Există români care merg şi muncesc în afara ţării ca să se poată întreţine, dar sunt şi cei care investesc şi fac afaceri peste hotare, aducând calitatea şi luxul la noi în ţară. Precum cei din urmă sunt acţionarii români vizionari de la firma Top Stil Virginia care deţine în România, la Zărneşti, una dintre cele mai performante fabrici de producţie a lavoarelor din sticlă colorată din Europa. A doua fabrică e în Italia, dar în conducerea celor două firme sunt români, care au ajuns la perfomanţa să onoreze comenzi din parte unor renumite firme de design din Italia cum ar fi: Antonio Lupi, Rifra, Moab80, Birex, Artelinea, grupul Compab, Eurolegno, Ideea Grup, Regia etc.
Dar cum au ajuns să producă lavoare de lux din sticlă colorată ? În 1998, când actualii acţionari au emigrat, au ajuns să lucreze la o firmă de mobilă de baie din Trevisto. Au fost harnici şi creativi şi au ajuns la nivel de management. Ideea lavoarelor din sticlă a pornit de la o vază suvenir din Las Vegas, unde românii noştri au fost la un târg de mobilă. Au dat drumul proiectului, în paralel cu slujba pe care o aveau în Italia. Au construit cuptoare de sticlă în ţară. N-a funcţionat. S-au documentat apoi în zona Veneţiei, recunoscută pentru tradiţia în arta sticlăriei. Au trecut luni bune de încercări, multă sticlă a fost retopită, dar în final au reuşit şi au început brevetarea invenţiei.
După obţinerea brevetului au participat cu primul produs la un târg specializat în Italia. La început, fiecare obiect din sticlă era produs manual, ceea ce făcea ca durata de producţie şi costurile să fie mari. Dar în ciuda greutăţilor au perseverat şi au achiziţionat utilajele necesare, astfel că, acum, cele două unităţi de producţie, fabrica din Italia şi cea de la Zărneşti, sunt complet automatizate. Unul dintre acţionari spune “în momentul de faţă toată fabrica este automată şi este cea mai mare din Europa şi cred că din lume. Nu ştim exact cât de mare e comparativ cu una despre care amaflat că ar fi în China, dar nu ne interesează prea mult pentru că procedeele şi tehnologia sunt complet diferite şi greşite la ei.”
Fabrica de la Zărneşti care produce lavoare din sticlă colorată, dar şi mobilier de baie, a fost inaugurată anul trecut. Acţionarii sunt din Braşov, deci era normal să caute o locaţie aproape de oraşul lor natal. Strategia lor a fost şi aceea de a avea o unitate de producţie în Estul Europei, aproape de pieţele mari cum sunt Ucraina şi Rusia. Au şi creat trei colecţii proprii care urmează a fi promovate ca şi produse standard, iar pe lângă acestea vor avea în ofertă şi realizarea de mobilier de baie pe comandă. Sunt pregătiţi să pună în aplicare orice idee venită de la clienţii şi designerii români.
Deşi pare că totul este foarte recent, Top Stil Virginia a fost prezentă pe piaţa românească din 2006, dar numai prin doi dealeri din Braşov şi alţi doi din Bucureşti. Ceea ce se producea în fabricile lor era mai mult prezent prin brandurile firmelor italiene a căror produse se vând şi acum în showroomurile de lux şi design de la noi. Au avut colaborări cu designeri români pe care i-au întâlnit la târgurile de mobilă din Italia. În următorii doi ani au însă planuri mari. Vor să deschidă în oraşele mari showroomuri “bathroom design studio”, respectiv în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa şi Iaşi.
Deşi sunt la bază producători de lavoare din sticlă colorată, şi vedeţi o parte din produse în acest articol, cei de la Top Stil Virginia au dezvoltat şi o linie de mobilier de baie din MDF şi din sticlă. Ei şi-au propus să poată oferi compoziţii complete pentru băi luxoase, nu doar lavoarele. Aşa este mai uşor pentru client să-şi aleagă mobilarea băii cu tot cu lavoarul înglobat.
Lavoarele din sticlă colorată au succes în rândul celor care iubesc luxul. Ele au o strălucire aparte şi o eleganţă dată de liniile curbe şi finisajul impecabil. Deşi lavoarele din sticlă sunt pretenţioase ca şi întreţinere, mai ales în zonele cu apă calcaroasă, ele se curăţă uşor cu o cârpă umedă din bumbac şi la nevoie cu o soluţie pentru sticlă. Singura problemă este că cer întreţinere repetată, dar ştiu din experienţă că şi lavoarele ceramice trebuie întreţinute, ca de altfel orice obiect sanitar. Unul dintre acţionari precizează “A avea un lavoar de sticlă e ca şi cum ai avea o maşină de lux. Degeaba e frumoasă dacă o speli o dată pe lună şi nu ai grijă de ea.”
Preţurile vorbesc clar despre faptul că sunt produse de lux. Pentru o compoziţie de baie cu lungime de 600 mm, în care e inclus şi mobilierul, lavoarul şi oglinda, preţurile încep de la 800 euro. Pentru o compoziţie similară, dar cu lungimea de 2000 mm preţul poate ajunge la 2500 de euro. Acestea sunt preţurile pentru clientul final, dealerii având discount la ele. Pentru compoziţii de baie pe comandă preţurile diferă în funcţie de culoare, dimensiune, număr de sertare, uşi dorite etc. Soluţiile de baie de la Top Stil Virginia sunt spectaculoase, nu doar din perspectiva invenţiei produselor, a modului cum arată lavoarele integrate în mobilier, ci şi datorită calităţii şi designului care acum sunt un reper şi la noi în ţară. Felicitări!
2
doresc datele de contact ale firmei care produce lavoarele din sticla
imi plac foarte mult
elena gheorghe zaby group
Elena, ai linkul in articol. Cand treci cu mouse-ul peste numele firmei, respectiv Virgina Top, vei sesiza link-ul care te duce direct catre site-ul lor.
Dar ca sa-ti fie mai usor, uite aici link-ul din nou http://www.mobiladebaie.ro/
Nu le merge site-ul 🙂
Probabil că l-au închis între timp. Din păcate nu depinde de mine funcționarea site-ului lor.
Multumesc din suflet pt articolul asta! Produsele lor sunt exact ceea ce cautam!
Buna seara. Doresc sa achizitionez si eu un model.din cele de mai sus.unde le gasesc?
Buna Mihai, uite aici site-ul firmei http://www.topstilromania.ro/ si aici datele de contact http://www.topstilromania.ro/contact.html
Buna ziua.
Din pacate nu reusesc sa gasesc datelele de contact ale acestei fabrici de sticla. Stiti cumva alta fabrica de sticla care produce lavoare de sticla cu mobilier?
Multumesc,
Alina
După ce mi-ai lăsat acest mesaj am verificat și ai dreptate că nu ai răspund la telefon. Am publicat articolul în 2013 Alina. E foarte posibil ca să se fi închis fabrica sau relocat.
Oare este firma serioasa? Cam multe site-uri invalide si puncte de contact. Suntem satui de fake-uri.
Bună Mugur! Am scris articolul mai demult și văd că nu mai sunt valabile datele de contact.