Cutii din lemn refolosite si pictate folosite ca mic mobilier pentru hol

In Concursuri

Recilare artistica! Design creativ semnat Dragos Chioran!

Știi, treaba asta cu reciclatul mulți nu o prea înțeleg. Și se întâmplă și în familia mea, din păcate. Pe mine mă doare sufletul să văd aruncate în coșul de gunoi diverse ambalaje la grămadă cu resturi organice. De ce? Pentru că-mi dau seama că am putea refolosi o mulțime de lucruri. Numai când mă gândesc că la țară n-ar exista aruncate coji de cartofi, că multe dintre sticlele de plastic sunt refolosite pe post de recipiente sau pentru protecții pentru plantele din grădină. Dar cei ca mine nu se lasă. Există numeroși oameni creativi care fac o mulțime de lucruri grozave din ambalaje și ai să vezi ideile lor inserate aici. Poate că așa te vei gândi de două ori înainte să arunci aiurea și amestecate diverse ambalaje. Crede-mă, e mai bine să le reciclezi!

Obiecte create de Michelle Brand designer enviromental

Obiecte create de designerul enviromental  Michelle Brand

Unii au făcut din reciclarea ambalajelor profesia lor și se numesc designeri enviromentali. Dar o să ajungem și noi curând acolo. Uite, un prim pas l-a făcut organizația Eco-Rom Ambalaje. Și-a ales un partener drag mie, respectiv Universitatea Națională de Arte București (UNArte) și au organizat în vara asta, mai la începutul ei, concursul ,,Design de tricou pe tema colectării separate și a reciclării deșeurilor de ambalaje”. Au colectat ideile și au desemnat cel mai creativ design de tricou, dintr-un total de 54 de proiecte înscrise. Câștigătorul? Un blogger! Hehe! Și pentru că este din gașca mea, am făcut și un interviu cu el. L-am luat la întrebări pe Dragoș Chioran ca să aflu cum s-a gândit să ne motiveze și pe noi prin designul creat de el.

Locul I Design de tricou Eco Rom Ambalaje creat de Dragos Chiorean

Locul I Design de tricou Eco Rom Ambalaje creat de Dragos Chioran

Dragos Chioran

Dragos Chioran

Ce te-a inspirat și motivat să realizezi acest concept de design? Cât timp ți-a luat să îl creezi? Inspirația, mai exact momentul precis în care se aprinde proverbialul beculeț este destul de dificil de plasat în spațio-timp. Cu toate acestea îmi amintesc că mă aflam în vizită la părinții mei în Oradea. Tocmai aflasem de pe blogul stimabilului Chinezu despre concurs, iar într-o plimbare, pe strada Progresului, m-am trezit în fața a trei recipiente pentru colectarea separată a deșeurilor de la Eco-Rom Ambalaje. Atunci mi-a trecut prin minte posibilitatea de a transforma recipientele în niște „monstruleți” care “devorează” diferite tipuri de deșeuri. Practic rădăcina conceptului este jumătate localizată efectiv în sfera domeniului colectării separate, iar cealaltă jumătate în artă.

Întrebarea mea inițială a fost: Cum aș putea crea un design care să cuprindă esența gestului de colectare separată și să sporescă vizibilitatea recipientelor colorate într-un mod amuzant și modern, astfel încât să îi conving pe tineri să depună separat deșeurile de ambalaje? Aici a avut un impact decisiv și exepriența mea în marketing. Pe drumul înapoi la Timișoara am schițat în creion primul concept.

În prima fază a procesului am lucrat în jur de 6 ore pentru a crea recipientele 3D și pentru a desena vectorii de pe suprafața lor. Ulterior, după ce am aflat că designul meu este câștigătorul concursului “Design de tricou pe tema colectării separate și a reciclării deșeurilor de ambalaje” am colaborat foarte strâns cu cei de la Eco-Rom Ambalaje pentru a efectua toate ajustările necesare asupra design-ului.

Schita de design pentru tricou realizata de Dragos Chioran

Schita de design pentru tricou realizata de Dragos Chioran

Care e părerea ta cu privire la eforturile și campaniile care se realizează pentru conștientizarea populației cu privire la importanța colectării separate și a reciclării deșeurilor de ambalaje? Pentru mine, colectarea separată a deșeurilor este un aspect care trebuie să devină o parte integrală a normalității cotidiene. De ce? Pentru că orice societate care evoluează dincolo de nevoia fundamentală de a-și furniza mijloacele de supraviețuire are nevoie de un nou set de provocări morale.

De să nu abordăm provocarea de a trăi responsabil și ecologic? Eu cred că noi, ca și societate, ne aflăm la o astfel de cotitură unde putem alege conștient să ne îndreptăm eforturile înspre a privi deșeurile mult mai responsabil. Vorbim enorm despre eficiență, dar adevărul gol-goluț este că eforturile pentru conștientizarea populației asupra beneficiilor colectării separate sunt încă puține. Chiar din acest motiv salut și încurajez eforturile companiilor ca și Eco-Rom Ambalaje care pot demonstra viabilitatea nu doar ecologică, ci și economică a colectării separate.

Locul II_Design de tricou Eco Rom Ambalaje Gherghin Cristiana din Bucuresti

Locul II_Design de tricou Eco Rom Ambalaje Gherghin Cristiana din Bucuresti

Ce te motivează să colectezi separat deșeurile? Dincolo de motivele sociale despre care ți-am povestit mai sus, eu personal cred că modul în care îți tratezi deșeurile este definitoriu pentru tine ca și om modern. Având acces la atât de multe informații și cunoscând problemele unei societăți bazate pe consum, mi s-ar părea naiv și iresponsabil să depun propriile deșeuri de ambalaje într-un alt mod decât separat de restul deșeurilor.

Să nu uităm că odată scoase din casă, deșeurile nu dispar definitiv. Dacă nu sunt colectate separat în pubelele colorate pentru a fi reciclate corespunzător, deșeurile ajung tot în mediul pe care eu însumi îl habitez. Logic nu?

Locul III_Design de tricou Eco Rom Ambalaje Semenescu Serban Constantin din Botosani si Gherghelescu Alexandru Eugen din Constanta

Locul III, Design de tricou Eco Rom Ambalaje, Semenescu Serban Constantin din Botosani si Gherghelescu Alexandru Eugen din Constanta

Te așteptai să câștigi? Ce înseamnă acest premiu pentru tine? Știam că această combinație dintre colectarea separată și artă conține un mesaj puternic și poate fi câștigătoare, dar nu m-am hazardat să cred că am șanse reale de a câștiga. Toți ceilalți participanți au avut design-uri excelente și nu pot decât să mă bucur că am participat la acest concurs alături de oameni atât de talentați. Pentru mine, faptul că am câștigat înseamnă în primul rând o confirmare. Confirmarea că tot mai multe companii sunt pregătite să-și ducă comunicarea și marketing-ul la un alt nivel. Să caute talent și imaginație pentru a-și transmite mesajele mai eficient și mai creativ. Pe plan secundar este, desigur, și o reușită personală remarcabilă de care nu pot decât să mă bucur.

Cutii din lemn refolosite si pictate folosite ca mic mobilier pentru hol

Cutii din lemn refolosite si pictate folosite ca mic mobilier pentru hol. Sursa foto AICI

Idei de recipiente decorative din ambalaje metalice

Idei de recipiente decorative din ambalaje metalice. Sursa foto Pinterest

Cutii din metal refolosite pentru flori Foto Magda Wojtyra via flickr

Cutii din metal refolosite pentru flori Foto Magda Wojtyra

Idei de recipiente decorative din sticle de plastic

Idei de recipiente decorative din sticle de plastic. Sursa foto Pinterest

Corpuri de iluminat din cutiid bere create de Zal Creations

Corpuri de iluminat din cutii de bere create de Zal Creations

Cutii din metal si vetisoare de inghetata

Cutii din metal decorate cu betisoare  de inghetata si carlige de rufe. Sursa foto Pinterest

Sticle de plastic folosite pentru gradini verticale

Sticle de plastic folosite pentru gradini verticale. Sursa foto Pinterest

Corpuri de iluminat din doze de bere Zal Creations

Corpuri de iluminat din doze de bere Zal Creations

Borcane decorate cu jucarii din plastic

Borcane decorate cu jucarii din plastic. Sursa foto Pinterest

Sticle de palstic recialte pentru un taburet

Sticle de palstic recialte pentru un taburet. Sursa foto Pinterest

Publele pictate de artistul Alex Chiu, alexdoodles.com

Publele pictate de artistul Alex Chiu

7 raspunsuri pentru Recilare artistica! Design creativ semnat Dragos Chioran!

  1. Tudor Harapu spune:

    Ptr ghivece de flori PET-urile nu prea sunt indicate (decat ptr rasaduri) dar in niciun caz pentru gradini verticale ca in poza pentru ca foarte repede apar alge pe pereti care consuma si nutrientii si oxigenul din pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *