Pentru că sunt nenumărate produse pentru casă, de unde și o mulțime de soluții și idei de amenajare, tare bine ne prinde să aflăm și tendințele. Uite, de această dată îți sunt oferite patru direcții clare. Ce sunt tendințele? Pe scurt, un ghid care te îndrumă către niște rețete posibile pentru ambientarea locuinței. Asta nu înseamnă că e musai să fii la modă sau că trebuie să schimbi ceva, dar tendințele îți arată cum au evoluat lucrurile în domeniul amenajărilor și îți oferă un reper binevenit. Poți prelua doar numite detalii, cele care se potrivesc personalității tale.
Îmi place că un magazin de bricolaj vine să-ți ușureze alegerile. Este vorba despre Hornbach, care poate nu știai, dar este o firmă de familie înființată în 1877, prezentă acum în nouă țări cu magazinele lor mari, binecunoscute celor pasionați de casă și grădină. Ce au făcut cei de la Hornbach? S-au gândit că ne este greu nouă clienților să alegem una și alta din miile de produse, așa că au angajat o echipă de designeri care să pună cap la cap tendințele acestei toamne. Specialiștii au făcut un inventar al produselor nou lansate, de la finisaje, la decorațiuni și au rezumatul totul în aceste patru tendințe cu denumiri în engleză: Cool Pastels (pasteluri), Feeling Wood (lemn), Loft Living (urban), Summers End (culori calde).
Trendul Cool Pastels – pentru o stare de calm și relaxare acasă. Culorile sunt delicate, deschise, tinerești și îți dau senzația de mai mult spațiu. Finisajele sunt deshise la culoare, iar piesele de mobilă mari sunt albe sau lemn deschis și cu accesorii metalice satinate, mate. Pe acest fundal delicat câteva accesorii în tonuri mai vivace, cum e rozul, vin să antreneze atmosfera, să o energizeze. Dar vezi că motivele decorative sunt puține, dar de impact. Un accent pe suprafață mică, cum ar fi tapetul într-o zonă la vedere, cu imprimeu abstract, mai sparge din corectitudinea ambientului. La fel, tablouri cu subiecte din natură, vin să îndulcească ambientul creionat în nuanțe reci.
Trendul Feeling Wood – culorile naturii acasă. Într-un ambient cu finisaje neutre, ai libertatea de-a interveni cu nuanțe și decorațiuni deosebite. Dacă analizezi bine, marou-ul și griul de pe pereți sunt într-un constrast frumos cu portocaliul, dar suprafața mare este acoperită de culorile închise. Ca să faci așa ceva la tine acasă, ai nevoie de o încăpere luminoasă. Pe fundalul închis se proiectează o mobilă actuală, cu tapițerie textilă confortabilă, scaune cu cadre din metal și suport din împletitură de ratan, alături de piese din lemn masiv, stabile și confortabile (mese, în ton cu nuanța pardoseli). Câteva accente de culoare preluate din ambient (portocaliu) alături de alb (vezi piesele mari, cum e canapeaua) vin să creeze constrate reușite și să lumineze încăperea. Decorațiunile sunt asortate, dar au texturi diferite, de la blană, la covorul mițos și până la pernele alternate – simple sau cu fețe elegante, ca de catifea. Corpurile de iluminat, tablourile și ramele vin să confere ambientului o notă originală, personalizată.
Trendul Loft Living – pentru un stil de viață urban, activ, sofisticat. Finisaje durabile, dotări de ultimă oră, dar discrete, fără a fi opulente. Culorile sunt tonuri de gri, precum orașele. Mult mobilier din metal sau cu accesorii din metal. De regulă, pentru stilurle urbane se folosește mobilă de calitate, semnată de designeri celebri, piese vintage (perioada anilor 20-50). Aici sunt folotiile LC2 (lansate în 1928), semnate de designerii Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand și produse acum de Cassina. Stilul acesta sobru este încălzit cu decorațiuni vechi, dar veritabile (vezi covorul) și prezența unor materiale prietenoase, cum e lemnul (scara, pardoseala, piese de mobilier). De asemenea, tablourile vin să confere un plus de șarm și culoare. E un stil cu personalitate și adoptat de către pasionații de design.
Trendul Summers End – pentru case calde și plăcute. Sunt genurile de amenajări care ne plac nouă, românilor, cu nuanțe îndrăznețe pe pereți (roșiatic, mov), mobilă cu alură clasică și multe decorațiuni. Dar atenție, culoarea și decorațiunile sunt accente într-un ambient destul de neutru. Atunci când totul este cuminte, de la pardoseală la mobilă, pereții pot fi decorați parțial pentru un plus de șarm. În aceste condiții, textilele mari (perdele, covoare) sunt simple, discrete, iar cele mici, cum sunt pernele, preiau din motivele decorative ale tapetelor sau din nuanțele folosite pentru pereți. Movul rămâne în vogă, dar în contrast frumos cu tonuri calde de cărămiziu, portocaliu, alături de alb și combinat cu piese mici în nuanță închisă (vezi măsuță).
Like
foarte dragut