adelaparvu.com despre bougainvillea (2)

In Gradina, Sfaturi plante

Bougainvillea minunatie de planta, dar nu-i place la noi

Peste ce dau, în volumul Jurnalul cu faţa ascunsă a lui Fănuş Neagu, la pagina 62? Peste o descriere a îndrăgitului arbust bougainvillea – “Plantă de sorginte subtropicală care poartă numele căpitanului Louis Antoine de Bougainville descoperitor al insulelor Tahiti, Samoa şi Noile Hebride.” Asta mi-a adus aminte de minunatele zile petrecute în Tunisia, unde am fost fascinată de florile bogate şi de varietatea coloristică a bougainvillei.

adelaparvu.com despre bougainvillea (10)

Ce pot să-ţi spun despre planta asta? Că o găseşti peste tot unde te duci în jurul Mării Meditearaneene, de la greci, italieni, spanioli, la marocani, tunisieni şi la evrei, turci. Este absolut fabuloasă. Partea tristă este că nu poate fi aclimatizată la noi, deoarece nu suportă frigul, în special îngheţul. Vei găsi de cumpărat şi la noi în sere şi florării, dar plantele sunt mult mai pitice. De regulă sunt aduse din zona muntoasă a Greciei, unde este mai frig. Din păcate foarte puţine rezistă şi la noi şi, nici pe departe, nu ajung  să fie atât de bogate şi impresionante, cum le vezi prin locurile unde-i place.

adelaparvu.com despre bougainvillea (1)

Ce poţi să faci ca să te bucuri de ea? Păi nu prea ai ce face decât să mergi în vacanţe în locurile unde o poţi surprinde în toată splendoarea ei sau să faci multe poze atunci când o întâlneşti în mediul ei natural. Eu una aşa am procedat. Am surprins această plantă peste tot prin Tunisia unde am reuşit să ajung. Bougainvillea a fost, pe lângă măslin, una din plantele care ne-a însoţit. Te las să te bucuri de poze şi te invit să-mi trimiţi şi tu altele mai frumoase, dacă ai 🙂

adelaparvu.com despre bougainvillea (7)

adelaparvu.com despre bougainvillea (6)

adelaparvu.com despre bougainvillea

adelaparvu.com despre bougainvillea (9)

adelaparvu.com despre bougainvillea (4)

adelaparvu.com despre bougainvillea (3)

17 raspunsuri pentru Bougainvillea minunatie de planta, dar nu-i place la noi

 1. Mona spune:

  Ce sa mai zic..le privesc si parca emana energie. Acum studiez precum un copil curios…:)
  In Tunisia sigur nu o sa ajung, asa ca o sa ma bucur de pozele tale. Am sa incerc sa-ti trimit cateva peisaje. Poze mai frumoase ca ale tale nu am 🙂 dar am sa scotocesc in arhiva si gasesc eu ceva.
  Esti minunata in poza. Multumesc Adela.

  • Adela Parvu spune:

   Mona, sa stii ca vacantele in Tunisia nu sunt deloc atat de costisitoare cum ai crede. E minunat sa mergi in extrasezon, adica in aprilie si in septembrie, cand soarele este mai domol. Merita sa te interesezi pentru ca ar fi pacat sa nu mergi. Si e doar la doua ore distanta cu avionul. In alta ordine de idei, multumesc pentru compliment. Mi-a placut mult in Tunisia, m-am simtit foarte bine: culori multe, lumina, soare si oameni plini de viata.

 2. Mona spune:

  Stiu Adela acum ne este mult mai usor sa calatorim, ne alegem o destinatie si up..ai ajuns.
  Am o problema cu timpul, nu ma intelege :), vreau sa ma ofer in prea multe parti si cred ca am obosit.
  Da, ai dreptate in perioadele de extrasezon sunt oferte atractive, super atractive.
  Pentru tine am incercat sa caut ceva frumos, ceva care sa te surprinda placut.
  Am descoperit cateva casute adica cateva conace in Sinaia care pot deveni bijuterii,unde sincer as lenevi…ramane un vis frumos, cu lenevitul.

 3. Mona spune:

  Ei Adela am nevoie de ajutorul tau, cu pozele nu prea ma descurc, cum le postez, unde?

 4. Mona spune:

  Detaliul,doream sa-ti trimit cateva poze, dar ups :)…pe gmail, pe yahoo, dar cand ai timp, mai trebuie sa si studiezi :), ma gandeam ca am posibilitatea pe aceasta pagina.
  E greu cand pasesti atat de tarziu in lumea internautilor :).
  Multumesc Adela, o zi frumoasa!

 5. Mona spune:

  Multumesc Adela:) acum inteleg adolescentii de langa mine :).

 6. Mrs. Mona spune:

  Ce planta minunata. Parca simt vara numai uitandu-ma la pozele astea asa de bucolice 😉

 7. radu spune:

  Deși sunt bărbat sunt iubitor de flori și am o slăbiciune pt. acest arbust superb. Am unul pe balcon,micuț firește, de 3 veri, pe care îl tund drastic primăvara din cauza spațiului ca să rămână mic. Mă chinui să fac rost la prețuri rezonabile și de variantele roșu și galben,eu am cyclamen.Este adevărat că la ele acasă sunt superbe și nu sunt singurele specii frumoase în zona mediterane,dar ne adaptăm și ne aducem un strop de frumos în mușuroaiele de beton în core locuim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *