Am făcut un mic sondaj de opinie printre prietenii și cunoscuții mei care au mașină de spălat vase. Este un aparat electrocasnic ce se regăsește mai greu în bucătăriile noastre deoarece multe spații sunt mici, iar costul apei nu este încă destul de piperat pentru a-i face pe români să ia în considerare reducerea consumului de apă. Așa că multă lume pur și simplu nu vede rostul unei mașini de spălat vase, dar din sondajul meu a reieșit că sunt beneficii reale la care nu te-ai fi gândit.
Pe lângă răspunsurile interesante date de mame, pentru că acesta a fost targetul meu, am obținut informații și de la specialiștii Electrolux, companie care produce game variate de mașini de spălat vase, alături de alte electrocasnice atât de necesare în ziua de azi. Așa că vei găsi mai jos întrebări și răspunsuri punctuale care-ți vor clarifica dilemele.
Dar să revenim la rezultatele mini sondajului. Am vorbit cu 11 doamne, toate mame, care au copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani. Care sunt beneficiile pe care ele le-au constatat după ce și-au achiziționat mașină de spălat vase: 1. Bucătăria este mult mai curată, nu se mai stropește pe jos cu apă, nu mai sunt vase murdare la vedere. 2. Se câștigă loc pe frontul de lucru din bucătărie pentru că suportul pentru vasele spălate nu mai este necesar, deci și chiuveta se păstrează impecabil. 3. Copiii învață foarte repede că după ce mănâncă, vasele se pun în mașină și nu-și mai lasă farfuriile prin cameră sau pe masă. 4. Se câștigă timpul petrecut pentru spălarea vaselor, plus că din start durerea de spate și de picioare, datorită statului în fața chiuvetei, sunt eliminate. 4. Pielea mâinilor nu mai este afectată de detergentul de vase, iar manichiura nu este afectată :).
Ok, toate doamnele au spus că mașina de spălat vase este acum precum cea de spălat rufe. Practic nu-și mai pot închipui viața fără ea. Totul devine mai simplu și mai curat. Acum să vedem ce spun specialiștii de la Electrolux care mi-au indicat ca referință de început mașina de spălat vase independentă RealLife Electrolux, clasa A+++, care este cea mai silențioasă mașină de spălat vase de pe piață (39 dB similar unei melodii ascultate în surdină). În plus, este una dintre cele mai eficiente energetic, asigurând cele mai înalte performanțe la curățare, uscare și consum. Iar datorită sistemului de coșuri flexibile și brațului de pulverizare FlexiSpray, vei obține o curățare uniformă și rezultate excelente la spălare, indiferent de forma și dimensiunea veselei sau de încărcătura mașinii. Prețul ei? O găsești în magazinele de specialitate la prețuri începand cu 3299 lei.
E adevărat că trebuie să clătești vasele înainte de a le pune în mașina de spălat?
Nu este adevărat. Mașina de spălat RealLife de la Electrolux dispune de un senzor care detectează nivelul de murdărie și acționează în consecință. Așa că nu trebuie să clătești vasele pentru a reduce gradul de murdărie înainte de a le pune în mașina de spălat. Mai mult decât atât, brațul de pulverizare FlexiSpray, cu dublă rotație, asigură o curățare uniformă a vaselor, ajungând chiar și în cele mai ascunse colțuri.
Ce fel de mașină de spălat vase este recomandată încorporabilă sau independentă?
Depinde de modul în care este gândită bucătăria. Dacă îți amenajezi bucătăria, e bine să o ai încorporabilă. Arată mult mai elegant. Dar, spre exemplu, mașina de spălat vase RealLife de la Electrolux, clasa A+++ , este independentă (model ESF6800) și se poate monta ușor, chiar dacă deja bucătăria este amenajată. Însă, Electrolux dispune de multe alte modele de mașini de spălat vase de toate tipurile. De exemplu, modelul ESLESL68070R este o mașină de spălat vase încorporabilă cu nivel zgomot mic, de circa 41dB, care se bucură de succes. În plus, gama de mașini de spălat vase Electrolux cuprinde și modele independente sau parțial încorporabile. Poți găsi mașina de spălat vase potrivită pentru bucătăria ta aici: http://www.electrolux.ro/Products/Dishcare-free-standing/
Dacă ai deja mobila de bucătărie, o mai poți încastra?
Modelele independente, cum este mașina de spălat vase RealLife (ESF6800) nu poate fi încastrată în mobila de bucătărie. Însă poți adapta oricând în mobila existentă un model încorporabil sau parțial încorporabil. În plus, dacă spațiul din bucătărie este mic, poți încerca varianta slim, de doar 45 cm lățime.
Ce consum de apă are o mașină de spălat vase?
Comparativ cu spălatul de mână, o mașină consumă, cu 37% mai puțină apă. Spre exemplu, consumul standard de apă la modelul RealLife (ESF6800) este de 9,8 l/spălare. Însă, senzorul de apă detectează automat nivelul de murdărie și reglează consumul de apă, astfel încât mașina să nu consume mai mult decât e nevoie, deci consumul poate fi mai mic.
Care este capacitatea maximă de vase care poate fi spălată? Dar cea minimă?
Capacitatea maximă de încărcare este de 12 seturi de vase (conform normei IEC, un set de vase se compune din: o farfurie plată, o farfurie de supă, un pahar, o ceașcă de ceai și o farfuriță, un cuțit, o furculiță, o lingură de supă, o linguriță pentru desert și o linguriță pentru ceai). Și asta pentru modelul RealLife (ESF6800). Nu există o capacitate minimă de încărcare, programul AutoFlex poate regla consumul de apă și energie în funcție de încărcătura mașinii și de gradul de murdărie.
Cât durează un ciclu de spălare?
Există mai multe cicluri de spălare. Acestea diferă în funcție de gradul de murdărie sau de tipul veselei pe care dorești să o speli. Astfel, există programe de spălare mai scurte de 60 minute sau programul ECO 50. Însă, timpul de spălare al programelor standard este de 195 minute. Mașina RealLife de la Electrolux, clasa de energie A+++, dispune de funcția TimeSaver care poate fi utilizată pentru a reduce durata unui ciclu de spălare, astfel timpul poate fi mult mai bine gestionat.
Cât ar costa detergentul într-o lună de zile pentru mașina de spălat vase? Și ce detergent e recomandat?
Este recomandat detergentul sub formă de tablete. Chiar și pentru detergent, RealLife are o opțiune specială de utilizare a unor tablete mixte – adaptate ciclului de spălare. Considerând că folosim mașina de spălat vase o dată pe zi, costul minim al detergentului într-o lună ar fi de 17 – 20 lei.
1