adelaparvu.com despre proiectul Kraftmade derulat de Tataia (5)

In Artisti, artizani, handmade, Magazine, targuri, expozitii, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Tataia a provocat designerii sa lucreze cu artizanii. Rezultatul? Colectia Kraftmade

Ce înseamnă design pentru tine? Și mă refer la obiecte de design. Poate că până acum ți s-au părut multe astfel de piese reci și impersonale sau mai grav doar interesante, dar nefuncționale. Dar ce-ai zice dacă le-ai redescoperi sub aspect practic și cu motive tradiționale de la noi? Evident că ți-ar plăcea. Uite, cei de la Tataia au avut ambiția să-i pună la treabă împreună, timp de mai multe zile într-un sat din Sibiu, pe doi designeri români, Agnes Lukacs și Ileana Sebe, și mai mulți meșteri din zonă ca să facă un experiment. Designerii să creeze obiecte practice, iar artizani să le decoreze tradițional. Știi ce a ieșit? O colecție frumoasă denumită Kraftmade.

adelaparvu.com despre proiectul Kraftmade derulat de Tataia (5)

Și îți pomeneam de Tataia, care știi ce este, nu? Una dintre cele mai frumoase reviste de la noi sau mai bine spus un proiect cultural românesc de excepție pentru că organizează evenimente și ateliere, cum este acesta despre care-ți scriu aici. Am avut plăcerea să-i cunosc pe Mihai Sibianu și pe Marlene Stanciu de la Tataia, care au avut ideea asta cu designul și artizanatul și au și vorbit despre ea la The Hub. De ce? Pentru că trăim în România, iar designul nostru trebuie să vorbească despre asta. Și o poate face într-un mod minunat atunci când și arta artizanală este înglobată în obiecte concepute pentru viața noastră de zi cu zi. În plus, în astfel de colaborări, și meșterii află că pot face lucruri frumoase, că-și pot folosi îndemânarea și talentul pentru a înfrumuseța obiecte practice. Adică să nu rămână doar la stadiul de obiecte decorative pe care nu le poți folosi, ci doar expune prin casă sau restaurante cu specific românesc.

Ileana Sebe si Agnes Lukacs la taclale cu unul din meșterii sibieni

Ileana Sebe si țesătoarea Rodica Ispas la consultări cu unul din meșterii sibieni

Designerul Agnes Lukacs in plin proces de creatie

Designerul Agnes Lukacs in plin proces de creatie

În urma acestui proiect îți spuneam că a ieșit o colecție de obiecte, desigur prototipuri. Dar cel mai frumos lucru care s-a întâmplat a fost că Mihai și Marlene au bătut satele din Sibiu și au identificat o serie de meșteșugari pricepuți. Au făcut cu această ocazie și asociația Soxen prin care poți da de meșteșugari sau, dacă ești designer, poți lua parte la proiecte de acest gen. Când cunosc astfel de oameni îmi pare rău că nu sunt bogată ca să le pot da bani să facă ce le trece prin cap, că le trece bine. Din colecția Kraftmade cel mai mult mi-a plăcut sucitorul cu model pe el, adică faci biscuiți sau prăjitură direct cu model ori suveica transformată în cuier. Par atât de firești acum când le vezi, și totuși nu le aveam înainte.

Nou si traditional pentru obiecte frumoase

Modern si tradițional pentru obiecte frumoase și practice

Dacă ești în căutarea de autentic tradițional sau cadouri inedite, dar cu design actual nu ezita să intri pe site-ul kraftmade.ro și să le comanzi. De asemenea, dacă ești parte dintr-o firmă care dorește să se implice financiar în proiecte culturale de excepție neapărat merită să-i contactezi pe Mihai și Marlene, îți dau eu contactele dacă nu faci rost de ele :). Ceea ce ți-am scris eu aici e doar o mică, mică parte din ideile materializate de ei, dar să vezi câte mai sunt notate în agenda lor. Mie nu mi-au fost suficiente patru ore de vorbă ca să aflu tot. Dar am să scriu de fiecare dată despre astfel de proiecte. Uite, pentru fiecare piesă din colecția Kraftmade ai și o mică descriere, citește-o ca să afli povestea ei.

Mester care infrumuseteaza un obiect de design

Mester care infrumuseteaza un obiect de design

Mai jos vei descoperi colecția Soxen din proiectul Kraftmade. Uite ce au spus Ileana și Agnes despre ea „Ai în fața ochilor o bucată bună de cultură săsească. Și ungurească. Și românească. Soxen înseamnă sași pe săsește, însă la realizarea colecției au muncit, mână lângă mână, Rodica, Viorica, Marcel, Nicușor, Uwe, Ileana și Agnes, așa că mințile, ideile și culturile s-au cam contopit. Inspirată din obiectele meșteșugite ale breslelor săsești  care existau odată, demult, pe valea hârtibaciului, colecția Soxen exprimă ceva din esența culturii săsești în general: este rafinată și subtilă pe de o parte, robustă și echilibrată pe de alta”.

te-ai așezat vreodată într-un bol? nici acum nu prea ai cum, dar bolul nostru cu dantelărie sculptată manual e inspirat din faimosul scăunel țărănesc. merele tale o să stea ceva mai relaxate.

Te-ai așezat vreodată într-un bol? Nici acum nu prea ai cum, dar bolul nostru cu dantelărie sculptată manual e inspirat din faimosul scăunel țărănesc. merele tale o să stea ceva mai relaxate.

taburet din lemn de stejar brodat cu burghiul, acul și ața volga. perna este țesută manual la un război războinic, adică din 1941.

Taburet din lemn de stejar brodat cu burghiul, acul și ața volga. Perna este țesută manual la un război războinic, adică din 1941.

adelaparvu.com despre proiectul Kraftmade derulat de Tataia (9)

Studiu despre motivele traditionale

Studiu despre motivele traditionale

știi cum vine aia să brodezi cu dalta? uită-te bine la sucitorul soxen, e o creație sculpturală așa de migăloasă că făcutul de biscuiți o să-ți pară o joacă de copii.

Știi cum vine aia să brodezi cu dalta? Uită-te bine la sucitorul Soxen, e o creație sculpturală așa de migăloasă că făcutul de biscuiți o să-ți pară o joacă de copii.
Pentru biscuiti si placinte cu forme :)

Pentru biscuiți și plăcinte cu forme 🙂

Si cărțile de vizită pot fi altfel când te inpiră meșterii. Le folosești mereu, de ce să nu vorbească despre faptul că ești român?

Si cărțile de vizită pot fi altfel când te inpiră meșterii. Le folosești mereu, de ce să nu vorbească despre faptul că ești român?

adelaparvu.com despre proiectul Kraftmade derulat de Tataia (10)

fuga lolelor e un obicei săsesc vechi de peste o sută de ani. un alai impresionant de personaje mascate fac o gălăgie groaznică să alunge iarna. bicele lor se fac după o rânduială foarte bine pusă la punct, de unde am extras împletitura decorativă în pătrat cu două culori. și nu-i așa că-i șade bine pe lampă?

Fuga lolelor e un obicei săsesc vechi de peste o sută de ani. un alai impresionant de personaje mascate fac o gălăgie groaznică să alunge iarna. bicele lor se fac după o rânduială foarte bine pusă la punct, de unde am extras împletitura decorativă în pătrat cu două culori. Și nu-i așa că-i șade bine pe lampă?

La masa de lucru

La masa de lucru

lampa KRAFTMADE

cuierul ăsta e ceva special. face parte din familia sucitoarelor, iar împletiturile cu cârlionți le mai vezi doar la muzeu. preferă ștergarele țesute la război, dar în caz de musai suportă și textile flaușate.

Cuierul ăsta e ceva special. Face parte din familia sucitoarelor, iar împletiturile cu cârlionți le mai vezi doar la muzeu. Preferă ștergarele țesute la război, dar în caz de musai suportă și textile flaușate.

suveica este componenta cheie în războiul de țesut care transportă firul prin țesătură pentru a crea modele magice. cuierul-suveică este componenta cheie de pe orice perete care transportă poveștile magice de demult către viața ta.

Suveica este componenta cheie în războiul de țesut care transportă firul prin țesătură pentru a crea modele magice. Cuierul-suveică este componenta cheie de pe orice perete care transportă poveștile magice de demult către viața ta.

adelaparvu.com despre proiectul Kraftmade derulat de Tataia (8)

cerbul este folosit în broderia săsească ca rege al pădurii, simbolizând mândrie și nobilime. pe perna noastră a explodat în steluțe spirituale, adăugând o componentă psihedelică rigurozității și făloșeniei transilvănene.

Cerbul este folosit în broderia săsească ca rege al pădurii, simbolizând mândrie și nobilime. Pe perna noastră a explodat în steluțe spirituale, adăugând o componentă psihedelică rigurozității și făloșeniei transilvănene.

Cine ce mai stie sa faca traditional? Iata o intrebare pusa de cei de la Tataia in satele din Sibiu

Cine și ce mai stie să facă ceva traditional? Iată o intrebare pusă de cei de la Tataia în satele din Sibiu

nenea marcel a împletit această lesă după o tehnică numai de el știută– tehnica împletitului bicelor săsești. nu e o glumă, e chiar singurul care mai face bice împletite pe rotund care să fie perfecte și să te țină o viață. poate cățelul nu va fi prea impresionat, dar tu o să simți diferența.

Nenea marcel a împletit această lesă după o tehnică numai de el știută– tehnica împletitului bicelor săsești. Nu e o glumă, e chiar singurul care mai face bice împletite pe rotund care să fie perfecte și să te țină o viață. poate cățelul nu va fi prea impresionat, dar tu o să simți diferența.

9 raspunsuri pentru Tataia a provocat designerii sa lucreze cu artizanii. Rezultatul? Colectia Kraftmade

  1. Multe maini dibace minuni pot face!Superb!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *