Frumosul și pasiunea pentru frumos pot lua multe forme. Important este să ne bucurăm de ceea ce ne oferă viața și să nu încetăm să fim curioși și ludici. Uite, Lucica Petcu este pasionată de flori. O uimesc gingășia, fragilitatea și frumusețea lor. Și pornind de aici a ajuns să obțină niște hibrizi uluitori de plante. A muncit mult, a studiat și mai mult, s-a chinuit, a suferit pentru fiecare încrucișare nereușită, dar în final efortul ei a meritat. Acum ne putem și noi bucura de rezultatele muncii ei. Dar hai să-ți spun mai multe despre cum a prins-o febra hibrizării.
Cu ceva ani în urmă Lucica a primit un bulb de la o floare foarte frumoasă. Nu știa nimic despre ea, iar pe net nu a găsit prea mare lucru în afară de nume. A ajutat-o cum spune ea și faptul că în acea perioadă la tv, în cadrul unei știri, a fost prezentată cea mai mare floare din lume, care a crescut și înflorit într-o grădină botanică. Numele florii? Amorphophallus konjac. Și uite așa a început să se documenteze mai mult, să învețe și să afle despre plante.
Și în documentările ei a dat peste banalul clopoțel care crește bine merci și la noi în țară. Numele de familie 🙂 al plantei este de fapt Gesneriaceae. S-a îndrăgostit de această familie și a început să colecționeze plăntuțe. Prima din panoplia ei a fost Kohleria ‘Bibbi’ pentru care a fost contactată de o colecționară din străinătate. Ocazia aceasta i-a oferit oportunitatea să afle că în alte țări sunt mulți pasionați de plante, care le colecționează și hibridizează obținând exemplare spectaculoase.
De atunci a reușit să aducă în țară tot mai mulți hibrizi și să închege cea mai frumoasă colecție de Kohleria de la noi din țară. Asta o spune Lucica și o cred pentru că atunci când ești pasionat cunoști tot ce mișcă în domeniul tău. Și pe lângă Kohleria și-a extins “grădina” cu varietăți de Achimenes, Violete africane, Gloxinia, Sinningia, Episcia. Dar când vezi frumusețile acestea la un loc, normal că-ți vine cheful de experimente, că doar te întrebi cu ar arăta petalele unei plante combinate cu ale vecinei ei.
Lucica Petcu a încercat și ea să hibridizeze Kohleria anul trecut, în 2012. Și a fost dificil în lipsa informațiilor pe care le-a căutat preponderent pe net. Dar nu s-a lăsat. A apelat la comunitatea de colecționari străini și după informațiile și ideile primite de la prietenii ei din afara țării s-a apucat de treabă. Din prima capsulă de semințe nu a răsărit nimic. A fost tare dezamăgită, dar a semănat seminițele din a doua capsulă și spre mirarea ei au răsărit plăntuțe microscopice.
De la plăntuțele microscopice îngrijite cu mare atenție a reușit să obțină primul hibrid românesc de Kohleria. A crescut planta și a reușit să o aducă și stadiul de înflorire. Totul a decurs perfect, așa că trebuia să boteze planta și i-a pus numele de Kohleria ‘Luci’s Baby One’. Este o plantă minunată, cu multe calități spune Lucica Petcu, care e foarte încântată de copilașul ei. După acest succes au venit și altele, reușind să obțină hibrizi la Gloxinia și Sinningia pe care le vezi în imaginile trimise de Lucica.
Acum are o coleție superbă de plante care arată incredibil. Dar ceea ce mă bucur enorm este că s-a gândit și la alți colecționari și pe site-ul ei flori-si-plante.ro are nenumărate informații despre ele. Mai mult, dacă-ți dorești una din plantele obținute de ea, le poți cumpăra. Deci, chiar dacă nu ești pasionat de hibridizare, ci doar vrei să te bucuri de frumusețea plantelor obținute de Lucica le poți comanda de pe site-ul ei. Eu o felicit pentru reușită și mă bucur să descopăr oameni pasionați, care-și transformă visele în realitate, indiferent câte de obstacole întâlnesc în cale. Felicitări Lucica! Plantele tale sunt o adevărată încântare! Intră și tu pe site-ul ei flori-si-plante.ro și vezi și mai multe minunății!
2
Felicitari sunt minunate.
Multumesc.
Felicitari, Lucica ! Cu adevarat ai cea mai frumoasa colectie de Kohlerii de la noi din tara si cele mai spectaculoase flori ! Insa cea mai mare realizare sunt hibrizii tai ! Inca o data felicitari, draga mea prietena !
Da, hibrizii ei sunt exceptionali!
Multumesc mult Laura draga pentru aprecierile tale. Te imbratisez.
Foarte frumoase! Si eu ador florile, ne incanta cu gingasia si culoarea lor!
Multumesc Adela pentru acest minunat articol, ai scris atat de frumos.
Unul din hibrizii mei doresc sa ajunga si la tine. Vorbim.
ce frumoase sunt,chiar prea frumoase
🙂 Multumesc !
Minunate! Si cata rabdare si tenacitate a avut Lucica sa le obtina 🙂
sunt minunate, felicitari pentru frumoasa pasiune!de multe ori intru pe flori si plante ca sa admir frumoasele exemplare sau pentru diverse informatii si de fiecare data „plec” cu inima plina de fericire ca am avut prilejul sa admir munca unei persoane care imparte toata aceasta bogatie cu noi toti ! felicitari inca o data si multe flori frumoase in continuare !
Daniela, iti multumesc pentru cuvintele frumoase 🙂 Asta ma motiveaza si mai mult sa scriu articole cu informatii utile pentru voi, prietenii mei <3
multumim si noi si asteptam continuarea !
Clar vine 🙂 Si daca iti doresti sa afli despre ceva anume, scrie-mi. Chiar daca nu sunt specialist in gradini si plante, voi avea grija sa intreb pe cine trebuie 🙂
Ma bucur nespus sa aud aceste cuvinte. Unul din scopurile site-ului este acela de a promova plantele de colectie, plantele rare si noutatile referitoare la Gesneriaceae.
Multumim Danutap pentru comentariul tau.
sant foarte fericita sa pot privi aceste minuni ale naturii si sant recunoscatoare oricui contribuie la aceasta ! stiu cata munca se ascunde in aceste minunate flori, atunci cand le privesc vad in ele munca, efortul, asteptarea si tot ce se ascunde sub minunata lor infatisare ! deci, felicitari si flori frumoase !
Felicitari pentru florile postate pe site-ul dv.Le-am descoperit intamplator,navigand pe internet.Iubesc florile si voi reveni cu placere.
Multumesc Neti! Ma bucur ca ti-au placut!
Cu multa placere.