schimbarea asta. Noi toţi! Am început cu Gala Arte şi Design Textil şi o vom contuna an de an pe 6 decembrie pentru a identifica reperele din arta textilă, dar mai ales viitori designeri de textile.
Mai jos aveţi numele maestrelor şi stundeţilor premiaţi, prezenţi şi în fotografiile realizate de Andrei Iliescu în cadrul galei. A fost un eveniment care a dat încredere artiştilor că munca lor contează dincolo de “turnul de fildeş”. Studenţii au înţeles că au o responsabilitate faţă de noi toţi românii să ne facă viaţă mai uşoară şi mai frumoasă. Cinci generaţii de studenţi sunt acum mai motivaţi şi mai încrezători să facă asta graţie sprijinului pe care l-au avut din partea partenerilor galei Whirlpool, Singer Appliances, Bosch, Fiskars şi a sponsorilor PictorShop, Lidl şi ColorIt. Le mulţumesc din suflet românilor din spatele acestor sigle renumite pentru că au insuflat energie pozitivă şi curaj prin premiile pe care le-au oferit şi prin prezenţa lor în cadrul acestui eveniment. Mulţumesc!
Maeştri omagiaţi în cadrul Gala Arte şi Design Textil 2012 au fost: Ecaterina Teodorescu, Emilia Niculescu, Olga Birman Sabău, Maria Mihalache Blendea, Teodora Stendl şi Leontina Mailatescu, fiecare cu o activitate artistică impresionantă, cu numeroase expoziţii la activ şi multiple premii naţionale şi internaţionale câştigate de-a lungul anilor.
Studenţii premiaţi în cadrul Gala Arte şi Design Textil 2012 sunt: Alexandru Şerban (anul I licenţă), Tudor Matache (anul II licenţă), Oana Capotă (anul III licenţă), Nicoleta Bercaru (anul I Master), Teodora Chiroşcă (anul II master). Toţi sunt studenţi ai Departamentului Arte Textile şi Design Textil din cadrul Facultăţii de ArteDecorative şi Design al UNArte.
Profesorul anului 2012 desemnat în cadrul Gala Arte şi Design Textil 2012 este Lector Universitar Doctor Claudia Muşat.
Partenerii media ai evenimentului au fost: www.bazavan.ro, www.chinezu.eu, www.placerileluinoe.ro şi Revista Biz, Metropotam.ro, Port.ro, Modernism.ro, Senso TV, Casa şi grădina.
Noroc cu rectorul Universităţii Naţionale de Arte (UNArte) Cătălin Bălescu care este extrem de deschis şi înţelege perfect avantajele parteneriatelor cu firmele de pe piaţă şi se gândeşte serios la viitorul studenţilor săi………………………..
Asa este Gina! Ai perfecta dreptate. M-a impresionat foarte tare cand a spus ca nu domnia sa reprezinta imaginea universitatii, ci studentii ei si pentru asta el va fi intotdeauna deschis la astfel de colaborari pentru binele tineretului care se educa la UNArte.
[…] textil, modă, design industrial, grafic design etc. M-am reîntâlnit și cu premianții de la Gala Arte și Design Textil, dar și cu profesorii de la Facultatea de Arte Decorative și Design. Am ales să postez multe […]
[…] bucur că parteneriatele cu UNArte încep să prindă contur. După Whirlpool, Bosch, Fiskars, Singer, Color it, Pictorshop, o altă firmă se alătură listei de parteneri UNArte. Este vorba despre Akzo Nobel România, […]
Hi, all is going sound here and ofcourse every one is sharing data, that’s in fact excellent, keep up writing.
Thanx! Writing is one of things I like to do 🙂
[…] ei, organizează expoziții și evenimente pentru a-i promova. Nu întâmplător a fost organizată Gala Arte și Design Textil anul trecut, ea fiind promotorul acestui eveniment care să scoată la lumină tinerele talente și […]