adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (1)

In Case, Design Interior

Casa mica pentru fericirea unei familii cu doi copii

Tocmai ce vorbeam zilele astea cu un taximetrist, care-mi spunea “oamenii de la țară sunt cu adevărat liberi. Acolo 1000 de lei sunt bani. N-ai întreținere de plătit, n-ai rate, nu te amenință nimeni. Ești liniștit și dacă muncești, ai ce mânca. Și mănânci sănătos!”. Nu m-aș fi gândit la viața de la țară în termeni de libertate. Dar, într-adevăr, ești mai liniștit, nu simți presiunea urbană. Și n-ai nevoie să epatezi. O casă mică, bine organizată e tot ce-ți trebuie. Câteodată ajungi să dai peste exemple departe de tine, cum e această căsuță a designerului Jessica Helgerson, o casă reciclată și modernizată pentru un trai fericit aproape de natură. Dar hai să-ți spun povestea casei. Poate așa te vei gândi și tu la ceea ce ai, dar nu apreciezi – o căsuță la țară.

adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (8)

Casa este situată într-o zonă agricolă, la 15 minute de mers cu mașina depărtare de orașul Porland, unde Jessica are biroul de design. Proprietatea este generoasă, circa 5 acri de pământ (un acru e circa 4000 de metri pătrați), dar cu toate acestea casa este mică sau mai bine zis suficient de mare pentru familia Jessicăi care are doi copii. Măsoară circa 165 metri pătrați și e interesant faptul că această casă din lemn e reciclată a patra oară. A fost construită în anii 40 și făcea parte dintr-un cartier al lucrătorilor de pe un șantier naval. Când zona a fost inundată, în 1948, această casă a plutit ceva timp pe râu și a ajuns într-o altă localitate. Aici a fost folosită ca stație de verificare și observare a păsărilor. Ulterior, după ani de zile și o remodelare, a devenit locuință de închiriat. În 2008 Jessica a cumpărat proprietatea și casa și a decis, împreună cu soțul ei, să o modernizeze, dar fără să-i facă niciun fel de extindere la bază.

adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (9)

Păstrând amprenta casei, soții Helgerson s-au gândit să modernizeze construcția, remodelându-i interiorul pentru eficiență maximă. Astfel, acum interiorul găzduiește o cameră mare, ce include bucătăria, sufrageria și camera de zi. Aici, în living, sunt construite paturi fixe, care sunt excelente și pentru oaspeți veniți în vizită. Plus că au dedesubtul saltelelor sertare, perfecte pentru depozitare. Un perete întreg a fost îmbărcat cu rafturi pentru a adăposti cărțile. Remodelarea casei s-a făcut și prin deschiderea camerelor din zona de zi pe înălțime. Acum se văd pantele acoperișului. În baie și dormitoare a fost păstrat plafonul, care asigură o izolare mai bună.

adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (1)

adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (2)

Deși de la exterior n-ai crede că există loc sub panta domoală a acoperișului, dormitorul matrimonial este în pod, deasupra bibliotecii mari din living. Accesul la el se face pe o scară simplă din lemn de nuc. Pentru camera copiilor însă, totul a fost păstrat la singurul nivel al casei, respectiv parter, iar un pat supraetajat asigură locul de dormit pentru cei doi copii. În rest, dulapurile sunt mascate în ansamblul camerei și sunt făcute cu materiale lemnoase recuperate de la alte construcții abandonate din zonă. Chiar și cada din baie a fost recuperată de pe un șantier al unui prieten, al cărui casă urma să fie demolată. Pentru încălzire, o sobă pe lemne asigură confortul termic în casa mică.

adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (3)

Tot în spiritul unei izolații bune, cât mai naturale, învelitoarea acoperișului este una bio. Da, este un acoperiș verde, realizat din mușchi și ferigi adunate din zona râului aflat în zonă. Și nu doar că arată foarte bine, un contrast plăcut cu albul căsuței, dar asigură e excelentă izolare termică și o atmosferă plăcută la interior, atât vara, cât și iarna.

adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (11)

Și în ciuda  ciuda dimensiunilor mici, casa este primitoare și confortabilă. În plus, fiind la țară, a fost prilejul perfect pentru cei doi soți să se gospodărească singuri și să aibă la îndemână ingrediente proaspete. În primul an, când s-au mutat aici, au plantat verdeață, legume, fructe de pădure și pomi fructiferi. De asemenea, cresc găini pentru carne și ouă, au albine și își prepară singuri laptele și brânza din laptele de vacă și capră cumpărat din vecini. Toți sunt mai fericiți aici, deși lucrează în oraș, dar fiind doar 15 minute depărtare, e ca și cum ar locui în suburbie. Iar veselia e omniprezentă mai ales în weekend, când casa e plină și de prieteni dragi, care se simt aici ca în vacanță. O casă mică înseamnă fericire mare și asta o demonstrează pe deplin exemplu de față. Casa asta a Jessicăi Helgerson a primit și numeroase premii pentru design. Îți dai seama câte premii s-ar putea obține la noi în țară? Noi românii chiar știm să trăim eco :), ne mai trebuie doar idei de modernizare ca acestea.

adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (10)

adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (4)

adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (5)

adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (6)

adelaparvu.com despre casa mica design Jessica Helgerson (7)

Design Jessica Helgerson, Foto Lincoln Barbour

13 raspunsuri pentru Casa mica pentru fericirea unei familii cu doi copii

 1. Lacramioara spune:

  Foarte frumos!

 2. elena spune:

  Arata foarte bine.

 3. Ce frumos e aici! Adela, faci niste articole grozave! 😀

 4. Adela…ai scris asa de frumosss. Ai mai scris si acum vreo 7-10 zile despre un cuplu de polonezi care s-au mutat la tara si au parasit orasul. Daca mai publici maxim 5 articole din astea imi dai curajul sa ma mut mai departe de linile de tramvai si mai aproape de padure. Si mai fac si cinste cu o limonada!

 5. […] care au împins-o înainte, au făcut-o mai îndârjită. Știi vorba aia, tot răul spre bine. Și povestea casei ei începe ca multe altele: a văzut locul, i-a plăcut și l-a cumpărat. Numai că a făcut asta […]

 6. totul mi se pare minunat, mai putin dormitorul matrimonial. Imi da senzatie de sufocare…o fi din cauza ca sunt claustrofoba?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *