philipp johnson australia 3

In Amenajari Gradina, Gradina

Piscinele naturale transforma gradina intr-un paradis

Philipp Johnson

Philipp Johnson

Piscinele naturale sunt în trend, în Occident încă din 2009, la noi de abia acum auzim despre ele. Dar dincolo de modă ele sunt aportul nostru, ca oameni la conservarea naturii. Am ales să-ți prezint lucrările peisagistice ale unuia dintre cei mai de succes specialiști din lume – Phillip Johnson, premiat la multe competiții din domeniu, cunoscut și pentru construcția celei mai mari grădini verticale din emisfera sudică. Un proiect pentru care a colaborat cu renumitul botanist Patrick Blanc și care este destinat locuirii rezidențiale – complexul TRIO din Sydney.

Phillip Johnson, peisagist australian, este considerat pionier al grădinilor sustenabile în țara sa, filozofia lui fiind centrată pe crearea de micro habitate în grădini, fie ele în mediu urban sau rural.

Și da, piscinele pot fi naturale. Ce înseamnă asta? Amenajări care nu doar imită natura, cu stânci și căderi de apă, ci adevărate oaze care sunt vii. Plantele care fac parte din aceste sisteme naturale sunt alese pentru proprietățile lor de a filtra apa și de a o menține curată, fără niciun fel de intervenție chimică.

philipp johnson australia 2

Se numesc piscine pentru că sunt echipate cu pompe speciale, dar sursele de apă sunt folosite inclusiv din natură, respectiv apa de ploaie. Mai mult, din bazinul piscinei naturale, apa poate fi folosită și pentru irigarea grădinii în care este amplasată.

Mărimea grădinii nu contează pentru că oricât ar fi Phillip Johnson reușește să adapteze dimensiunea piscinei în ansamblul ei. Desigur, nu te poți gândi la o fâșie din fața casei ca fiind grădină, dar peisagistul australian are nenumărate exemple pe site-ul lui, de la grădini mici și până la spații publice uriașe. Și ceea ce este remarcabil: se folosește de fluctuațiile naturale de precipitații pentru a concepe piscinele sale naturale.

philipp johnson australia 6

Phillip Johnson este obsedat de a înverzi orice zonă locuită de oameni și de a folosi judicios în proiectarea grădinilor și piscinelor naturale pe care le concepe resurse disponibile, calculate, de apă. Este împotriva risipei de apă, dar a găsit o modalitate ingenioasă de a îmbina plăcerea scăldatului în intimitatea grădinii cu folosirea rezonabilă a apei. El practic recreează habitatul natural cu fiecare grădină, iar asta este absolut senzațional.

philipp johnson australia

Deși pare ușor să faci o asemenea piscină, munca necesară, de la proiectare la execuție este enormă. Numai dacă iei în calcul faptul că piscina are straturi de pietriș, prundiș și stânci, îți poți da seama de amploarea lucrărilor. Aceste materiale trebuie procurate, transportate și amplasate la locul potrivit. Partea de echipamente pentru filtrare și pompele pentru cascade și irigarea grădinii folosind apa colectată în piscină sunt la fel de provocatoare. Și da, trebuie să spun că e mai costisitoare o astfel de piscină decât una modulară sau construită din beton.

philipp johnson australia 3

Dar avantajul dincolo de aspectul unei grădini de vis este întreținerea ușoară, practic plantele fac toată treaba. În plus, merită să te gândești și la moștenirea pe care o lași copiilor sau la faptul că valoarea proprietății tale pur și simplu crește enorm. Nu vei avea doar o grădină, ci o zonă naturală, ecologică, absolut sănătoasă pentru tine, familie și mediul înconjurător. E mai mult decât ai planta un copac, e ca și cum ai ajuta natura să-și recapete teritoriile de mult pierdute.

philipp johnson australia 4

La noi în țară sunt foarte puțini specialiști care pot executa așa ceva. Cererea este foarte mică și ca atare și oamenii care se dedică acestui tip de amenajare peisagistică sunt un grup restrâns. Practic ai nevoie de o echipă complexă, peisagist, ingineri, botaniști, oameni specializați executanți, care împreună să conceapă și să materializeze cel mai bun proiect adaptat climei și specificului florei unde se află grădina ta. Dar dacă ai bani și vrei să-ți construiești o piscină, ia în calcul și una naturală. Poți apela pentru asta la specialiștii Kasta Metal, Bionova sau Arta Grădinilor. Și uite, poți să visezi la cum va fi piscina ta uitându-te la minunățiile create de peisagistul australian Phillip Johnson. Până la urmă oamenii chiar pot sfinți locul, nu-i așa?

philipp johnson australia 5

8 raspunsuri pentru Piscinele naturale transforma gradina intr-un paradis

  1. Traian Voinea spune:

    Extrem de frumos, atât imaginile cât şi prezentarea facută.

    Felicitările mele sincere !

  2. o adevarata oaza de liniste si recreere 🙂

  3. […] Am fost tare nerăbdătoare să văd care e grădina desemnată ca fiind cea mai frumoasă din acest an. Și îți și explic cine a hotărât și cum acest lucru. Una dintre expozițiile de referință în materie de amenajare a grădinilor are loc an de an la Chelsea. Organizată de Societatea Regală de Horticultură din Marea Britanie (RHS), Chelsea Flower Show adună într-o competiție uimitoare cei mai buni peisagiști din lume. Practic, orice specialist în amenajarea grădinilor și-ar dori să fie prezent acolo. Nici n-ar mai conta dacă ar câștiga sau nu. Și este interesant că fiecare peisagist acceptat să ia parte la expoziție, pe baza proiectului depus cu un an înainte, este sponsorizat de firmele care susțin acest eveniment. În acest an, grădina desemnată ca fiind cea mai frumoasă și medaliată cu aur a fost a lui Phillip Johnson din Australia. Prima lui participare și a și dat lovitura! Am nas, pentru că deja am și scris despre el un articol pe blog. […]

  4. […] foarte plăcut amenajată și gândită în raport cu perisajul din jur, unde mai pui că are și piscină înglobată la nivelul terasei. Rafael spune că cel mai mult îi place faptul că are parte de […]

  5. […] foarte plăcut amenajată și gândită în raport cu perisajul din jur, unde mai pui că are și piscină înglobată la nivelul terasei. Rafael spune că cel mai mult îi place faptul că are parte de […]

  6. […] asta însă are și dotări pentru cei care vor să se răsfețe, de la saune la piscina exterioară, iar materialele dominante, de la lemn la piatră, se regăsesc și aici. Dar aici și băile sunt […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *