În materie de mobilier, românii cu stare preferă lemnul masiv, cu detalii sculptate, de unde şi amenajarea caselor lor în stil clasic. Iar când te duci la târgurile de mobilier autohtone şi vezi etichetele cu “vândut” pe piesele cu detalii aurite îţi şi închipui case somptuoase, cu candelabre de cristale. Ai putea trage concluzia că tot ce e auriu şi cu detalii ornamentale bogate sunt pe gustul românilor, inclusiv în materie de servicii de porţelan.
Dar iată că există surprize la capitolul porţelanuri. Am avut ocazia să stau de vorbă cu Martin Muller director de sales pe Europa din partea prestigioasei companii britanice Wedgwood. Înfiinţată în 1759, produce unele dintre cele mai frumoase, calitative şi originale colecţii de piese din porţelan din lume, fiind unul din furnizorii renumiţi ai Caselor Regale Europene. Domnul Martin Muller cunoaşte toată piaţa europeană şi a fost interesant să aflu de la el amănunte legate de preferinţele europenilor în mterie de porţelanuri.
Înainte de toate, trebuie să-ţi spun că minunatele colecţii de porţelan Wedgwood se găsesc la noi în showroomul Azay, un loc cu multe obiecte frumoase, cu totul speciale din categoria lux. Cei de la Wedgwood sunt foarte pretenţioşi când agreează un showroom să le reprezinte brandurile din portofoliu, dar Martin Muller spune că Azay a fost exact ceea ce căutau pentru România. Mai mult, de la deschiderea showroomului vânzările s-au resimţit la nivelul Europei de Est, românii fiind unii dintre cei mai buni clienţi din zonă, pasionaţi de piesele Wedgwood ediţie limitată, a căror valoare poate depăşi chiar şi 50.000 de euro.
Ceea ce este senzaţional de Wedgwood este că produce încontinuu colecţiile pe care le lansează, astfel că, dacă ţi se sparge vreo farfurie sau ceaşcă, o poţi comanda ulterior ca să-ţi reîntregeşti serviciul. Chiar dacă laşi moştenire piesele de porţelan, iar nepoţii tăi sparg vreuna tot o mai pot comanda şi după zeci de ani de zile. Practic, când devii client Wedgwood, eşti trecut în arhiva impresionantă de clienţi (alături de aristrocraţii şi nobilii europeni :)). Deci, ei ştiu exact ce tip de piese ai cumpărat şi îţi vor livra întotdeauna exact ce-ţi doreşti sau ai nevoie. Impresionant!
Acum, că tot te-am ţinut cu sufletul la gură, îţi spun că cei mai împătimiţi europeni în privinţa porţelanului Wedgwood sunt olandezi, norvegienii şi britanicii. Ei sunt colecţionari constanţi ai pieselor de porţelan moderne, simple, fără decoruri ori a celor cu alura uşor clasică şi cu ornamente florale şi vegetale. Grecii sunt mari amatori de colecţii moderne Wedgwood, cu un design îndrăzneţ.
În Rusia, Polonia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaijan şi Estonia sunt la mare căutare ediţiile limitate Wedgwood, colecţiile clasice şi preţioase. În Turcia cele mai de succes servicii de porţelan sunt aurite, practic numai acestea au succes datorită tradiţiei locale ce asociază aurul cu prosperitatea şi valoarea intrinsecă a obiectelor. Porţelanul aurit şi cu linii clasice are mare succes şi în Bulgaria.
Şi acum, judecând după vecini, te-ai fi aşteptat ca românilor să le placă tot clasicul, dar nu e deloc aşa. În România cele mai vândute servicii de porţelan Wedgwood sunt cele albe, cu modele în relief. Martin Muller a constat cu surprindere aceste lucru. Şi el s-a aşteptat, lund în calcul cererile din Europa de Est ca toate colecţiile clasice să aibă cerere în România. Cert este că, din acest an, clienţii românii au prins curaj şi şi-au îndreptat atenţia şi spre serviciile colorate, primăvăratice din colecţia Jasper Conran, foarte british aş spune. Ele au se vând foarte bine în lunile de ianuarie, februarie fiind dăruite ca şi cadouri de nuntă sau de botez, iar trendul rămâne ascendent înainte de Paşte. Deci, la capitolul porţelanuri românii sunt rafinaţi :).
1