Asta chiar e o inovație pe cinste: garduri cu plante, pe care le montezi cât ai clipi din palme! Este exact ce caută lumea asta grăbită, care nu mai ai răbdare să aștepte ca plantele să se dezvolte natural. Dar sistemul este cu atât mai ingenios cu cât oferă și protecție. Suportul pentru plante este o plasă de sârmă din oțel galvanizat de 5 mm grosime, garantat de către producător pentru 10 ani și cu o durată estimată de viață de 45 de ani. Perfect pentru a fi acoperit de plante, care numai după 6 luni maschează integral suportul metalic.
Ideea genială aparține olandezilor de la Mobilane, care și-au patentat invenția și care au mare succes pe piața occidentală, cu precădere în Olanda, Belgia și Germania. Sistemul de garduri vii modulare este perfect, o soluție ideală pentru protecția și intimitatea proprietății sau a perimetrului ce se dorește a fi marcat. Pe de altă parte, este o soluție ecologică binevenită. Practic, orice gard de la ei vine în varianta cu plante, deci problema poluării este diminuată, iar imaginea urbană se schimbă în bine imediat după montaj.
Este uimitor faptul că are multe aplicații, de la gardurile caselor, la paravane pentru restaurante și cafenele, standuri expoziționale, zone de agrement, dar și pentru parcările supraterane sau protecția zidurilor și panourilor de pe lateralele autostrăzilor. Cei de la Mobilane spun că aceste paravane sunt o soluție foarte bună și contra vandalizării cu graffiti, orice calcan putând fi îmbrăcat cu sistemul lor modular, având în vedere că panourile pot avea și 4 metri înălțime.
Plantele nu sunt montate pe plasa de sârmă, ci crescute prin ea, deci riscul ca ele să se desprindă nu există. Practic ei cresc plantele direct pe suportul metalic pentru a le putea livra sănătoase și gata cățărate, bine fixate în ochiurile sârmei. Și gama de plante este variată, de la nenumărate tipuri de iederă (Hederea helix), la carpen (Carpinus betulus), la fag (Fagus sylvatica), la varietăți de arbuști din familia Ligistrum liga. Toate varietățile de plante oferite sunt robuste, necesită minimum de întreținere și se dezvoltă armonios, rezistând cu brio și la capriciile vremii, indiferent de sezon.
Ideea este genială și pentru că lucrările de montaj se realizează rapid, inclusiv de către amatori, dar și pentru că aceste garduri ocupă puțin spațiu, comparativ cu alte sisteme tradiționale, numai dacă ne gândim la gardurile din beton. Sunt foarte versatile, se pot monta direct în pământ sau se pot pune în jardiniere, în funcție de locul unde urmează a fi folosite. Evident, la dimensiunea lor bine calculată, se potrivesc inclusiv pentru balcoane și terase, asigurând un paravan verde plăcut vederii, dar care funcționează și ca ecran eficient împotriva poluării fonice. Nu mai spun de faptul că oprește o bună parte din praf.
Înălțimea plantelor este controlată, ele dezvoltându-se pe lateral, nu și pe înălțime. Nu știu cum au făcut asta, dar olandezii de la Mobilane așa susțin. Oricum, întreținerea plantelor presupune tunsul lor, tocmai pentru a le stimula să se dezvolte, dar asta e o treabă pe care o poți face cu plăcere, iar dacă nu te pricepi, oricând găsești și la noi specialiști care să te ajute.
Acum să vă spun și despre prețuri. Pe piața occidentală panourile au prețurile în funcție de dimensiunea panoului și de tipul de plantă crescut pe el. Astfel, un element cu dimensiunile de 120 cm lățime și 100 cm înălțime cu iederă pe el costă circa 87 de euro, iar un element cu dimensiunile de 120 cm lățime și 180 cm înălțime cu iederă costă 148 de euro. Aceeași iederă pe un panou de 120 cm x 220 cm înălțime costă 194 de euro. Majoritatea panourilor au lățimea de 120 cm, iar înălțimea maximă, la ceea ce este pe stoc este de 220 cm.
Dar ca să vezi prețurile în funcție de panouri și plante, uite, consultă AICI, AICI și AICI niște pagini în olandeză, îți vei da seama despre ce e vorba :). Important de menționat că pentru legarea a două panouri între ele există și suporturile necesare, care au un cost suplimentar de circa 5-10 euro bucata. Mie mi se par niște prețuri corecte , având în vedere timpul necesar dezvoltării plantelor și pentru faptul că e un gard de protecție, deci nu e doar decorativ. Dar mai ales îmi place ideea, și pentru idee chiar merită toți banii! Intră și pe pagina de Facebook Mobilane ca să vezi cele mai recente lucrări ale olandezilor. La noi astfel de garduri instant sunt aduse și montate de către Arta Grădinilor. Cristian Anghel, proprietarul firmei Arta Grădinilor, spune că din păcate aceste produse nu sunt foarte accesibile, dar impactul lor se vede imediat. Mie mi-a plăcut ideea olandezilor. Chiar e tare!
3
genial!
Iedera cataratoare ….
Este fff senibila si nu se prinde oriunde.
Eu am un gard din sarma sudata si ma chinui de 4 ani sa plantez si nu se prinde….
La primavara o sa incerc sa pun cu ghiveci cu tot.
Super idee, o fur si eu!:)))
Ma bucur daca te inspira Cristina 🙂
Foarte ingenios! Şi îmi place grozav iedera…
pana la urma de unde le cumparam?
Urmeaza sa fie si aduse in Romania Ionel. Olandezii au spus ca cel mai probabil la noi vor putea fi cumparate prin Pepiniera De Val, dar n-au batut inca palma definitiv. Pana se lamuresc ei, eu iti dau un contact de la pepiniera cu pricina ca sa poti intreba – Alexandru Maracineanu 0735.228.803.
Buna Adela!
ai idee daca a adus cineva astfel de panouri de gard viu in Romania?
vreau sa imbrac doua laturi ale propietatii cu astfel de gard.
Multumesc,Mihaela
Ai la finalul articolului menționată firma Arta Grădinilor 🙂
Interesanta ideea, am vazut la dedeman panou gard zincat 2000×2500 mm care poate fi taiate in doua si astfel, dupa indoire bazei, raman doua panouri la aprox 1600×1220 mm.
Nu stiu de unde pot cumpara materialul acela care sa tina pamantul si care sa fie degradabil cand se monteaza definitiv.
super…