Mulți dintre voi mi-ați scris că vă doriți mai multe idei pentru bucătărie, așa că am făcut o selecție pentru voi care să vă inspire, în funcție de tipul de spațiu disponibil. Am căutat să exemplific aceste idei din locuințe amenajate, deci sunt soluții reale aplicate deja. Și da, sunt bucătării deschise către living, deci numai mobila este cea care delimitează spațiul dedicat lor.
Orice tip de bucătărie din imaginile de mai jos puteți să o aveți pe comandă de la firmele specializate de la noi. Am să vă dau și câteva recomandări în acest sens în explicațiile foto. E adevărat că exemplele sunt din case germane, dar le-am ales pentru că nemții sunt oameni foarte practici și ordonați, iar bucătăriile lor sunt perfect grăitoare în acest sens.
Trebuie să precizez faptul că prețul unei bucătării de calitate este considerabil mai mare și pentru că mobilierul este prevăzut cu sisteme de acționare electrică, care nu sunt la vedere, cum ar fi cele austrice Blum si Hafele, preponderente pe piața noastră și deci și în oferta celor care fac mobilă la comandă. Dar aceste sisteme chiar fac diferența, pentru că sertarele și ușile voastre nu se deteriorează, nu pot fi trântite și se deschid, foarte ușor, la o simplă apăsare. De asemenea, o bucătărie de calitate are blaturi inovatoare care durează o viață întreagă și a căror rezistență și duritate le întrece chiar și pe cele ale pietrelor naturale.
În privința prețurilor, orientativ, îți spun că, pentru spațiile modeste de la bloc, o bucătărie din materiale de calitate costă în jur de 2000 de euro, fără electrocasnicele încorporabile. La noi există producători care fabrică bucătării de serie, deci le cumperi așa cum sunt, create pentru diferite tipuri de apartamente standard, și care costă în jur de 1000 de euro, fără electrocasnice.
Pentru spațiile mici de bloc bucătăriile deschise rezolvă nu numai problema spațiului, că acesta pare mai mare și este mai bine iluminat natural, dar dacă ai copii mici sunt și practice pentru că poți să-i ai sub supraveghere în timp ce gătești. Da, poate vei spune că se umple casa de miros, dar dacă ai un spațiu deschis oricum poți aerisi mult mai repede, iar cu o hotă bună îți rezolvi și mai repede problema. Nu spun că e cea mai bună soluție, dar pentru cine este adeptul ei, în articolul de față are multe exemple.
Dacă vrei să-ți faci la bloc bucătărie deschisă e important ca ceea ce se vede din living să fie plăcut vederii. Asta înseamnă să ascunzi cât mai bine dotările electrocasnice, iar hota să aibă un design spectaculos. Un spațiu mic de bucătărie va părea mult mai ordonat și luminos dacă eviți corpurile suspendate cu geamuri, vitrine, rafturi la vedere și alegi fețe de dulap simple. Atenție, culorile deschise sunt mult mai puțin pretențioase la praf decât cele închise, chiar dacă ai impresia că ele se murdăresc mai repede.
Dacă vrei ca bucătăria să nu iasă în evidență, adică să nu-ți sară în ochi când stai comod pe canapea, soluția pare foarte simplă: renunță la corpurile suspendate. Poți face asta dacă 1.ai suficient loc de depozitare la nivel inferior; 2. ești mică/mic de statură și oricum ție greu să ai acces la corpurile suspendate.
De asemenea, poți amenaja bucătăria în jurul ferestrei sau ferestrelor și atunci spațiul nu va părea încărcat. Mulți nu se gândesc la această soluție din cauza prezenței caloriferului sub fereastră. Dar el poate fi mutat sau poți renunța la el, mai ales dacă gătești mult. Oricum aburul încălzește încăperea :). Sau dacă, pur și simplu, există o altă sursă de încălzire în zona de zi, cum ar fi un șemineu sau sobă.
Când ai un spațiul mai lung și îngust destinat bucătăriei, încearcă să-l ocupi tot pe lungime. Tentația este să amenajezi un astfel de loc pe lățime, grupând funcțiunile una după alta. Dar un corp insulă paralel cu un ansamblu liniar, adică pe drept, pe latura peretelui, îți poate rezolva foarte bine problema. Dacă este foarte îngust, gândește mobila pe o singură latură și gata.
Ca să separi frumos bucătăria în spațiul deschis ai mai multe variante. Prima ar fi să creezi un corp cu masă tip bar, care să înlocuiască practic clasică masă, mai ales dacă nu ai loc să o lași desfășurată tot timpul. Pentru ocazii speciale poți avea o masă extensibilă sau pliabilă. O altă soluție este să separi parțial bucătăria de restul zonei de zi cu un perete din gips-carton, care poate masca și eventualele instalații și țevi necesare în zonă.
Poți folosi corpul insulă al bucătăriei ca suport pentru o banchetă și salvezi astfel spațiu, în cazul în care ai nevoie de sufragerie, deci de un loc de luat masa. Dar pe lângă spațiu economisești și bani pentru că nu mai cumperi atât de multe scaune :).
Când ai un spațiu larg, generos, încearcă să-l folosești altfel. Uite, poți opta, în funcție de arhitectura casei ca bucătăria să fie într-adevăr centrul ei și practic ea să separe sufrageria de zona de living. Avantajul pentru o astfel de soluție este că ajungi repede la frigider indiferent în ce parte a zonei de zi ești, fie că te deplasezi de la canapea, fie de la masă, unde îți poți instala loc de lucru la laptop sau să-ți ajuți copilul la teme.
Prezența ferestrelor largi poate părea un inconvenient, dar un ansamblu de mobilă de bucătărie în formă de L sau U îți poate asigura intimitatea dorită în zona de gătit. În prelungirea ei poți așeza foarte bine masa și ambientul devine mai eficient folosit și ordonat. Plus că totul e mai la îndemână, iar din exterior se vede totul frumos.
Dacă ai fereastră mare în spațiul destinat bucătăriei poți avea în vedere o soluție elegantă și relaxantă, respectiv poziția chiuvetei să fie în dreptul ei. Restul mobilierului să-l desfășori și să-l organizezi pe două laturi ale camerei. Atenție! Nu pune plita sau aragazul sub fereastră deoarece curenții de aer îți pot stinge flacăra sau îți influențează nedorit temperatura plitei electrice.
Indiferent ce amenajare de bucătărie îți place, înainte de toate ține cont de poziționarea utilităților, adică a țevilor instalațiilor, de la cea sanitară, termică și până la gaze și electricitate. Orice modificare vei dori în poziționarea mobilierului, ea va fi dictată de cum poți așeza chiuveta, plita, cuptorul și respectiv hota. Și dacă nu te descurci, apelează cu încredere la specialiștii firmelor specializate care îți oferă, de cele mai multe ori, proiectare gratuită în funcție de planul casei tale. Dacă trebuie să se deplaseze la tine, ia în considerare că e un serviciu care trebuie plătit. Mult succes! Și sper că articolul de față te-a inspirat :).
8
Bună, mă numesc Oxana am nevoie de nişte sfaturi, eu construiesc casă şi aş vrea ca bucătăria să o fac împreună cu livingul şi nu mă pot hotărî cum. Vă rog frumos să mă ajutaţi….. Vă mulţimesc anticipat.
Buna Oxana! Te pot ajuta recomandandu-ti niste desgineri de interior. Te rog scrie-mi pe mail ca sa pot sa-ti raspund 🙂
Buna, eu stau intr-un apartament intr-un complex nordul Bucurestiului am deja bucataria open space, si este foarte bine, apartamentul a fost deja mobilat insa parca as mai lua cateva idei din articolul acesta. De exemplu mi-au placut foarte mult lampile care vin din tavan deasupra mesei. Foarte buna idee.
Ideei foarte bune…pot aplica si eu la amenajarea noii mele bucatarii.
Foarte frumoase bucatariile din imagini,sa ai asa ceva acasa …frumos!
Buna seara ma numesc Valina am amenajat apartamentul dar ceva nu este bine as vrea careva sfaturi va rog sa ma ajutati multumesc anticipat
Bună ziua!!! M-am mutat de curând am bucătăria open space…si …nu știu …ceva nu-i bn din ce am făcut….îi lipsesteceva… Mă puteți ajuta cu niste sfaturi???
Buna ziua. Eu sunt in acea etapa a vietii cand m-am saturat de munca din bucatarie si, culmea, trebuie sa ma gandesc sa amenajez o bucatarie. Am ceva in cap, am vazut pe la munte, niste bucatarii rustice, simple si de foarte mare efect. Cred ca nici energie prea multa pentru mentinerea curateniei nu este necesara. Sa va spun ce am vazut, apoi ce mi-as imagina eu. Nu stiu daca este si realizabil?
Blatul cu: chiuveta, aragazul, si un cuptor; erau incorporate intr-un ansabmblu de zidarie, faiantata. La interior aveau blaturi din lemn pentru organizarea veselei, si usi tot dintr-un lemn, foarte rustice. Cuptorul in schimb doar locasul lui, la fel zidit si cu faianta pe zidaria respectiva. Eu as extinde solutia asta si la o masa pe mijloc, mare, care sa permita o organizare la indemana a veselei, sticlariei de bucatarie si niste etajere in prelungirea blatului cu aragazul si chiuveta (in sus). Este posibil?
Buna Adela,am o camera cu intrare direct de afara este o usa cu trei ochiuri de 1,80,si pe peretele opus un gean tot la fel de mare , aceasta camera are in jur de 5,70 /4 si o sa fie o mini bucatarie si un pic de living geamurile sunt mari in jur de 2 m inaltime,nu stiu ce perdele sa pun sau ceva sa arate bine,pe usa de la intrare as pune ceva fix sa nu incomodeze cand deschizi usa ,pe geam nu stiu daca merita sa pun si perdea si draperie finca la 1 m de geam este insula pt. bucatarie .poate imi dai o idee. iti multumesc !cu multa dragoste Mariana.
Poți apela pentru problema cu perdelele și draperiile la designerul de țesături Alina Țâru tel 0723.234.323
Buna Adela.Apartamentul meu e stil vagon.Adica într-una iar camerele din una in alta fara nici un hol nimic.Bucataria este foarte mica neavând spațiu să luăm masa in bucătărie.Ma gândeam să improvizez un mic spatiu in camera unde sa putem manca cu toții.Daca crezi că mă poți ajuta cu o imagine,niste sugestii ceva.Iti mulțumesc mult.Si felicitări pentru tot ce faceți la”Visuri la cheie”
Poate te vor ajuta ideile din acest articol https://adelaparvu.com/2017/10/25/locul-de-masa-in-bucatariile-mici/
Buna Adela!Foarte fain articolul,dar as fi vrut daca poti sa vb si de posibilitati de separare a bucatariei de living,in cadru open space,mentinand lumina naturala.Eu de exemplu,am 2 copii mici si o sa ma mut intr-o casa si cum trebuie sa gatesc,as vrea sa separ livingul de bucatarie,fara sa iasa mirosul dar sa se mentina si lumina naturala.Ce recomanzi?Eu ma gandeam la geamuri transparente de sus pana jos,care sa se inchida ermetic,sa nu iasa mirosul.Ce firme recomanzi care sa faca asa ceva?Multumesc
Buna ziua am o camera de 5/4pe care vreau sa o fac bucatarie sufragerie am pe 2pereti geamuri cum ma sfatuiti sa o amenajez
Elena, păi am nevoie de plan. Amenajarea unei camere se face și în funcție de înălțimea ei, de prezența utilităților (unde e caloriferul, unde sunt prizele etc.), dar și de dimensiunile și poziția golurilor (ușă interioară, ferestre). Degeaba îmi spui dimensiunile generale ale camerei pentru că nu sunt suficiente. Apoi, contează mult ce-ți dorești, cum vrei să te simți în spațiul respectiv, câte locuri vrei la masă, ce spațiu de depozitare ai nevoie, ce electrocasnice îți dorești (una e să ai frigider side-by-side și alta un frigider încorporabil sau o combină frigorifică de sine stătătoare). Deci, doar să-mi spui dimensiunile camerei nu este suficient 🙂 Sper că te-am lămurit de ce.
Bună,
Numele meu este Irina și de curând mi-am amenajat bucătăria cu mobila Nobilia pe care o recomand cu drag! Am o bucătărie mică specifică unui apartament, iar mobila am făcut-o pe comanda la KuechenTreff.ro Pot spune ca bucataria este locul preferat din casă.
Va las link-ul aici, sper sa fie de ajutor!
kuechentreff.ro