În locuințele mici de bloc soluțiile pentru o bibliotecă nu sunt foarte multe. Cea mai indicată modalitate este de a folosi cât mai mult posibil spațiul pe verticală. Dulapurile, oricât ar fi ele de funcționale până la urmă tot ocupă loc. Așa că poți folosi spațiul de sub o bibliotecă suspendată pentru celelalte obiecte din cameră, inclusiv pentru amenajarea unui loc de birou.
Și dacă ai multe cărți, atunci poți recurge la o combinație între etajere suspendate și corpuri de mobilier, ca în locuința de față. Sper ca ideile din articol să vă inspire pe toți cei care mi-ați scris că sunteți în căutare de soluții, de asemenea și pe Max bloggerul care a comentat despre subiect la un articol de a lui Chinezu.
Da, vei spune că e problema cu praful. Asta e! Situația ideală nu există. În mod normal, ca să le ferești de praf, cărțile ar trebui puse în dulapuri protejate cu sticlă. Dar asta înseamnă că te preocupă mai degrabă aspectul estetic al cărților decât interacțiunea cu ele.
Nu uita, o bibliotecă adevărată este mereu folosită, așa că volumele nu prea apucă să se acopere de praf, dacă sunt mereu mutate. În plus, este foarte benefic ca, de două ori pe an, să scoți cărțile și să șetergi praful de la interiorul rafturilor. Așa ai șanse mari să redescoperi notițe uitate, cărți primite și necitite sau banii pe care le-ai ascuns în ele :).
Organizarea cărților în ea se face în primul rând în funcție de volumele cel mai des folosite. Îți dau un sfat pe care le-am aplicat și eu acasă: pune la îndemână în primul rând dicționarele și enciclopediile. Aceste cărți sunt cel mai des folosite. Apoi, lângă pat nu uita să-ți faci un loc de cărți preferate, cele pe care le-ai citit, dar știi că vrei să mai revii asupra lor și cele pe care urmează să le citești. Așa nu mai trebuie să le cauți.
Eu am o superstiție personală cu volumele de cărți pe care ți-o împărtășesc și ție. La capul patului păstrez cărțile cu povești pozitive, fie ele practice sau spirituale. De ce? Ca universul lor să mă inspire în timpul nopții :). E ca și cum informația din ele m-ar acapara și în timp ce visez.
Locul de birou e bine să-l ai lângă bibliotecă (iar la îndemână să ai cărțile necesare). Uite, eu am descoperit o cameră multifucțională în care au fost create două locuri de birou. Mobila a fost cumpărată la mâna a doua de la o firmă care a dat faliment. Este o mobilă din PAL melaminat, deci a costat foarte ieftin, circa 600 lei două corpuri de bibliotecă, o masă de birou și o altă masă mai mică pentru imprimantă. Oferta a fost descoperită pe Anunțul telefonic, care este online :).
Pentru că masa de sufragerie este folosită doar ocazional, ea a devenit locul perfect pentru al doilea birou. Lucru posibil dacă ai laptop. Cu un computer clasic, care are monitor și unitate, este mai greu să transformi masa de sufragerie în birou. Dar așa e perfect și dacă sunt două persoane care trebuie să lucreze într-o locuință mică, iată că o singură cameră poate oferi suficient loc.
Și ca să ai toate condițiile folosește lămpi, pentru fiecare zonă, care se pot fixa de rafturi sau masa de birou fie cu menghină, fie cu clește. Modelele din imagini sunt de la Praktiker 51 lei cea roșie, și Mobexpert 30 lei cea cu clește prinsă de bibliotecă și cumpărată în 2008. Aceste modele nu-ți ocupă loc pe masă, ceea ce e foarte important, mai ales când ai spațiu mic.
Like