la conac

In Pensiuni, Romania Mea

La Conacul Archia ajungi ca oaspete si te reintorci ca prieten

Tare mă bucur când pot să-ți spun de locuri minunate din țara noastră pentru că deseori ne lăsăm fascinați de frumusețile altora, uitând sau ignorând ceea ce avem în “curtea” noastră. Și mai mult mă bucur când pot să-ți povestesc despre oamenii, despre românii care fac ca aceste locuri să existe. Iar în acest caz am să-ți spun despre Familia Szabo, cea care te întâmpină la Conacul Archia din județul Hunedoara.

adelaparvu.com despre Conacul Archia 10

De la stanga la dreapta Familia Szabo Sorin, Virginia si Horia

Familia Szabo. De la stanga la dreapta  Sorin, Virginia si Horia

Mamă, tată și fiu se ocupă îndeaproape de acest loc minunat. Au renunțat la afacerile cu confecții textile pe care le aveau în urmă cu ceva ani și și-au îndeplinit visul: acela de a fi gazde primitoare și de a dezvălui românilor și străinilor care le calcă domeniul de 10 hectare încântătoarele peisaje cu dealuri molcome de lângă Deva. De prin 1995 Sorin Szabo a tot cumpărat terenuri la cinci kilometri de oraș unde se aflau niște grajduri în paragină. Nu știa ce va face cu ele, dar împrună cu soția lui Virginia au hotărât că nu e loc de agricultură sau zootehnie, ci mai degrabă de turism. Sunt mândri de locurile lor și de nemumăratele locuri îmbibate de istorie pe care le poți vizita în zonă. Și tare bine s-au gândit să deschidă această pensiune de cinci margarete, care arată de fapt precum un boutique hotel.

Peisajul idilic pe care il poti admira si explora la Conacul Archia

Peisajul idilic pe care il poti admira si explora la Conacul Archia

Și de ce-i spune Conacul Archia? Păi e aproape de satul cu același nume și conac pentru că în Ardeal multe astfel de reședințe ale aristocraților se numeau așa. Și-au imaginat un loc unde să poată primi lume multă și care să se simtă bine. Să fie petreceri frumoase, dar să găsești și tihnă, să mănânci sănătos, dar să poți face și mișcare, să stai locului, dar să ai și unde te duce și ce vizita. Și uite așa, cu ajutorul designerului Delia Ristovski (vezi aici pagina de Facebook a designerului)  doamna Virginia Szabo a creionat fiecare încăpere în parte, iar decorul e gândit ca într-un conac. Adică nicio o cameră pentru oaspeți nu e la fel, are personalitatea, atmosfera și parfumul ei. Chiar și sala de mese este gândită ca o sufragerie generoasă, unde să nu te simți turist, ci acasă la un prieten.

adelaparvu.com despre Conacul Archia 13

adelaparvu.com despre Conacul Archia 12

Și ca la orice conac, n-aveau cum să lipsească caii. Niște frumuseți pur sânge sunt antrenați pentru echitație sau plimbări cu trăsura, iar copiii se pot bucura de ponei. Și da, toate acestea sunt boeme, pe sufletul seniorilor. Dar șarmul boieresc se împlește perfect cu noile tehnologii. Fiul soților Szabo, Horia, este cel care a punctat la capitolul confort modern și comunicare actuală. În toată locația asta pitorească nu-ți lipsesc dotările de ultimă oră cu are fi conexiuen la net, piscina, aquagim-ul, traseele de alergare, sauna și masajul și nenumărate alte facilități pentru sport. Și tot Horia este cel care face prezența în social-media foarte activă. Au primit și premiul pentru comunicare în turism. Nu e de mirare, au 70.000 de fani pe pagina de Facebook a conacului.

adelaparvu.com despre Conacul Archia (2)

Piscina de la Conacul Archia

Piscina de la Conacul Archia

Da, ai citit bine au peste 70.000 de fani, iar unul dintre ei este Cristina Ion, deja parte ;i din familia mea aici pe blog :).  Și îți redau mai jos, cu scris italic, ceea ce mi-a scris ea din propria experiență trăită la Conacul Archia (mulțumesc Cristina, practic ești co-autorul articolului).

Am descoperit conacul în căutările noastre pentru cazare în drum spre Mănăstirea Prislop. Nu vroiam să fie doar un loc comun în care să ne cazam, vroiam să ne relaxăm într-un loc liniștit și chic 🙂 Este la 5 km de centrul Devei, într-o zoăa verde și liniștită. Mi-a plăcut foarte mult pentru că arată ca o casă: fiecare cameră este personalizată (au denumiri precum Fluturi, Copaci, Vânătoare, Frunze, Cai etc) și este amenajată într-o manieră unică (mobilier pictat, picturi pe pereți).

Denumirile camerelor la Conacul Archia

Denumirile camerelor la Conacul Archia

adelaparvu.com despre Conacul Archia 11

În holul de la parter, locul de luat masa este decorat cu accesorii care îți dau impresia că ești acasă: sfeșnice, mici vitrine cu veselă, felinare și chiar un pian. Totul este bine pus la punct iar gazdele sunt prietenoase dar, în același timp, discrete. Personalul este prompt la solicitările tale. Pentru oaspeții dornici de monden pot nimeri să se cazeze odata cu vedetele. Am observat un panou, lângă recepție, cu poze cu diverse persoane publice care au fost acolo 🙂

Te simti ca in casa unei familii primitoare la Conacul Archia

Te simti ca in casa unei familii primitoare la Conacul Archia

Sala de mese si terasa de la Conacul Archia

Sala de mese si terasa de la Conacul Archia

Mi se pare un loc excelent pentru o nuntă. Au și câțiva cai și poti face echitație sau dacă vrei să „lenevești” au și o piscină. Mai oferă și alte activități de recreere: plimbări cu trăsura, masaj. În spatele conacului este un mic iaz (construit artificial) cu multe-multe broscuțe. Drept urmare, dacă nu prea le suporți „concertul” e mai bine să îți rezervi camera cu vedere spre fața conacului.

adelaparvu.com despre Conacul Archia 9

În ceea ce privește mâncarea, noi am fost foarte multumiti! Micul dejun bogat (de tip bufet suedez), imediat cum te așezai la masă erai întrebat dacă dorești ceai sau cafea. Pentru prânz și/sau cină, pe lângă oferta din meniu, bucătarul pregătea diverse preparate doar pentru ziua respectivă, în funcție de inspiratia lui 😉 : mâncare indiană sau tartă cu fructe.

Meniu variat si preparate gustoase la Concul Archia

Meniu variat si preparate gustoase la Concul Archia

În zonă sunt multe obiective turistice (sunt detaliate si pe site-ul pensiunii). Noi am vizitat Castelul Corvinilor de la Hunedoara, iar la întoarcere spre București am trecut prin Tg Jiu și am văzut operele lui Brâncuși. Tot ce găsești pe site-ul lor găsești și în realitate:  www.conacularchia.ro

Horia Szabo alaturi de unul dintre caii de la Conacul Archia

Horia Szabo alaturi de unul dintre caii de la Conacul Archia

Puteam eu să zic mai bine decât Cristina? Dar ea vorbește despre dedicația unor oameni minunați. Familia Szabo a deschis Conacul Archia pentru că asta a visat, pentru că și-au dorit să trăiască altfel, să se bucure de viață și să împartă această bucurie cu alți oameni. Nu s-au gândit să facă bani, ci s-au gândit să reînvie atmosfera de altădată a conacelor din zonă, cu lume bună, cu voie asemenea. Și-au imaginat cum va fi să vină lumea și să vadă ce frumoase sunt locurile și să ofere un adevărat exemplu de ospitalitate românească. Dar n-au uitat de confort, de era vitezei, de dorința de evadare a tinerilor.

adelaparvu.com despre Conacul Archia 14

Și e  excepțional că sunt o familie, care nu doar se ocupă de conac, ci locuiește acolo. Asta spune totul despre implicare! Sorin și Virginia sunt seniorii ce tânjesc după vremurile e odinioară, Horia este juniorul în priză cu tehnologia, ancorat în prezent și cu ochii pe viitor. Așa sunt și familiile noastre. Ăi mai bătrâni cu relaxarea, ăi mai tineri cu distracția. Uite că la Conacul Archia le ai pe amândouă. De aia spun: ajungi ca oaspete, te reîntorci ca prieten!

Sport si distractie la Concul Archia

Sport si distractie la Concul Archia

adelaparvu.com despre Conacul Archia (5)

adelaparvu.com despre Conacul Archia 8

adelaparvu.com despre Conacul Archia (7)

adelaparvu.com despre Conacul Archia (4)

adelaparvu.com despre Conacul Archia (3)

adelaparvu.com despre Conacul Archia (6)

 

la conac

8 raspunsuri pentru La Conacul Archia ajungi ca oaspete si te reintorci ca prieten

 1. Cris spune:

  Un articol minunat, ca de obicei! Te face sa te urci acum in masina si sa pleci acolo. Iti multumesc foarte mult ca m-ai inclus si pe mine in articolul tau – de fapt in frumoasa ta munca 🙂

 2. nana spune:

  minunat,ce exemplu …romani de elita

 3. frumos expus acest articol, minunat conac, felicitari familiei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *