Îți scriu despre un material inovator inventat și brevetat de un român, care este folosit cu mare succes atât în spațiile rezidențiale, cât și în cele comerciale. Din acest material, respectiv rășini poliesterice armate cu fibră de sticlă și cu un strat de praf de piatră naturală, se fac tot soiul de construcții de la butaforii de stânci pe vase de croazieră, copaci în mărime naturală în mall-uri și până la cascade, iazuri în grădinile oamenilor sau în parcurile publice. Ceea ce este interesant: din acest material se pot face și pereți aparenți care să semene cu cărămizile clasice sau lambriurile din lemn (imițaie inclusiv de scoarță de copac). Practic, inventatorul Romică Vollert spune materialul se pretează pentru orice tip de decorațiune și formă, doar imaginație să ai.
Firma s-a specializat în amenajările exterioare, deoarece acolo materialul inventat și bevetat în România, dar și în Europa, este mai des folosit și înțeles ca aplicație. Felsysteme din Buzău este firma despre care vă vorbesc, iar majoritatea lucrărilor lor de anvergură sunt realizate peste hotare, respectiv Germania, Italia, Eleveția, Azerbaidjan etc.), dar și în mall-urile de la noi. Materialul lor se pretează pentru a fi turnat în orice formă, de la butaforii de stâncă și până la amfore imense. Este un material inovator pentru că are un aspect natural, poate lua orice formă îți dorești, este rezistent la intemeperii și acțiunea apei și foarte ușor în greutate.
Pentru amenajările grădinilor, comparativ cu materialele naturale, faptul că este ușor și se poate turna în diferite forme reprezintă un real avantaj. Transportul mult mai puțin costisitor, iar timpul de execuție mai scurt. Cum se procedează? Dacă-ți dorești o amenajare de grădină cu stâncărie poți apela la ei sau la un peisagist să-ți facă un proiect. Pe baza proiectului sunt concepute elementele din materialul Felssysteme. Acestea sunt create și produse pe bucăți, care se asamblează apoi pe șantier. Îmbinările sunt atât de bine făcute, încât nu-și dai seama de ele. Dar îți spun direct că fără un proiect realizat de un specialist, rezultatul final nu va fi la fel de spectaculos. Adică nu e suficient să ai o cascadă sau un iaz, fără ca ele să fie armonios plasate în contextul grădinii.
Și firma are proprii peisagiști, iar eu am discutat cu unul dintre ei chiar la standul lor de la Expo Casa mea. Este vorba de ing.Carmen Toma (tel 0752.166.355) care semnează multe dintre proiectele firmei. Carmen mi-a spus că mulți proprietari au impresia că pot ei să-ți amenajeze grădinile și apoi să cumpere pur și simplu cascadele sau fântânile arteziene pe care Felssysteme le comercializează, dar că în final ansamblul nu arată coerent. Nu mă pot abține, că multe lucruri nasoale am aflat despre treaba asta cum că ne pricepem toți la grădini și care e falsă, așa că îți spun scurt și la obiect cum să procedezi în privința grădinii tale.
Dacă-ți faci grădină fii pe fază la următoarele: 1.Apelează la un specialist să-ți facă un proiect. Tot ce nu-ți convine schimbă în faza de proiect. Așa vei știi exact cât te costă la final totul și gestionezi mai bine bugetul; 2. Lasă firma să facă manopera! Degeaba ai tu meșterii tăi, că pe lumea asta fiecare se pricepe numai la anumite treburi, iar grădinarii se pricep la grădini mai bine decât oricine. Crede-mă! Plus că dacă nu-i lași pe ei să-ți facă manopera, nu mai garanție. Păi nu e păcat?; 3. Dacă-ți faci grădină, trebuie să apelezi la specialiști pentru întreținerea ei, deci nu te baza pe omul din curtea ta, mama, tata sau bunica pentru că invariabil îți vor ucide plantele și vor degrada amenajarea din nepricepere (cum ar fi să ude prea mult).
Ce legătură are asta cu materialul inovator de care-ți spun? Păi dacă vrei să faci tu de capul tău vreo amenajare cu stâncărie d-asta falsă, fii sigur că la final n-o să iasă ce vrei dacă nu-i lași pe oamenii ăștia sau pe alți specialiști să-ți facă un proiect. Și pe lângă grădină, la interior poți face o grămadă de minuni, dar la fel apelează la un designer ca să nu-ți iasă vreo minunăție kitschoasă și să-ți pară rău. Granița dintre frumos și kitsch e foarte mică când te poți folosi de un material special ca acesta și să creezi ce vrei din el.
De aceea, cei de la Felsyssteme Buzău s-au gândit să facă și niște produse de serie, de la cascade în minuatură și până la fântâni arteziene mai minimaliste, așa cât să te ghideze. Mai nou au și accesorii de grădină, tot felul de flecuștețe și figurine din bronz de la broaște, rațe, bufnițe la zâne, îngerași și altele. Nu el vei găsi pe site-ul lor, dar dacă le vezi în poze să știi cp le poți cumpăra (până mâine și la târgul Expo Casa mea – prețuri între 14 lei o vrăbiuță de bronz și 160 lei o rață :)).
Cât costă? Pfff…cică e în funcție de proiect. Acum produsele finale de mărimi mici cum ar fi o cascadă gata făcută și care include și pompa de recirculare a apei ajunge la 750 lei. Dacă vrei să vină ei să-ți facă o cascadă de mici dimensiuni te costă în jur de 200 de euro plus TVA. Dacă ai o grădină și vrei toate serviciile de la proiectare, la plante, la cascadă, sistem de iluminat, irigație sau altele te costă la final în jur de 5000 de euro, dar Carmen Toma peisagistul mi-a spus că la banii ăștia iese o grădină rezidențială de lux. Ți-am dat niște repere, dar cel mai bine sună-i pe ei și întreabă-i de costuri, că e în funcție de mărimea grădinii și de ceea ce-ți dorești, adică numai un element gen iaz sau cascadă ori amenajare completă cu sistem de irigație inclus, cu plante, manoperă etc.
1
Frumos realizate, intr-adevar! Imaginile iti „fura” ochii! 🙂 Cine nu si-ar dori o gradina de vis, cu astfel de minunatii! O adevarata oaza de relaxare!
M-ar interesa amenajarea unei piscine din beton (pe care nu o mai folosesc) in mini iaz de crestere crapi pentru consumul propriu. Dimensiuni piscina: L=8m; l=3m; h=1,6m. Piscina este acoperita cu o cupola de policarbonat, in cadrul cupolei existand un sector mobil pe sine cu L=2m.
ESTE POSIBIL ?