M-au înnebunit colegii de la tv cu reportajele despre școli și cu tot felul de campanii. Dar n-am văzut să ofere exemple frumoase. Ok, e adevărat că avem grădinițe și școli fără dotări minimale, dar cum ne-am dori să arate? Așa că am selectat câteva proiecte absolut spectaculoase pe care am să ți le prezint rând pe rând. N-or arăta toate grădinițele și școlile de afară așa, dar e cert că cele care există la nivelul ăsta de amenajare vor deveni ceva comun în viitor. De ce? Pentru că generațiile se schimbă și pentru că copii din ziua de azi, pur și simplu, simt, gândesc și interacționează altfel. Într-o eră puternic influențată de tehnologie și de social media, copii au nevoie de medii creative, grădinițe și școli în care să simtă că sunt liberi, că sunt tratați ca niște persoane. În astfel de spații îi poți și disciplina. Vor veni cu plăcere la grădiniță sau școală pentru că e mai frumos decât acasă, e mai interesant. Spațiul în sine, prin amenajare, contează enorm în educația estetică și în cultivarea bunului simț. Când vezi frumosul trăiești frumos, ai grijă de lucrurile din jurul tău. Iar de aici îți vei culege reperele chiar și pentru mediul de acasă.
Grădinița aceasta fabuloasă pe care ți-o prezint se numește Velez-Rubio se află în localitatea Almeria din Spania. Proiectul este conceput și materializat de echipa arhitecților de la LosdelDesierto, care au făcut o treabă extraordinară. Ei s-au gândit că la o vârstă fragedă, copiii identifică instinctiv forma acoperișului ascuțit cu o casă. Ca atare și aici spațiul interior, deși este într-o clădire cu arhitectură modernă, prezintă un plafon ce imită parțial panta unei acoperiș tipic. Arhitecții s-au gândit la grădinița asta ca la o casă foarte mare din desenele copiilor, o casă în care copii își petrec cea mai mare parte din timpul zilei. De aceea spațiile interioare sunt colorate și foarte luminoase. Au și o înălțime mare pentru că arhitecții au vrut să adapteze orizontul construcției la nivelul celorlalte clădiri din jur.
Sub acest acoperiș, ca al unui case mare, grădinița cuprinde opt săli de clasă pentru copii de vârste diferite. Dar există și spații polivalente, cum e locul de luat masa și o bucătărie generoasă și birourile administrative distribuite în jurul unei curți interioare unde copiii se joacă. Toate clasele sunt conectate la curtea interioară, ceea ce creează o relație nu numai între corpurile de clădire, ci și între copii de la grupe diferite care ies împreună la joacă. Și pentru că în localitatea unde e grădinița majoritatea caselor sunt clasice, arhitecții nu și-au dorit nimic tradițional aici, nici măcar ferestrele. Așa că au făcut un sistem simplu de panouri în forma unui mozaic pentru a poziționa ferestre rotunde pe fațade. Geamurile circulare sunt colorate cu folii speciale de verde-galben, albastru și roz magenta, folii inserate în interiorul unui geam laminat. În timpul zilei, interiorul este plin de culori, iar pe timp de noapte luminile interioare se aprind și colorează fațada.
S-a folosit un vinil laminat flexibil pentru pardoseli și îmbrăcămintea pereților. Și prin culoarea acestui material diferit de la o clasă la alta, se indică diferențierea de vârstă a elevilor. Așa că, dacă unul dintre copii ajunge în altă parte a clădirii, el știe unde, la ce grupă este, deci nu intră în panică. Lumea copiilor este clar marcată în amenajare și diferențiată de lumea adulților prin culoarea pereților, care este doar la nivelul de 1,30 metri, adică înălțimea de viziune spațială a unui copil. Peste această limită, suprafețele pereților sunt neterminate și facilitățile sunt toate vizibile. În cel mai bun caz, ele doar sunt tratate cu poliuretan, astfel încât să fie ușor de curățat. Și da, există încălzire prin pardoseală, ideală pentru acest tip de clădire pentru că nimeni nu mai e stresat dacă copii stau pe jos sau își scot încălțămintea. În plus, acest sistem este compatibil cu producerea apei calde prin instalarea echipamentelor de colectare solară atașate pe acoperiș, reducând astfel consumul de energie.
Ce mai vrei să-ți spun? Ți-e clar că cei mici care învață aici își formează alte repere și au o altă viziune. Numai când te uiți la ferestrele acelea care sunt la nivelul lor, ferestre care le permit să vadă, să experimenteze, să viseze. Mi-a plăcut enorm amenajarea spațiului de baie între clase, separat doar cu draperii groase transparente. Copiii sunt mereu sub observație, dar fără să se simtă aiurea. În plus, pot cere oricând ajutor, dacă nu se descurcă. Deci, grădinița asta e gândită nu doar ca un univers frumos, ci și ca unul sigur pentru ei. Și da, îmi place foarte mult discrepanța dintre culoare și griul industrial. De ce? Pentru că le este provocată imaginația copiilor. Sunt sigură că ei completează în mintea lor spațiile astea cu alte culori și forme. Mie mi-a plăcut mult proiectul ăsta! M-am simțit din nou copil 🙂
Foto: David Frutos și Jesus Granada
Like