bucatarie_2

In Designeri si Arhitecti

Idei pentru locuinta ta de la Atelierul de idei. Designeri Carla Georgescu si Iulia Falcuta

Vrei să-ți amenajezi locuința sau vrei un sfat profesionist despre ce finisaje să alegi pentru casă, cum să le asortezi și alte lucruri de genul ăsta? Am o idee pentru tine, de fapt un Atelier de idei! Este un birou de design interior unde lucrează două arhitecte tinere și talentate: Carla Georgescu și Iulia Falcuta. Le-am pus mai mult întrebări, așa directe, pe șleau, ca să afli și tu ce înseamnă colaborarea cu un designer și să nu mai ai impresia că acest serviciu este unul scump sau dedicat numai celor care locuiesc în vile. Când apelezi la un designer de interior salvezi timp prețios și bani, pentru că asta e meseria lor să-ți furnizeze idei, să se ocupe de amenajare în limita bugetului de care dispui.

bucatarie b&a

Mie mi-au plăcut propunerile lor de amenajare și mi-a plăcut franchețea răspunsurilor lor la întrebările de mai jos, așa că dacă ai nevoie de consultanță sau chiar de cineva care să se ocupe de întreaga amenajare apelează cu încredere la cele două tinere arhitecte (contact: atelieruldeidei@gmail.com, 0741908509 + 0723233203). În articolul de față toate ilustrațiile sunt cu amenajări concepute de ele, deci poți să-ți faci o idee clară despre cât de creative sunt. Și dacă ai întrebări suplimentare, pe lângă cele pe care le-am pus eu, nu ezita să le scrii în secțiunea de comentarii. Am să le invit pe arhitecte să-ți răspundă.

bucatarie_2

De ce ați ales numele de Atelier de idei: interior design? Să înțeleg că vă delimitați clar obiectul activității doar la interior?
Atelier – pentru că acest cuvânt are o rezonanță apropiată de meseria practicată. Ne place să considerăm că ne desfășuram activitatea într-un adevărat atelier, unde, prin efort colectiv, ideile noastre devin uneltele muncii noastre de zi cu zi. Atelierul de Idei (de unde și logo-ul nostru – un bec sugestiv 🙂 ) pentru că ține de meseria noastră să venim cu idei, în fiecare zi altele noi, pentru că nici o idee nu seamănă cu alta și pentru că fiecare idee îți oferă experiențe noi.
În ceea ce privește obiectul activității, acesta se concentrează pe arhitectura de interior, cu tot ceea ce presupune ea, amenajări, reamenajări, decorare, restaurare, recompartimentare etc. mai ales că suntem amândouă absolvente a Facultății de Arhitectură de Interior – secția Design de Interior.

bucatarievfinal_2

De unde începeți discuția cu un client? Am observat că mulți dintre clienți nu știu exact ce vor. Aveți vreo metodă prin care îi ajutati în acest sens, respectiv să identifice exact ce vor?
Considerăm foarte importantă urmărirea anumitor etape în derularea unui proiect de amenajare. Colaborarea cu un beneficiar începe printr-o vizită în spațiului ce urmează să fie amenajat, continuă cu discuții despre cum vede el sau cum și-ar dori să arate spațiul respectiv. Încercăm să obținem cât mai multe informații cu putință de la beneficiar, stil de viață, hobby-uri, tabieturi, lucruri care îi plac sau care îi displac. Toate acestea conduc spre obținerea în final a unei amenajări pe gustul și pe măsura așteptărilor clientului. De multe ori, ceea ce și-au dorit la început ajunge să fie diferit de rezultatul final. Clientul trebuie în primul rând ascultat, ca mai apoi să fie îndrumat către soluții și idei potrivite pentru el. Uneori este nevoie de argumentare din partea noastră pentru soluția propusă, de muncă de convingere și exemple concludente. Situațiile diferă, bineînțeles, de la beneficiar la beneficiar.

birouv1_1

Când vine vorba despre bani, cum procedați? Le spuneți din start tariful sau aveți o primă discuție și apoi stabiliți costul proiectului?
Costul unui proiect diferă în funcție de suprafața care urmează a fi amenajată, de complexitatea amenajării și, nu în ultimul rând, de serviciile oferite. Considerăm că este foarte important ca viitorii noștri clienți să înțeleagă ce anume pot obține de pe urma serviciilor oferite de noi, astfel încât să nu rămână cu senzația că plătesc o sumă prea mare fără să știe concret pentru ce anume. Nu menționăm niciodată un tarif fără a detalia categoriile de servicii oferite și, în plus, considerăm oportună o întâlnire față în față cu beneficiarul atunci când urmează să avem astfel de discuții. În orice caz, este un aspect care trebuie discutat și stabilit de la bun început, pentru ca totul să se deruleze conform planului.

birouv1_3

birou b&a

De ce e important ca un architect/ designer de interior să știe bugetul alocat pentru amenajare?
Despre importanța bugetului am constatat că nu te învață nimeni la școală. Este un subiect tabu și te lovești de el ca de un prim obstacol de netrecut, fie că vorbim efectiv de realizarea pe hârtie a proiectului sau că abordăm varianta complexă a acestuia. Stabilirea unui buget încă de la început este foarte importantă, pentru că ne ghideaza practic în alegerile pe care urmează să le facem când concepem un proiect de amenajare. În general beneficiarii se feresc să stabilească un buget clar și acest lucru poate atrage o serie de probleme – soluții, finisaje și materiale mult peste posibilitățile financiare. Rezultatul – o propunere care în realitate nu se poate materializa și care atrage după sine alte modificări, consum de efort și timp.

livingv2_2

De ce proiectarea, doar proiectarea trebuie plătită ca și serviciu? Cât va ia să proiectați o amenajare? Ce presupune asta ca timp și ca documentare?
Modalitatea noastră de abordare atunci când vine vorba de realizarea unui proiect de amenajare, le permite beneficiarilor să aleagă „maniera de lucru” în care se va desfășura viitoarea colaborare cu noi. Altfel spus, clientul poate opta doar pentru realizarea unui proiect „pe hârtie” sau alege varianta complexă, caz în care ne ocupăm noi de tot ceea ce înseamnă urmărire de șantier, discuții cu furnizori, vizite la magazine de specialitate etc. A doua variantă o considerăm noi oportună, indiferent dacă vorbim de un spațiu mic, deoarece permite ca implicarea noastră să fie maximă și rezultatul să fie cel așteptat.

livingv2_1

Cele doua abordări sunt diferite în primul rând ca și grad de complexitate, dar și ca valoarea materială.
În plus, ar trebui subliniat faptul că efortul nu este mai mic dacă vorbim de spații de mici dimensiuni, din contră, spațiile mici pun adesea cele mai mari probleme în amenajare.
De obicei, pornim printr-o propunere generală de compartimentare și o amenajare trasată în linii mari, care să permită clientului să vizualizeze spațiul. Pe baza discuțiilor succesive cu beneficiarul, reușim să conturăm în final un proiect de amenajare. În teorie pare mult mai simplu decât este, deoarece beneficiarii, în general, au tendinșa de a se răzgândi, de a schimba soluția din mers, le place totul sau nimic și nu se pot hotărî la nici o abordare anume. Rezultatul? Discuții repetate, modificări, noi propuneri etc. care cer timp și aplicarea cunoștințelor și experienței noastre.

dormitor mtrimonial

dormitorv4_4

Care credeți că sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac clienții? Vi s-a întâmplat să apeleze la voi oameni care au încercat să-și amenajeze singuri casa și au ajuns apoi la voi pentru că nu știau ce să facă mai departe?
În general, cred că ne confruntăm cu o atitudine greșită a oamenilor care consideră că se pot descurca și singuri atunci când vine vorba de amenajarea propriei case și că pot face lucrurile mult mai bine decât o persoană calificată în acest domeniu. Am auzit remarci de genul „ Nu am nevoie de un arhitect de interior, pot și singur să-mi asortez un tapet și două perdele”. Din fericire există însă și persoane care apelează la serviciile noastre, fie din proprie inițiativă sau la îndemnul cuiva și au răbdarea necesară desfășurării unui proiect – de la partea de propuneri până la urmărire de șantier.

cameraiulia_1

camera iulia_1_1

Ne-am confruntat cu situații diverse, fie apartamente gata finisate, pregătite pentru un anumit stil de amenajare – modern – când de fapt beneficiarii își imaginau o atmosferă în stil clasic, elegantă sau situații în care beneficiarii nu înțelegeau pur și simplu cât de importantă este respectarea anumitor etape în desfășurarea unui proiect de amenajare, beneficiari care doreau să-și achiziționeze diverse piese de mobilier când proiectul nu era încă finalizat sau beneficiari care au considerat oportună achiziționarea unor corpuri de iluminat și diverse accesorii fără măcar să ne ceară sfatul, pur și simplu ne-am trezit cu ele în casă și de nevoie au trebuit integrate în amenajare, cu toate că nu erau cea mai fericită alegere.

cameraiulia_5

Românii au tendința să cumpere seturi de mobilier așa cum le văd în magazine? Credeți că e bine asta sau mizați pe o combinatie de obiecte? De ce da sau de ce nu?
Nu cred că există cineva care să nu fi trecut măcar din curiozitate pe la magazine ca IKEA, Mobexpert, Kika, Rovere etc. Serviciile oferite de aceste companii ne sunt cunoscute, dar în general nu recomandăm achiziționarea efectivă a mobilierului, excepție făcând poate doar piese de mici dimensiuni, accesorii etc. Atunci când concepem un proiect de amenajare mizăm pe faptul că spațiul respectiv trebuie în primul rând să împrumute ceva din personalitatea viitorilor locatari și să aibă un caracter unic, diferit, efecte care nu se pot obține dacă se aleg la întâmplare o serie de obiecte și se încearcă armonizarea lor.

livingv2_3

Cum reușiți să rezolvați problema lipsei spațiilor de depozitare în locuințele mici de bloc?
În general, amenajarea unui apartament, fie el de 48 mp sau de 80 mp, reprezintă o adevărată provocare – dacă vorbim de apartamentele din blocurile bucureștene – mai ales dacă ținem cont că trebuie să îmbinăm esteticul cu practicul. Spațiile de depozitare nu sunt de fel estetice, dar sunt absolut necesare și cu cât mai multe cu atât mai bine. Mizăm pe ideea că orice colțișor poate fi valorificat la maxim, în funcție de spațiul de care dispunem, de viitoarea funcțiune a camerei respective, de cerințele specifice beneficiarului, etc.

bucatarie vfinal_1

bucatarie b&a 2

Credeți că e important ca într-o amenajare să existe obiecte de artă (picturi, sculpturi etc.)? De ce?
Depinde de amenajare, dar în general considerăm că tot ceea ce ține de accesorii oferă o notă personală spațiului, o senzație de plăcut și de acasă. Vorbind strict de picturi, sculpturi, acestea le putem înscrie tot la categoria accesorii, dar obiecte cu o valoare și o importanță, de ce nu materială, sentimentală, care însa nu se pretează în orice interior. Atunci când amenajarea o permite însă, acestea pot spori gradul de eleganță și stil al unui interior, mai ales dacă sunt bine puse în valoare.

bucatarie v2_4

În ce merită să investească un client când își amenajeaza casa? În finisaje, tâmplărie, mobilier, decorațiuni? Care ar fi ordinea după voi?
Ideal ar fi ca investiția făcută să cuprindă materiale de calitate, indiferent că vorbim de finisaje, tâmplărie, mobilier sau decorațiuni. Ordinea expusă nu este întâmplătoare, dacă ne gândim că dezvăluie în mare etapele de derulare ale unui proiect. Calitatea finisajelor este importantă deoarece o investiție minimă și materiale de proastă calitate pot reduce inițial bugetul, dar ridică probleme în timp, costul reparațiilor și al modificărilor ulterioare depășind cu mult suma „salvată” la început. În ceea ce privește mobilierul există grade de comparație vis a vis de calitatea materialelor – PAL/ MDF/ FURNIR/ LEMN MASIV – dar nu putem face o precizare exactă.

bucatarie b&a 3

PAL-ul este la îndemână pentru majoritatea, fiind cunoscut ca material mai ieftin, dar accesibil. Însă contează foarte mult maniera în care este folosit și modalitatea de prelucrare și asamblare pentru ca în final aspectul să fie unul de excepție. Mobilierul și decorațiunile țin în mare parte de bugetul beneficiarului. Recomandăm calitatea și bunul gust, indiferent de bugetul de care se dispune. Se pot realiza amenajări elegante și armonioase și cu bani mai putini, important este cum se armonizează totul astfel încât să respecte un concept stabilit încă de la început, să creeze atmosfera și confortul dorit.

dormitorv4_1

dormitor v4_3

Ce produse din Romania ați recomanda să fie folosite într-o amenajare?
Știm cu toții că se încearcă pe cât posibil promovarea design-ului românesc și considerăm asta un lucru bun. Ridicăm însă, din nou, problema mentalității. În societatea noastră, oamenii nu au fost educați în acest spirit, nu cunosc și nu știu să aprecieze, e adevărat că nu toți românii sunt așa și nu vrem să generalizăm. Ar mai fi li problema materială, pentru că, deși extrem de frumoase, multe dintre produsele designeri-lor de produs de la noi depășesc deseori bugetele oamenilor interesați de așa ceva – fără însă a generaliza. Sperăm să avem ocazia curând să putem propune în proiectele noastre obiecte de design create de designeri români.

dormitorv4_2

dormitor adolescent

dormitor adolescent 2

living_4

living_3

living_1

bucatariev5_1

bucatariev4_2

8 raspunsuri pentru Idei pentru locuinta ta de la Atelierul de idei. Designeri Carla Georgescu si Iulia Falcuta

 1. alina spune:

  buna Adela, am o scurta intrebare. ai idee unde as putea gasi acel tapet cu figurine din bucatarie (prima poza)? crezi ca-l pot folosi pe un perete de vreo 50 cm din camera mica ce vreau sa o transform intr-un mic atelier de creatie. orice sfat (articol) mi-ar fi de folos. te urmaresc cu drag si iti multmesc pentru caldura de-o transmiti! alina

 2. andreeachiss spune:

  Buna Adela, sunt in cautarea unui program pentru design de interior – mobilier. Sunt multe optiuni si nu stiu care sal aleg. Imi poti recomanda ceva care sa aiba si randari ca cele de mai sus? Mersi frumos!

 3. Elena S. spune:

  Buna Adela, citect cu mare drag toate postarile tale! P
  Pentru ca acum vrem sa ne renovam si noi bucataria (in sfarsit putem 🙂 ), am dat peste acest articol mai vechi de-al tau si mi-au placut foarte mult sugestiile de bucatarii ale fetelor de la Atelierul de vis (bucataria noastra are si aceeasi forma). Stii cumva de unde e/ sau unde as putea gasi in Bucuresti faianta cu modele de cesti, castroane ca in bucatariile pe variantele cu galben/ grena?
  Multumesc mult, Elena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *