Reflexiile arata gradina, proiect de Harry Levy, la RHS Flower Show Tatton Park, Londra. Foto Andy Paradise

In Amenajari Gradina, Gradina

Idei pentru gradini mici

Ai o curte pe care vrei să o transformi în grădină? De unde începi? Cu ce începi? Și la cine apelezi? Evident că nu mă pricep la toate aceste lucruri, dar știu unde să caut idei pentru tine și pe cine să întreb ca tu să fii în temă. Așa că în articolul de față ideile le ai de la Royal Horticultural Society, una dintre cele mai prestigioase asociații din domeniul horticulturii, care organizează și târguri de grădini. Informațiile de mai jos sunt de la ing. Daniel Bostan peisagist și proprietar KID Peisage.

Vara in gradina. Proiect creat de Mike Harvey, prezentat la RHS Hampton Court Palace Flower Show 2012.

Proiect creat de Mike Harvey, prezentat la RHS Hampton Court Palace Flower Show 2012.

Pentru cei ce nu dețin încă o grădină amenajată consider că ar trebui să țină cont de o serie de aspecte. Întrucât această perioadă de sfârșit de iarnă este una fără prea multă activitate, ar fi indicat să cauți un arhitect peisagist căruia să îi expui ideile tale privind grădina. Proiectul de amenajare al unei grădini implică mai multe discuții între client și proiectant, mai ales dacă îți dorești o grădină cu adevărat estetică, în care volumul de muncă implicat pentru întreținere să fie unul scăzut. Dei folosește-te de această perioadă ca să porți toate discuțiile necesare și să ai un plan de acțiune pentru perioada următoare.

Prima casa, prima gradina, design Nilufer Danis, proiect din cadrul RHS Hampton Court Palace Flower Show 2012

Gradina creata de  Nilufer Danis, la RHS Hampton Court Palace Flower Show 2012

Înainte de a contacta peisagistul ar fi indicat să alegi câteva imagini care să indice felul în care îți imaginezi propria grădină. Asta ajută la pornirea discuției pentru ca specialistul să-ți spună dacă e posibil sau nu crearea unei oaze așa cum visezi. În plus, îți poate recomanda speciile cele mai potrivite de plante în funcție de teren, sol, climă, orientare în raport cu punctele cardinale, dotări existente (apă, irigații, drenaj etc.).

Oaza urbana, design Chris Bearshaw la RHS Flower Show Tatton Park, Londra. Foto Andy Paradise

Oaza urbana de Chris Bearshaw, la RHS Flower Show Tatton Park, Londra. Foto Andy Paradise

Știu că majoritatea doresc ca o singură firmă să se ocupe de toată grădina, însă nu toate firmele au profesioniști specializați pentru varietatea de lucrări necesare. Astfel că dacă montează bine gazonul nu vor reuși neapărat și cu sistemul de irigații sau cu cel de iluminat, construcțiile, lacuri și cascade. Ai grijă la cine apelezi pentru amenajarea grădinii tale. Există pe piață 3 categorii de prestatori în domeniu: grădinarii (cu sau fără studii), peisagiștii și firmele de amenajări peisagere.

Gradina surorilor, design Janet Leight, la RHS Flower Show Tatton Park, Londra. Foto Andy Paradise

Gradina creata de Janet Leight la RHS Flower Show Tatton Park, Londra. Foto Andy Paradise

Grădinarii cu studii – sunt absolvenți ai Facultăților de Horticultură sau Peisagistică, care pot fi de un real ajutor în întreținerea grădinii. Cei fără studii pot să-ți ofere soluții de retușare-reamenajare a zonelor inestetice, dar numai dacă inițial grădina deja a fost concepută de cineva care are pregătire de horticultor.

The Italian Job, designer Jack Dunckley, proiect prezentat la RHS Hampton Court Palace Flower Show 2012. Sponsor Serele Birchfield

Gradina creata de Jack Dunckley la evenimentul  RHS Hampton Court Palace Flower Show 2012. Sponsor Serele Birchfield

Peisagiștii – în realitate arhitecți peisagiști, sunt absolvenții de Peisagistică, pasionați de proiectare, al căror principal scop îl reprezintă realizarea spațiilor estetice și funcționale în concordanță cu cerințele clienților. Aceștia pot și vor tinde să-ți ofere mult mai multe informații despre ceea ce se poate realiza în spațiul grădinii. Sugestiile lor se bazează pe cunoașterea nu doar a materialelor utilizate, ci mai ales pe experiența în amenajări și întrețineri pe care o au, pe bagajul de cunoștințe din diverse domenii pe care îl posedă. Sunt mânați de dorința de a transmite prin proiect stările pe care clientul le dorește a le experimenta în spațiul grădinii.

Reflexiile arata gradina, proiect de Harry Levy, la RHS Flower Show Tatton Park, Londra. Foto Andy Paradise

Proiect de Harry Levy, la RHS Flower Show Tatton Park, Londra. Foto Andy Paradise

În cazul în care te-ai hotărât să apelezi la un arhitect peisagist pentru proiectare nu uita că și acesta trebuie plătit, așa cum se plătește și un proiect pentru construcții. După predarea proiectului în formă finală, peisagistul îți poate sugera furnizori de plante și alte materiale sau companii care sunt specializate în amenajarea cu plante, a sistemelor de irigații, a sistemelor de iluminat, a lucrărilor de construcții, întreținere spații verzi. O parte din aceste lucrări ți le poate executa, în limita timpului disponibil, chiar proiectantul. În acest caz, în valoarea manoperei se va regăsi și o parte din activitatea de proiectare. Altfel spus, se va acorda o reducere pentru fidelitate și încredere.

Gradina Muzeului Rus, design Heather Appleton, prezentata la RHS Hampton Court Palace Flower Show 2012. Proiect sponsorizat de Friends of The State Russian Museum of St Petersburg

Gradina Muzeului Rus, design Heather Appleton, prezentata la RHS Hampton Court Palace Flower Show 2012. Proiect sponsorizat de Friends of The State Russian Museum of St Petersburg

Firmele de amenajări – sunt companii mai mari sau mai mici, care pot sau nu să aibă angajați peisagiști. Unele colaborează cu arhitecți peisagiști însă au tendința de a impune acestora realizarea proiectului pe baza materialelor și plantelor pe care le au în stoc. În acest caz, libertatea de exprimare a proiectantului este obstrucționată și implicit calitatea viitoarei amenajări.

Potrivire perfecta in gradina, proiect de Harry's Gold Stars la RHS Flower Show Tatton Park, Londra. Foto Andy Paradise

Proiect de Harry’s Gold Stars la RHS Flower Show Tatton Park, Londra. Foto Andy Paradise

În cazul în care dorești să apelezi la o firmă de profil, îți sugerez să ceri să intri în legătură cu peisagistul lor. Fii pe fază la propunerile acestuia, spune-i să-ți expună orice idee are pentru grădina ta și alege la final ce vrei și cum să realizezi din toate variante propuse.
Firmele au o politică interesantă: afirmă că proiectarea este gratuită însă acest lucru e fals. Valoarea proiectului, de multe ori cu adaos față de cea a peisagistului, se găsește sub formă mascată în prețul materialelor utilizate.

Îți urez mult succes în noul sezon și întelepciune în alegerea specialiștilor și a soluțiilor pentru grădina ta!

Refugiul lui Rachel, gradina creata de Andy Walker, la  RHS Flower Show Tatton Park, Londra.Foto Andy Paradise

Gradina creata de Andy Walker, la RHS Flower Show Tatton Park, Londra.Foto Andy Paradise

Calatorie interplanetara, proiect de Tatton Park Garden la RHS Flower Show Tatton Park, Londra. Foto Andy Paradise

Calatorie interplanetara, proiect de Tatton Park Garden la RHS Flower Show Tatton Park, Londra. Foto Andy Paradise

4 raspunsuri pentru Idei pentru gradini mici

  1. floripacea spune:

    Ohhh! Primul model de amenajare este cu adevarat frumos. Imi pot imagina o dupa-amiaza de primavara in acel decor. Magic!

  2. Maria spune:

    Frunos. Proiectul de Harry Levy, la RHS Flower Show Tatton Park, Londra este preferatul meu! Magic! Ma si imaginez cu un pahar de limonada si o carte buna :).
    Asteptam idei si pentru balcoane mici si chiar cum sa decorezi cu ghivece si jardiniere geamurile. Doar vine primavara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *