adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (10)

In Case, Design Interior, Pensiuni

Pensiunea de vis a unui cuplu de arhitecti pasionati de case traditionale

Enervați că tot mai multe case moderne sau kitschoase au împânzit peisajele superbe din țara lor, un cuplu de arhitecți s-a hotărât să ofere exemplul demn de urmat. S-au gândit că degeaba vorbesc ei și se arată indignați, dacă nu construiesc ceva conform tradiției. Așa că s-au pus pe treabă, au mers la muzee, au scotocit în arhive, au făcut proiectul, au căutat meșteri și au construit trei case superbe din lemn. Cu ocazia asta au punctat și o lucrare științifică. Și pentru a face cunoscut lumii frumusețea construcțiilor tradiționale, le-au conceput cu destinație de pensiune. Că doar cu ajutorul turiștilor ți se duce vestea, nu? Și ce să vezi? Nu doar că reușesc să promoveze valorile tradiționale și un tip de arhitectură veche, acum minunat recuperată, dar le merge de minune și ca arhitecți pentru că oaspeții le devin și clienți. Aceștia sunt așa de încântați de decorul interior, încât aproape că-l vor reprodus și acasă.

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (3)

Ula si Mula

Arhitectii Jakub Iwicki si Urszula Iwcka

Da, n-am vrut să-ți spun din prima că cei doi arhitecți sunt polonezi. De ce? Pentru că am vrut să ajungă mesajul important la tine: arhitecții au dat exemplul pozitiv, ca la carte. Se numesc Jakub Iwicki și Urszula Górska-Iwicka. Sunt tineri, sunt frumoși și evident deștepți. Au intuit exact ce să facă pentru propriul business, dar au adus un plus de valoare în peisajul arhitectural al zonei. Practic, prin construcția celor trei case din lemn, au oferit etalonul pentru toți cei din regiune asupra stilului autentic Podhale, adică cel al locului. Așa că pentru ceilalți e ușor să imite autenticitatea și să continue tradiția caselor din lemn din zonă. S-au chinuit mult ca să reproducă inclusiv cele mai mici detalii decorative, dar zău că tot efortul a meritat.

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (2)

Mă și gândeam ce grozav ar arăta și la noi ceva similar. Știi că am și prezentat o casă făcută prin Prahova, după modelul uneia de la Muzeul Țăranului. Da, e clar că trebuie să modernizezi o locuință de genul ăsta cu baie în casă și toate cele, dar pentru o destinație de pensiune sau hotel este o idee genială. Așa reușești să promovezi cultura, tradiția locului, dar și să continui un stil de arhitectură testat și verificat sute de ani înaintea ta. Ar fi păcat ca genul acesta de construcții sănătoase, ridicate numai din materiale naturale, să piară, mai ales când se potrivesc atât de bine în peisajele de la țară și când ne tot cramponăm de ecologie. Ei bine, casele țărănești sunt foarte eco, foarte sănătoase. Nu mai trebuie să reinventăm roata, ci doar să o îmbunătățim nițel.

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (1)

Uite, poate că povestea celor doi arhitecți îi va provoca pe un alt cuplu de la noi să ia atitudine, la modul să facă și să nu tacă, să ne spună și nouă când reușeșsc ceva similar. Aaaa! Și dacă vrei să-i cunoști pe arhitecții polonezi la pensiunea lor Gorska Osada, vezi că îți poți programa o vacanță în Polonia. Uite aici site-ul lor gorskaosada.pl, unde vei găsi și o prezentare despre ei, dar și poze cu pensiunea. Mi-a plăcut la nebunie proiectul ăsta. Nu-ți spun despre interioare pentru că o să le vezi în imagini. Se vede că Urszula este și artist plastic pentru că interioarele astea sunt pur și simplu pictate, atât de frumoase sunt. Doamne, ce mult îmi place să-ți scriu despre astfel de idei și locuri! O viață avem? Colorată și frumoasă să fie!

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (7)

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (6)

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (5)

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (11)

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (10)

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (12)

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (13)

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (8)

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (9)

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (14)

adelaparvu.com despre pensiunea Gorska Osada (4)

Design și arhitectură: arh. Jakub Iwicki și arh. Urszula Górska-Iwicka, Foto: Weranda Country/ Rafał Lipski

14 raspunsuri pentru Pensiunea de vis a unui cuplu de arhitecti pasionati de case traditionale

 1. Cristina Lucia spune:

  Superbe ! Avem si noi asemenea pensiuni, doar sa le cautati …
  Felicitari pt. blog, imi place cum scrii, am dat de site prin iulie, dar de-atunci aproape toate articolele le-am citit .

 2. Hana spune:

  Arată grozav! Nimic nu se poate compara cu caldura pe care o confera lemnul atmosferei unei case.

 3. Cora spune:

  Da, frumoasa pensiune, dar exista ceva similar si in Romania, destul de aproape de Bucuresti…

 4. casele de lemn sunt extraordinare, am si eu o casuta din stejar, nu arata ca cea din imagini , dar pentru noi este perfecta!

 5. […] străini. S-au împărțit bine. Ba mai mult, au mai construit pe domeniul cumpărat încă un complex agroturistic unde au amenajat și sală de conferințe pentru organizarea de evenimente corporate. Nu știu […]

 6. […] Articol integral la: http://adelaparvu.com/2013/09/27/pensiunea-de-vis-a-unui-cuplu-de-arhitecti-pasionati-de-case-tradit… […]

 7. […] turistică, fiind parte dintr-un mic ansamblu ce cuprinde trei astfel de locuințe. Una dintre ele ți-am prezentat-o mai prin septembrie așa, dar asta are și decor de Crăciun, deci perfectă pentru ca să ne pregătească pentru […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *