Cu puțină imaginație poți transforma orice locuință veche într-una confortabilă și actualizată. Ceea ce-i face pe oameni să cumpere o casă la țară este farmecul tradițional, peisajele, liniștea. O astfel de proprietate, oricât de mică, îți oferă un alt stil de viață, mai domol parcă, unul în care simți răgazul, bucuria lucrurilor simple. La țară timpul parcă se dilată, totul încetinește comparativ cu viteza și hăituiala care te zăpăcesc zi de zi. Ai timp pentru activități deconectante, cum ar fi grădinăritul. Uite, de această dată îți prezint o casă țărănească din Spania, cumpărată de către un designer de interior pentru familia ei și renovată pentru a putea fi locuită la standardele de azi.
Ceea ce i-a cucerit pe noii proprietari a fost fără îndoială zona, dar și autenticitatea casei, cu zidurile și pardoselile ei vechi din piatră, bârnele din lemn, tâmplăria. Dar după ce au cumpărat-o, au realizat că are nevoie de îmbunătățiri. Fiind o casă de la țară, o fermă mică dacă vrei, normal că avea grajduri și dependințe, dar ele nu mai erau de folos unei familii care n-avea de gând să crească animale. Așa că au transformat grajdul cu ziduri groase și acoperiș șubred în dormitoarele celor doi copii mari, de acuma studenți. De la pardoseală până la acoperiș acum încercat să păstreze imaginea casei, folosind materiale similare restului casei.
O problemă majoră a fost iluminarea naturală, care lipsea. Și asta e valabil peste tot la locuințele de la țară, oriunde s-ar afla ele. Ferestrele sunt mici pentru că adevărații țărani munceau mult în aer liber și pe lângă casă. Ei nu simțeau nevoia de a se bucura de peisaj uitându-se pe geam, că doar îl vedeau toată ziua, așa că și-au făcut locuințele ingenios. De aia casele de la țară sunt răcoase vara și călduroase iarna – au camere modeste și cu ferestre mici, plus că zidurile sunt din materiale naturale, care lasă loc unei ventilații sănătoase. Cum au rezolvat problema iluminatului? Au înlocuit o parte din ferestre, dar au folosit și mult galben pentru zugrăveli. Vezi, ăsta e un alt exemplu în care un designer cu experiență recomandă galbenul ca și culoare ce amplifică senzația de luminozitate la interior.
În privința mobilierului și a accesorilor s-a mers pe o rețetă sigură. Multe piese de mobilă sunt achiziținate de la IKEA, deci la un preț acceptabil, iar altele au fost aduse sau găsite acolo. Spre exemplu, cuierul și balansoarul cu siguranță îți sunt familiare. Ele sunt piese vechi și valoroase astăzi. Sunt fabricate de renumita firmă Thonet, care pe la 1850 a inventat piesele de mobilier din lemn curbat și cu plasă din paie de Viena. Dacă ai așa ceva acasă la tine sau la părinții tăi, merită să le păstrezi. Dar în ciuda interiorului frumos creionat, unde crezi că-i place acestei familii să-și petreacă timpul? Evident pe lângă casă, acolo unde au plantat o viță-de-vie, care le asigură umbra ideală pentru grădinărit.
Dacă-ți place combinația de materiale, o poți aplica într-o casă de la țară sau într-o pensiune rurală. Piatră, lemn, galben, textile naturale, deschise la culoare, piese de mobilă vechi și unelte țărănești pe post de decorațiuni – pot fi câteva dintre elementele care să te inspire. Dacă acest galben ți se pare foarte intens, să știi că poți aplica unul mai deschis, pastelat, dar în sezonul rece el va bate înspre gri-verzui. De aceea a fost evitat galbenul pastelat aici, la fel ca și albul in spațiile slab iluminate, pentru că ele devin clar un griuri deprimante iarna.
Oricum e o casă care mie mi-a plăcut foarte mult, mai ales că au încercat să păstreze povestea ei, deși observi că livingul are un acoperiș nou, iar ferestre în arcadă sunt montate recent. Cu siguranță însă că n-ar fi arătat la fel cu tâmplărie temoizolantă albă din PVC sau parchet laminat pe pardoseli. Rusticul poate fi actualizat cu succes, chiar dacă ai nevoie de instalații și confort (vezi caloriferul din dormitor), dar secretul este ca finisajele suprafețelor mari și elementele de construcție, cum sunt bârnele, tâmplăria ferestrelelor și ușilor, să fie realizate din materiale naturale. Sper că ți-a plăcut casa asta și că te-a inspirat.
Sursa foto: El Mueble
4
foarte frumos mi-ar placea si mie asa o casa la tara
Si mie!
super!
geamul acela schimba totul 🙂 mai sunt si alte piese de decor, desigur, dar geamul parca era acolo dintotdeauna, conteaza mult sa stii sa gasesti elementele care fac diferenta 😉