Există așa de multe modele de plăci ceramice încât te simți de-a dreptul copleșit când ajungi în magazine. Și dacă-ți place ceva apare eterna problemă: cum să le combini? Printre cele mai recente colecții sunt și plăcile ceramice bogat ornamentate create cu ajutorul tehnologiei digitale. Și totuși au aerul acela de manufactură, de artizant, dar pe care nu ți-l închipui în spații moderne. Dar se potrivesc oriunde. Secretul e să respecți proporția între suprafețele uni și cele bogat ornamentate. Uite, ți-am făcut o selecție de la producătorii care au lansat astfel de colecții. Sunt plăci pe care le găsești în showroomurile de specialitate de la noi. Chiar dacă nu le au pe stoc, îți pot aduce la comandă ceea ce-ți dorești.
Dar hai să-ți dau câteva idei despre cum să folosești astfel de plăci la tine acasă. În primul rînd, dacă locuiești la bloc, gândește-te să decorezi zone mici. La bucătărie merg a fi montate în zona frontului de lucru, pe un perete liber, unde să le vizualizezi ca pe un tablou sau ca un simplu brâu decorativ. Nu e musai să le montezi pe tot peretele, ci doar cât să creezi un punct de atracție. Merg și pe pardoseală și îți vor da senzația unui covor, mai ales dacă le încadrezi de alte plăci în culoare uni.
Dacă ai un mobilier fix, cum ar fi o insulă gen bar sau, pur și simplu, un perete parțial poți îmbrăca doar partea asta cu plăci ceramice. Îți va da impresia unui colaj artizanal. Dar atenție! În rest, păstrează totul cât mai simplu – atât în privința mobilierului, cât și al decorațiunilor textile – culori uni și care să regăsească într-una din nuanțele prezente în modelul plăcilor. Poți îmbrăca și blatul unei mese din lemn sau din fier cu astfel de plăci și vor arăta foarte bine.
Nu te-ai hotarât ce să alegi pentru pereți? Păstrează totul simplu, dar o pardoseală cu plăci decorative în genul patchwork îți va scoate din anonimat amibentul încăperii. Se potrivesc foarte bine atât cu mobila minimalistă, cât și cu cea din lemn, dar cât mai simplă, debarasată de detalii. Decorațiunile textile, la fel, cât mai simple și ai scăpat de grija asortării. Se pot combina diferite ornamente și texturi, dar pentru asta chiar îți trebuie un ochi format, de profesionist.
Poți îmbrăca și suprafețe mari de perete cu astfel de plăci. Secretul este să alegi modele de dimensiuni mici, mai ales pentru spațiile de la bloc. Plăcile de 10 x 10 cm arată mult mai bine în încăperile modeste, iar când sunt alăturate, îți dau impresia unui tapet. În orice caz, nu mai sesizezi fragmetarea dată de linia rosturilor cu plăcile mici. Cu cât mai discrete sunt rosturile, cu atât mai bine pentru că lasă evident modelul creat și nu caroiajul întregii suprafețe.
Chiar dacă plăcile ceramice le folosim preponderent în baie și bucătărie, există cazuri în care ai nevoie de ele în living sau dormitor. Poate pentru că ai animale de companie sau, pur și simplu, îți dorești să întreții mai ușor pardoselile. Ei bine, în astfel de cazuri plăcile ceramice bogat ornamentate te vor ajuta la fix. Vei putea crea o pardoseală similară unui covor. Iar dacă îți mai montezi și încălzire în pardoseală, ai scăpat de problema frigului pe timp de iarnă. Oricum, în cazul în care te hotărăști să-ți pui o astfel de paroseală în living sau în dormitor, dar fără sistem de încălzire sub ea, în sezonul rece poți așeza peste ea carpete ori covoare. Secretul este să le alegi într-o singură culoare, fără nici un fel de model.
Eu văd astfel de plăci ceramice foarte potrivite și pentru pensiuni și restaurante. Le conferă o atmosferă specială. Unde mai pui că sunt și ușor de igienizat. Prețurile pe metru pătrat pornesc de la 150 lei, dar atenție la montaj! Chiar aveți nevoie de meseriași foarte buni. Rosturile la aceste plăci trebuie să fie foarte subțiri. În plus, dacă au muchii rectificate, adică perfect drepte, ideal este să le montați pe pardoseală fără rosturi. Și uite, vă indic câteva showroomuri unde puteți găsi astfel de plăci ceramice: Delta Studio, Dream Home Design, SSAB. Cine mai are astfel de plăci în magazin, îl învit să posteze la comentarii site-ul, astfel încât cititorii să-l poată contacta.
Like
Foarte frumos.
Superb! Totusi, o pardoseala intreaga sau o bucatarie completa placata cu astfel de placi este prea mult pentru gustul meu. Mi se par potrivite pentru o tusa de interes. Poate peretele din dreptul plitei, sau un square in mijlocul bucatariei ar fi mult mai potrivit.
Ruxandra, de acord cu tine. Fiecare cu gusturile lui. Eu nu fac decat sa va deschid apetitul pentru decorat 🙂
Chiar ca il deschizi. Colectionez idei si imagini pentru atunci cand ma voi muta si tu imi esti de mare folos.
Multumesc!
De unde as putea achizitiona astfel de placi patchwork cu inspiratie greceasca? Ma interesează unele cu diferite nuante de albastru si nu gasesc pe nicaieri
Bună Alexandra! La noi în țară, în general, nu există stocuri de gresie și faianță cu modele mai deosebite. Ca atare, în online, pe site-uri, nu vei găsi plăci ceramice care să-ți placă ori să se potrivească cu ce-ți dorești. Însă, dacă mergi prin magazinele de specialitate, vei găsi în cataloage sau expuse ca și inspirație modele pe placul tău. Poți merge în magazine specializate. Dacă dai o căutare pe Google pentru „magazin gresie si faianta” o să-ți apară mai multe locuri de unde ai putea achiziționa ceea ce-ți dorești. Uite, împreună cu colegele mele de biroul de design și arhitectură, chiar am achiziționat plăci ceramice cu nuanțe de albastru, așa cum cauți și tu, dar de la un magazin mic de pe Șos. Mihai Bravu – Evcont Design, magazin care nu are site, iar pe pagina de Facebook nici nu apucă să comunice despre modele noi de plăci pentru că e o afacere mică de familie. Conculuzia: trebuie să cauți în magazine 🙂
Am cumparat placile Patchwork de la showroom-ul Givada din Popesti-Leordeni. Nu erau pe stoc dar mi-au promis ca le aduc in 10 zile si s-au tinut de cuvant.