Dacă ar fi să-mi închipui un colț de rai cu siguranță așa mi l-aș imagina, ca această grădină luxuriantă. Din păcate o astfel de grădină este foarte greu de recreat la noi, în primul rând din cauza climei. E suficient să observi, în special în documentarele de la tv (dacă nu ai ocazia să mergi în vacanțe exotice), că vegetația de la tropice este una stratificată. Arborii înalți asigură umbră pentru plantele de la baza lor și le feresc de soare și vânt, plus că mențin umiditatea ridicată.
Așa ceva la noi e mai greu de realizat în mediul exterior. Totuși, cu ajutorul peisagiștilor, poți avea o grădină similară și cu siguranță îți pot concepe un ambient exotic la interior, într-un mediu perfect controlabil sub aspectul temperaturii și al umidității. Dar pentru asta ți-ar trebui spațiu. Și nu mai pomenesc despre bani. Așa că nu ne rămâne decât să ne mulțumim cu admiratul unor poze frumoase sau cu câteva plante la ghiveci precum Antirium, orhideele, calele, bromeliile etc.
Este interesant faptul că denumirea de grădina tropicală este dată unui stil de amenajare, de arhitectură peisagistică. Într-o astfel de grădină vei vedea elemente de construcție și piese de artă specifice culturii popoarelor care trăiesc în zona climaterică tropicală, preponderent Asia. Foișoarele, podețurile, oazele de apă, fântânile și cascadele vor fi prezente într-o astfel de grădină. Totul are un aspect natural, lemnul și piatra fiind materialele predominante.
Și dacă îți dorești să aprofundezi subiectul grădinilor tropicale, uite aici pe site-ul wikihow.com găsești sfaturi foarte bune despre pașii pe care trebuie să-i ai în vedere pentru a amenaja una sau măcar să-ți dai seama dacă se poate. În plus, ai aici pe amazon.com nenumărate cărți despre acest stil de grădină. Evident, informațiile sunt disponibile în lima engleză:) Până atunci te las să te bucuri de imagini și să recunoști plantele tale preferate.
Like
doamne ce frumusete de gradina imi place foarte mult =D
E superba! Dar cum spunea si dl Suciu pe Facebook, e foarte greu sa obtii asa ceva la noi, iti ia mult si in privinta intretinerii ei 🙂
Chiar dacă nu voi reuşii să am, niciodată, o astfel de gradină, de fiecare dată voi revenii aici şi voi contempla frumoasa ta prezentare. Prezentare pe care o găsesc extrem de utilă şi interesantă.
Cu siguranţă, câteva elemente pot fi aplicate şi pe tărâmurile României. Spre exemplu cascada prezentată la foto 4.
Pentru dragostea şi efortul cu care ne prezinţi aceste minunate articole, nu rămâne decât să îţi urez felicitările mele sincere !
Multumesc Traian!