adelaparvu.com despre simbolistica florilor 7

In Design floral, Gradina

Simbolurile florilor in arta si mitologie

Îmi plac foarte mult florile, dar întotdeauna când îmi place ceva nu ezit să mă întreb de ce, să caut dincolo de aspect, culoare sau formă și să înțeleg mai mult. Așa am ajuns să mă intereseze și simbolistica florilor, cu precădere cele din artă. Când dăruiesc flori, mă gândesc ca mesajul buchetului să fie în acord cu momentul, dar mai ales să exprime ceea ce îmi doresc să transmit persoanei căreia le ofer. Dar ce se întâmplă dacă numele tău e unul de floare? N-ai fi curios să afli simbolistica florii?

adelaparvu.com despre simbolistica florilor 4

Ei bine, am găsit explicația simbolisticii pentru unele dintre cele mai cunoscute flori în cartea “1000 de simboluri – semnificația formelor în artă și mitologie“ scrisă de Rowena și Rupert Shepherd și publicată în 2007 de Editura Aquila. E interesant să descoperi că, în diferite culturi, aceeași floare poate avea semnificații diferite. Hai să ți le spun pentru cele mai cunoscute flori și nume de la noi și nu ezita, mai ales dacă ai nume de floare să cumperi cartea pe care ți-am pomenit-o. Am făcut mai multe poze în parcul Kiseleff pentru că e minunat să vezi atâtea flori, dar și pentru că m-am gândit la acest articol. Departe de a găsi toate florile despre ale căror simbolistică îți scriu aici, dar le postez ca să te bucuri și tu frumos. Celelalte imagini sunt de la Floradania.

adelaparvu.com despre simbolistica florilor 2

Violeta  – era folosită în Antichitate ca protecție împotriva acțiunilor nocive ale alcoolului în timpul festivalurilor dionisiace. Oamenii se împodobeau cu violete pentru a alunga mahmureala. Apoi, ele au devenit simbolurile modestiei și fragilității feminine, pentru ca mai târziu Shakespeare în Hamlet să le asocieze cu Ofelia, simbolizând comemorarea și moartea.

violete

Margareta – era considerată în cultura scandinavă floarea zeiței Freyja, care la rândul ei era asociată cu luna și era venerată și ca zeiță a dragostei și fertilității. În creștinism a fost legată de Fecioara Maria cu pruncul Cristos ca simbol al inocenței. Ca atare, în multe picturi renascentiste ale artiștilor italieni adorarea pruncului Cristos era simbolizată de margarete, care înlocuiau binecunoscutul crin al Fecioarei.

Margareta

Crinul – are semnificații diferite în funcție de culoarea sa. Cel alb era considerat simbol al purității și castității încă din Antichitate, fiind asociat cu laptele Herei soția lui Zeus. Această simbolistică a fost păstrată și în creștinism, fiind corelată cu Fecioara Maria și mai ales cu scenele Bunei Vestiri, unde crinul era reprezentat în mâna arhanghelului Mihail. Chiar și în alchimie, crinul alb simboliza puritatea. Crinul galben avea însă o altă semnificație în China și Japonia, unde se credea că are puteri vindecătoare, că avea darul de-a alunga dorul, durerea pricinuită de despărțirea de un iubit. În japoneză crinul mai înseamnă și planta uitării.

Crin

Narcisa – după cum îi sugerează și numele este în strânsă legătură cu Narcis, personajul mitului grecesc, atât de frumos și de egoist, care îndrăgostindu-se de propria reflexie în apă s-a transformat în floare. Care? Narcisă, evident. Simbolistica este legată de forța distrugătoare a egocentrismului. Dar în China și Japonia, narcisa este un simbol al norocului cu ocazia Anului Nou, aducând bunăstare pentru următoarele douăsprezece luni.

narcise

Anemona – un nume ce-și are rădăcinile în cuvântul grecesc pentru vânt – anemos – simbolizând frumusețea efemeră, dar cuceritoare și binevenită ca o briză trecătoare. Anemona este legată în mitologia greacă de Adonis, adorat pentru frumusețea sa, considerându-se că ea a apărut din sângele acestuia în timp ce se stingea din viață. Floarea ajuns să fie venerată ca prima floare a primăverii și este simbolul tinereții, frumuseții, dragostei, dar asociată și cu suferința cauzată de pierderea acestora.

anemone

Garofița sau garoafa, atât de puțin iubită de către noi românii, este una dintre cele mai frumoase flori pentru mine, grație simbolisticii ei speciale. Se consideră că garoafele sunt materializarea lacrimilor Fecioarei Maria vărsate pe Drumul Crucii. În epoca victoriană garoafele roșii erau simbolul dragostei maritale, cele roz ale dragostei materne, cele albe erau dedicate dragostei spirituale, iar cele galbene erau asociate cu refuzul și respingerea. La chinezi, garoafele erau asociate cu evenimentele căsătoriei.

garofite

Iris – floarea care în multe reprezentări din arta germană înlocuia crinul din mâna Fecioarei Maria, era în Antichitate asociată de către greci cu zeița Iris, mesagera zeilor. Ea transmitea atât pacea, cât și răzbunarea și își făcea apariția sub forma curcubeului. Pentru japonezi, apariția irișilor este asociată cu începutul verii.

irisi

Crizantema – este simbolul longevității, al unei vieți lungi pentru chinezi și japonezi, unde este asociată cu numărul nouă al cărui omonim este „mult timp”. Este de asemenea, una din florile care reprezintă virtuțiile confucianiste, respectiv sugerează una dintre cele patru virtuți ale unui înțelept și onorabil credincios confucianist. Dar simbolul cel mai frumos al crizantemei este cel de emblemă a Familiei Imperiale Japoneze. În Japonia există chiar și un festival dedicat crizantemelor.

Crizanteme

Magnolia – floarea copacului cu același nume simbolizează în China frumusețea feminină. În Antichitate acest copac era rezervat exclusiv  împăraților chinezi, care aveau drepturi exclusive asupra lui. Tot la chinezi este asociată și cu Confucius pentru că se spune că pe mormântul acestuia ar fi crescut o magnolie.

Magnolie roz

Laleaua are o simbolistică aparte. Și îți scriu despre ea nu pentru că ar fi folosită ca nume, ci pentru că e omniprezentă în imaginile acestui articol. În timpul imperiului otoman cuvântul pentru lalea avea aceleași litere ca pentru scrierea cuvântului Allah, de unde și explicația folosirii ei ca simbol al divinității și ca floare din Grădina Paradisului. Turcii au fost cei care au adus lalele în Europa la jumătatea secolului al XVI lea. De atunci ele s-au regăsit și în lucrările pictorilor olandezi, devenind simboluri ale bogăției și frumuseții, fiind pe acea vreme flori exotice și rare.

adelaparvu.com despre simbolistica florilor 2

adelaparvu.com despre simbolistica florilor 6

adelaparvu.com despre simbolistica florilor 8

adelaparvu.com despre simbolistica florilor 11

7 raspunsuri pentru Simbolurile florilor in arta si mitologie

  1. ruslana spune:

    multumesc,Adela.M-a inspirat art.tau.Incerc sa abordez si eu aceasta tema,alcatuind o mica carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *