Sunt oameni curajoși, care pentru mulți alții ar părea nebuni pentru că-și urmează visul. Corporatiști de succes, tineri, entuziaști, cu idei, care câștigă bine, dar care ajung într-o bună zi să spună: nu sunt fericit. Chiar așa, ce faci când ajungi să ai o titulatură complicată, să fii performant într-o companie mare, să ai un salariu bun, dar să constați că nu așa ți-ai închipuit viața? Ai doar două alternative: rămâi sau pleci. Riscuri sunt de ambele părți, dar dacă pleci cu siguranță ești mai fericit. Liliana Stoica a evadat în culmea gloriei, ca să spun așa, și din specialist în telecomunicații care a lucrat într-o mare companie timp de cinci ani (sau ce-o fi fost că n-am înțeles prea bine jobul ei și nici nu contează) a devenit artist. Și ce artist! Unul pe sufletul meu!
Înainte să-ți spun ce anume creează, trebuie să-ți povestesc cum a trăsnit-o ideea. A fost într-o vacanță în Mexic unde a descoperit artizanatul local, obiecte ce reproduceau modele și ornamentații aztece, dar în niște culori demențiale. De la textile, la ceramică au cucerit-o în primul rând culorile. Acum, vă spun din propria mea experiență că e vorba și de lumină. Când îți plac culorile vii, e clar că iubești intensitatea luminii solare care pur și simplu face toate culorile să devină vii, strălucitoare. Și e un fel subtil de-a conștientiza lumina din sufletul tău, bucuria vieții, dorința de a o celebra și de a împărtăși celorlați aceast mesaj simplu, dar esențial pe care l-am rezumat așa: O viață avem? Colorată să fie!
Ok, s-a întors din vacanță și gândul la culori o rodea. S-a gândit că ar începe să facă ceva pe cont propriu. Inițial i-a trecut prin minte să facă piese de mobilă colorate. Apoi, după ce a pus pe hârtie investiția necesară a realizat că ar fi prea complicat. Invitată fiind la o zi de naștere, s-a gândit să facă un cadou cu propriile mâini. Avea gândul la bucăți de lemn și culori. Fără să planifice i-a ieșit un prim tablou cu bucăți de lemn colorate. I-a făcut atât de mare plăcere, iar reacția celei care a primit cadoul a fost atât de entuziastă încât i s-a făcut click-ul. Știa ce urmează să facă: tablouri decorative din lemn!
Și uite așa, a întrebat într-o parte și în alta, a aflat că o prietenă are un atelier de croitorie unde existau spații suplimentare. A ajutat-o și faptul că tatăl ei se pricepe la sculptură. L-a implicat și pe el și și-au deschis un atelier. Din bucăți de lemn reciclate și elemente prefabricate din lemn a ajuns să facă tot mai multe tablouri pe care le-a vândut cu mare succes. Se lasă de fiecare dată dusă de val, fără să premediteze exact cum va monta bucățile de lemn. Și-a ales diferite tipuri de panouri din lemn de fag, a cumpărat o mulțime de culori acrilice, iar piesele mici le pictează individual. Apoi, în timp ce face asta, îi vine și ideea. Le vede în diferite forme, ansambluri, jocuri. Le face un premontaj și apoi le lipește, rând pe rând, pe panou.
Este o activitate relaxantă, care-i oferă o mare satisfacție. Și acum, după ce primește tot felul de comenzi, înainte să-și facă realmente o expoziție sau să apuce să le expună organizat pentru că le vinde cum le termină, s-a gândit că locul lor ar fi și prin hoteluri, restaurante, showroomuri și sedii de firmă. M-am bucurat că m-a invitat în atelierul ei, pentru că întotdeauna m-au fascinat poveștile pe care colțișoarele dintr-un spațiu de lucru le șoptește. Plus că acolo realizezi cât de implicat este artistul, îl vezi la el acasă și îți dai seama de energia, entuziasmul și ideile care-l motivează să creeze. Liliana Stoica simte, cu fiecare tabloul pe care-l creează, că trebuie să ne bucurăm de viață. Este mesajul ei pe care-l transmite celorlați. Și o face minunat cu fiecare pensulă înmuiată în culoare și aplicată cu drag pe bucățile mici de lemn, cu fiecare gest grijuliu de a le așeza și lipi pe panouri.
Ceea ce vezi sunt tablouri decorative, dar ceea ce nu vezi este modul în care sunt făcute. Energia transmisă în timpul creației reverberează în final prin culoare, volum și armonie. N-au cum să nu-ți placă. Și e minunat că ai impresia că le-ai fi putut face și tu, dar ai acel regret că nu ți-a venit ideea. Ei bine, Lilianei nu doar că i-a venit ideea, ci este dedicată misiunii sale de a aduce culoare în viața noastră. Și chiar și atunci când totul e monocrom sau în culori telurice sau de lemn natur, bucățile din care compune forme, siluete, volume parcă vin să-ți spună că viața este un cumul de momente, de clipe. De tine depinde dacă sunt unele fericite, dar măcar merită să reflectezi la asta.
Liliana radiază atunci când vorbește despre tablourile ei. Și nu s-a oprit doar la tablouri. Experimentează continuu. Așa a ajuns să facă și mici suporturi pentru lumânări sau să coloreze intens chipurile ce se ițesc din mici butuci de lemn modelați de tatăl ei. Cine știe ce va mai face de acum încolo? Oricum, eu m-am regăsit în personalitatea ei. Mi-a plăcut chipul ei luminos, privirea ludică și pasiunea ei pentru culoare.
Îmi plac mult și lucrările ei pentru că-ți dau o stare de bine. Le-a denumit Deco Box și le găsești și pe Facebook AICI sau le poți comanda trimițându-i un mail pe adresa ContactDecoBox@gmail.com. Și dacă îți dorești un astfel de tablou, îți spun că și prețurile sunt excelente între 50 și 300 de euro. Numai dacă iei în considerare migala, faptul că sunt pe panouri de fag și culori acrilice de cea mai bună calitate, ca să nu mai spun de unicitate și de optimismul pe care ți le imprimă îți dai seama că merită toți banii. Bravo ție Liliana! Povestea ta este o adevărată inspirație pentru noi!
Like
Ma numesc Martonfi Viorel si vreau sa iau legatura cu Liliana Staica .
Tel 0723721119