adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (38)

In Horeca, Romania Mea

Excursie pentru trup, minte si suflet la Domeniile Ostrov

Nu știam nimic despre Ostrov, cu atât mai puțin că trebuie să treci Dunărea cu bacul ca să ajungi acolo. Oricum m-am minunat pe drum de câte terenuri cultivate am văzut în județul Călărași. Mi-am spus că dacă o să mai aud vreo știre cum că n-avem grâne în țara asta, n-o să cred o iotă. Și în ciuda fermelor moderne și a hambarelor pe care le-am văzut din goana mașinii, nu m-aș fi așteptat ca la Ostrov să descopăr atâta bogăție. Privirea nu poate cuprinde toate dealurile fabuloase ce se tolănesc pe malul Dunării și care poartă pe ele șiraguri, ca de mărgele, de viță-de-vie. Mergi cu mașina kilometri întregi și totul e numai o podgorie, care nu se mai sfârșește decât în livezile, nesfârșite și ele. Peste 1600 de hectare de vie și 400 de hectare de pomi fructiferi. Doamne, ce frumusețe! Este ireal cât de superb poate să fie!

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (8)

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (25)

Am prins și zile cu ploaie și cu soare, dar totul mi s-a părut frumos. Am ajuns la cramă, unde e și un restaurant. Mâncare bună, vin de asemenea. Dar tot acolo am aflat de un mic muzeu al vinului, unde sunt oameni pasionați, istoricii Răzvan Ciucă și tânărul Andrei Tencariu, ce-ți povestesc cum a fost cu via în partea asta a țării. Deși nu sunt multe obiecte, poveștile pe care le ascund parcă nu se mai termină. Și tot acolo, aproape de restaurant, dai peste un mic centru de artă, cu o colecție de picturi, sculpturi și ceramică, lucrări rămase din taberele de creație organizate aici. Am înnoptat la micul hotel deschis în zonă, denumit, cum altfel decât Dionis. La hotel nu sunt camere, ci apartamente cu două camere, bucătărie și baie, deci poți merge cu familia și prietenii. Oricum e un început bun de oenoturism.

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (38)

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (1)

Adrian Dolghin oenolog Domeniile Ostrov

Adrian Dolghin oenolog Domeniile Ostrov

Da, am fost și în crame și în locurile unde se procesează vinul. Mirosea puternic a vin, deși peste tot era curat pentru că prelucrarea strugurilor nu începuse. Oenologul Domeniilor Ostrov, Adrian Dolghin, un om excepțional, ne-a dat detaliile despre secretele obținerii aromelor și gustului special al vinului produs aici. Când te uiți la el, la cât de tânăr este, n-ai crede că știe atâtea, dar omul este super profesionist. Știe mult mai multe decât cele legate de vin. Știe chiar și să cânte la chitară și o face atât de bine încât te induce în eroare, mai ales dacă ai degustat vinul dându-l pe gât. Poate că tentația este să crezi că vinul bun iese după procedee vechi, cu utilaje ca pe vremuri, dar aici se face producție, nu glumă, și pentru asta e nevoie de tehnologie, ceea ce există din categoria de top.

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (6)

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (2)

Mi-a plăcut implicarea celor de aici în a sprijini arta, cu taberele de creație și facilitățile la care se gândesc pentru artiști. Am văzut un complex nou care se construiește în mijlocul unei livezi de cireși. Acolo vor fi organizate tabere artistice. Și ce priveliște! De pe coama unui deal vezi cum se întinde Dunărea printre copaci, vezi și malul bulgăresc și te pierzi așa cu privirea, trezindu-te oftând. Ce țară fantastică avem! Ce multă bogăție e în jur. Dintr-o dată te simți în siguranță, ai sentimentul că nimic rău nu ți se poate întâmpla. Și oamenii ăștia ne tot vorbeau despre proiecte, despre centru de afaceri româno-bulgar, despre un institut de agricultură privat, despre un centru de conferințe. Dar eu eram pierdută în verdele și albastrul pictate de natură, de Dumnezeu, de cine-o fi. Am inspirat adânc. M-am simțit fericită că văd toate astea.

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (4)

Și după mâncăruri bune, după vin și poveștile lui, după planuri de business, după artă și tabere cu artiști ni s-a propus o vizită la Mănăstirea Dervent. Habar nu aveam despre ea, dar e unul din locurile ce adăpostește o icoană făcătoare de minuni. În fața mănăstirii copii, mulți copii cu flori de nuferi în mână pe care ți le dăruiesc să le pui la icoană. Și îți spun clar și în gura mare că sunt gratis. Turiștii se feresc de ei că sigur vor ceva la schimb. Dar eu eram cu câinele meu și pentru mine erau doar copii așa că am intrat în vorbă cu ei. Am primit florile de la ei și evident că, în secunda doi, mi-au cerut ceva. Mâncare! Aveam la mine doar fructe, că doar mă plimbasem prin toate livezile și podgoriile din zonă. Le-au halit într-o clipită. Nu mi-a venit să cred. Cum e posibil ca într-un loc unde pământul plesnește de roade copiii ăștia să fie nemâncați? Și cum e posibil să vii ca și creștin să te închini la o icoană, să bei apă din izvorul care te face bine, dar să le alungi pe zgaibele astea simpatice?

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (23)

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (13)

M-am jucat cu ei, și le-am ascultat poveștile. Niște copii, care nu se supărau, nu punea la suflet nimic, erau obișnuiți să fie huliți, doar asta era joaca lor. Dacă te duci la mănăstire, fii creștin și ia la tine ceva de mâncare ca să împarți puștilor de acolo. Pregătește-te zdravăn cu niște sandviciuri. Cel puțin vreo zece, cinșpe așa. Oamenii sunt ciudați aici. Au unde să lucreze, ar avea de unde să-și câștige hrana de zi cu zi și totuși nu merg să lucreze la vie sau în livezi. De ce? Sunt mândri. Cică nu se bagă ei slugi la alții. Și uite așa la Domeniile Ostrov vin muncitori și zilieri din alte județe, care trec Dunărea cu bacul pentru că cei de aici sunt prea mândri. Eu mi-am propus să merg la cules, anul viitor, cu copii mei în vacanța de vară. Ar fi nu doar o experiență inedită, ci și o lecție pentru gemenii mei să vadă câtă trudă e și pentru fructele pe care le cumperi comod de la supermarket.

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (24)

Am intrat și în mănăstire. Am luat și o broșură despre ea și am aflat lucruri interesante. Dar n-are rost să ți le scriu aici. Trebuie să mergi acolo. Mi-am strecurat și eu o dorință în rugăciunea spusă în biserica de aici și nici n-a trebuit să ajung acasă pentru a mi se împlini. Am ieșit pe poarta complexului monahal și am privit în jur. M-am dus aiurea, peste drum și după niște tufe am dat peste un cal ce păștea liniștit pe lângă ape. Priveliștea stupefiant de frumoasă! Am stat minute în șir fără să mă gândesc la nimic. M-am așezat pe iarba plouată și am încercat să inspir culorile alea în mine. La ce minuni ne mai așteptăm când toate sunt desfășurate în fața noastră?

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (10)

Cu bune și cu rele, cu vrute și cu nevrute, cu știință sau fără știință gura aia de roșu sec pe care am sorbit-o seara mi-a invadat trupul de toate experiențele trăite aici. Parcă le avea încapsulate pe toate. Pentru mine vinul n-a mai fost doar vin, ci esență cu stropi de viață, de la mâinile care culeg via, la sentimentele oamenilor care își strecoară emoțiile în timpul lucrului în struguri, la copiii din fața mănăstirii, la trăirile artiștilor materializate în picturile de pe pereți sau în bolovanii sculptați din fața cramei, la soarele jucăuș ce încălzea doar bucăți de dealuri, la pământul plin de minerale și răsfățat de Dunăre, la acordurile oenologului, la poveștile istoricului. Da, poate zici că băusem mult, dar crede-mă am realizat cât de important e să conștientizăm că suntem oameni și că ceea ce facem, facem pentru oameni. Cu vorba, cu gândul și cu fapta. Mergi într-un weekend la Domeniile Ostrov (vezi AICI locul ca să faci rezervare). Nu doar pentru vin, ci pentru ca să te redescoperi în locurile acestea, fără îndoială, binecuvântate!

Centrul de arta Domeniile Ostrov

Centrul de arta Domeniile Ostrov

Centrul de arta Domeniile Ostrov

Centrul de arta Domeniile Ostrov

Centrul de arta Domeniile Ostrov

Centrul de arta Domeniile Ostrov

Centrul de arta Domeniile Ostrov

Centrul de arta Domeniile Ostrov

Cladirea ce adaposteste si Muzeul Vinului

Cladirea ce adaposteste si Muzeul Vinului

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (38)

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (30)

In fata restaurantului se coace paine dupa o metoda veche

In fata restaurantului se coace paine dupa o metoda veche

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (27)

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (26)

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (7)

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (9)

adelaparvu.com despre Domeniile Ostrov (12)

Hotel Dionis

Hotel Dionis

Cainele meu nostalgic in fata hotelului Dionis

Cainele meu nostalgic in fata hotelului Dionis

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

5 raspunsuri pentru Excursie pentru trup, minte si suflet la Domeniile Ostrov

  1. […] și la bătrânețe. De fapt asta își și doresc să se mute cu totul acolo și să se apuce de agroturism. Și cu siguranță le va ieși. Normal că mi-a fost e plac căsuța asta cu nuanțele ei […]

  2. […] de umbrele jucăușe proiectate în lumina pâlpâitoare a focului. Da, și ar merge și un vin bun savurat înainte. Dar ce tot vorbesc eu aici? Faza este că din ce în ce mai multă lume își […]

  3. […] care le are lungi și drepte. Apoi povești despre ruinele romane care se ițesc din malul Dunării la Ostrov atunci când scade apa, despre cum cumpără străinii pământ roditor de la noi și-l transportă […]

  4. […] Sunt români care de la o mică gospodărie cu teren arabil lângă sat au ajuns să aibă adevărate ferme. Da, pe ei îi știm prea puțin, dar și mai puțin știm cu ce se mănâncă agricultura. De ce […]

  5. […] există anexe speciale. Nu se produce încă vin aici, dar crama e frumos amenajată și aici se organizează degustări. Într-o sală a cramei ai impresia că ești într-o companie selectă pentru că sunt expuse […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *