Afară plouă, iar eu derulez pe ecranul luminos al laptopului meu portrete de femei pictate de Barbara Hangan. Mă opresc din click-uri și privesc îndelung în ochii uneia dintre ele. Parcă mă întreabă: ce culoare are sufletul tău? Afară plouă, și dintr-o dată simt că picură în mine nostalgia clipelor de tihnă, fără grabă, telefoane țârâind sau probleme de rezolvat. Așa că mă decid pentru o pauză, poate aflu răspunsul la întrebare…. Deschid volumul de versuri al soțului meu „Amor cortese”, absolut la întâmplare. Și peste ce dau? „Adună-ţi din memorii tot ce e mai subtil,/ şi din trăire strânge-ţi trecuturi fulgurante,/ imaginează aripi cu plăsmuiri deschise,/ pune pe pânză tonuri discrete, de vernil,/ şi leapădă balastul din zilele pliante/ care au fost coşmaruri, şi deveni-vor vise…”. Coincidență? Nu cred!

Rame si tablouri in atelierul artistei Barbarei Hangan. Foto Adriana Becichi
Azi n-am chef să scriu despre idei și amenajări, ci despre ceea ce cred și simt. Îmi place să cred că nu doar sufletul meu, ci toate sufletele ar trebui să fie colorate în lumină. Dar, aici și acum, știu că suntem doar o parte din ea. Tablourile Barbarei Hangan îmi dau senzația că am descoperit culorile misterului încapsulat în noi, acela de-l numim noi suflet. Filozoful canadian Marshall McLuhan spune că ne extindem culorile personalității noastre și în exterior, strat după strat, inclusiv în interiorul spațiilor în care trăim și muncim. Dacă are dreptate, nu știu, dar pentru mine atelierul Barbarei Hangan este clar un loc special, în care vibrează nu doar sensibilitatea sa artistică, ci și poveștile personajelor pe care le pictează.

Culori in atelierul artistei Barbara Hangan. Foto Adriana Becichi
Când am vorbit cu Barbara și i-am propus să scriu despre camera asta luminoasă și feminină în care creează, mi-a spus zâmbind: “Câteodată am impresia că atelierul ăsta a devenit mai celebru ca mine”. Dar eu cred că atelierul vorbește despre ea. Nu-l văd ca pe ceva separat de ființa ei, ba din contră, îl simt ca pe un loc unde “fetele ei” își dau întâlnire la o șuetă. Îmi și închipuiam cum se așteaptă una pe alta ca să se admire, să-și întregească familia, să stea la taclale, ca mai apoi să-și ia la revedere. Suflete călătoare ca și noi. Create cu minuțiozitate, delicatețe și grijă, copilăresc și se maturizează în atelier, ca mai apoi să-și găsească rostul în lume.

Atelier de artist, locul in care creeaza Barbara Hangan. Foto Adriana Becichi
Asta îmi place la portretele pictate de Barbara că sunt mai mult decât chipuri, sunt lumi întregi de emoții, gânduri, sentimente. Te provoacă la introspecție, te iscodesc, îți șoptesc… Sunt vii! Și nici măcar nu mă interesează cum le cheamă, cine sunt și de unde vin. Mi-e drag că-mi sunt alături, ca niște prietene înțelepte care nu te judecă, nu te ceartă, dar care-ți aduc aminte să nu uiți de tine, să-ți iei răgazul necesar pentru dialogul interior. Tu cu tine. Cine ești? Ce faci? De ce faci? Pentru cine faci? Mă uit din nou pe una dintre lucrări. Jur, chiar mă întreabă ce culoare are sufletul meu. Și ploaia de afară o simt în mine. Azi, sufletul meu e mov.

Atelier de artist Barbara Hangan, vedere de sus. Foto Adriana Becichi

Deja blue, pictura 100 x 78 cm, artist Barbara Hangan

A dios le pido, pictura 77 x 97 cm, artist Barbara Hangan

Guerlain a botezat parfumul voila pourquoi j’aime Rosine, pictura 70 x 100 cm, artist Barbara Hangan

Noaptea de dinaintea noptii, pictura 82 x 98 cm, artist Barbara Hangan

Nunta in cer, pictura 65 x 61 cm, artist Barbara Hangan

Marea calatorie a Adrianei cu pasarea, pictura 72 x 85 cm, artist Barbara Hangan

Raven, pictura 130 x 130 cm, artist Barbara Hangan

Celalat cercel de perla, pictura 70 x 83 cm, artist Barbara Hangan

Visul unei nopti de iarna, pictura 117 x 157 cm, artist Barbara Hangan

Mireasa cu marama neagra, pictura 67 x 87 cm, artist Barbara Hangan

Mima, pictura 90 x 117 cm, artist Barbara Hangan

Lisa Melisa, pictura 52 x 60 cm, artist Barbara Hangan

Despre dragoste si umbra, pictura 58 x 73 cm, artist Barbara Hangan