Ce înseamnă de fapt stil de decorare? Poate că nu e așa cum te-ai aștepta, adică o rețetă clar trasată, ci mai de grabă un cumul de indicii, de direcții, de elemente comune și specifice unei anumite culturi. Și, dacă stai să te gândești puțin, realizezi că de fapt cultura unui popor este influențată de spațiul geografic, climă, de resursele care se găsesc în zonă. De aici derivă și felurile de mâncare, obiceiurile de viață, credințele, muzica, artă și așa mai departe. Oamenii simt diferit în medii diferite. Uite, spre exemplu, rusticul, ca stil de amenajare, are peste tot în lume caracteristici comune, în principal, în privința materialelor – lemn, piatră, ceramică, metal (manufacturate). Dar e foarte variat de la o zona la alta. De ce? Tocmai pentru că diferă cele enumerate mai sus.
În general, împrumutăm în interioarele caselor noastre ceea ce vedem în jurul nostru – natură și societate. Uite, referitor la stilul scandinav, cel mai pregnant și bine definit este stilul rustic suedez. El a devenit popular grație unui pictor pe numele lui Carl Larsson (1853-1919). În lucrările lui, tema principală a fost propria casă, personaje pictate în interioare specific suedeze. Dar și aceste interioare au fost definite de ceva tipic: clima cu ierni lungi și albe, cu veri scurte, cu lumină în miezul nopții și întuneric o bună parte din an. Cerul mai mereu acoperit de nori este deprimant, așa că suedezi au încercat să compenseze lipsa soarelui, la interiorul caselor lor, prin folosirea albului și a culorilor pastelate. De asemenea, într-o țară unde resursele de lemn și fier sunt importante, era firesc ca și construcțiile și interioarele lor să fie marcate de aceste materiale.
Pe lângă materiale de construcție și finisaj și decorațiunile sunt specifice. Carourile, dungile și imprimeurile florale vin să vorbească despre o țară înconjurată de mare, dar și cu multe lacuri și păduri seculare. Natura este prezentă peste tot, așa că decorațiunile sunt discrete, lăsând loc peisajelor din jurul caselor să pătrundă la interior prin ferestrele caselor. De aici și senzația de calm în casele rustice suedeze. Picturile discrete pe mobilă vin să amintească de flori, de vară. Albul și pastelurile sunt mereu combinate pentru a amplifica lumina naturală la interior. Sunt folosite și multe corpuri de iluminat. De asemenea, textilele sunt importante. Ele nu au doar un rol decorativ, ci vin să asigure căldura necesară, protecție împotriva frigului în sezonul rece. De aceea sunt multe pleduri, perne, cuverturi, dar și covorașe și draperii groase.
Casa din lemn pe care o vezi aici este una tradițională din Suedia, veche, din secolul XIX. Ascunsă în pădure, așa cum sunt mai toate casele suedezilor în zona rurală. Ea a fost cumpărată și decorată de către Lorenzo Meazza, responsabilul cu amenajările interioare la IKEA Spania. Lorenzo a trăit ani buni de zile în Suedia, unde a descoperit farmecul stilului rustic scandinav. După ce s-a documentat bine și a vizitat case tipic suedeze, a decorat această locuință din lemn ca la carte. Singurele modificări pe care le-a făcut au fost instalațiile de apă și canalizare, căsuța veche neavând așa ceva. Dar, mai departe, a păstrat configurația casei și a intervenit în privința culorilor finisajelor și a conceperii decorului. Este visul lui devenit realitate. Și evident că foarte multe dintre piesele de mobilă și decorațiunile folosite provin de la IKEA.
Și ce vezi în această casă? Mult alb, crem, culori pastelate, motive decorative în carouri, dungi și flori delicate (tapet în nuanțe pastelate cu motive albe), o mulțime de textile și câteva piese vechi (biroul, lampa din lada din bucătărie). Este un exemplu excelent a ceea ce înseamnă stil rustic suedez. Foarte importante sunt pardoselile si plafoanele albe, care pur și simplu își dau senzația de încăperi largi și luminoase, deși ele sunt mici. Textilele sunt asortate între ele, de la covoare, la curverturi și până la draperii și perdele. Unde nu sunt asortate între ele, sunt potrivite cu nuanța tâmplăriei și au rol protector împotriva frigului, așa cum se întâmplă la parter. Aici draperiile din catifea sunt groase și în același albastru cu rama ferestrelor. Ele țin căldura la interior iarna și asigură întuneric vara, în timpul nopților albe.
Pe lângă casa propriu-zisă, mai este și o anexă dedicată celor două fete ale lui Lorenzzo. Este o adevărată căsuță de păpuși la scară mare. Totul este în roz pastelat cu accente de verde, evident pastelat și el. Pe ansamblu, este o locuință foarte frumoasă și plăcută, care inspiră calm, relaxare și te invită să te bucuri de confort, căldură, dar mai ales de familia ta. Acesta este secretul caselor rustice – sunt mici, deci te obligă să fii aproape de cei dragi, să-i auzi, să-i vezi, să coversezi cu ei. N-ai cum să fii izolat sau să te simți singur într-o locuința ca asta. Chiar dacă n-ai copii, interiorul calm îți direcționează privirea către peisaj, către natură și realizezi că faci parte dintr-un univers colorat, zgomotos, de fapt unul plin de viață. Sper că te-am lămurit ce e cu rusticul suedez, dacă vrei, generic spus, scandinav.
Sursa foto El Mueble
2
Superba casuta!
frumos peisajul
Da, este <3 Multumesc Janeta!
M-AM DESPRINS UN PIC DE LUMEA MEA SI M-AM BUCURAT DE CE-AM DESCOPERIT IN LUMEA TA .FOARTE FRUMOS ARTICOLUL,LOCUL ,SI SUFLETUL PE CARE-L PUI IN TOT CE FACI,ADELA.
Multumesc Ligia <3 Ma bucur daca ti-a placut. Iti tin pumnii sa-ti meraga bine in lumea ta 🙂
O casa foarte faina mai ales aranjamentul interior.
Ma bucur ca ti-a placut Dana!
Am cautat ceva care sa nu-mi placa si, ghici, chiar nu am gasit nimic! Imi place absolut totul, ma visez locuind intr-o astfel de oaza pastelata! Cum mi-ai infrumusetat si luminat ziua asta ploiasa, Adela!
În viitorul f apropiat doresc sa ma apuc de constructia unei case. Teren in jurul Oradiei, langa o padure de salcam, nu sunt hotarat pe ce stil sa merg. As prefera o casa mansardata pentru 2 persoane, in suprafata totala de aprox. 150 m2, fara planseu ci cu lemn la vedere….Păreri?
o idee de bucatarie