adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium (7)

In Gradina, Sfaturi plante

Cum ai grija de muscatele tale in senzoul rece? Trei sfaturi de la specialist

ing. horticol Carli Marian, designer florist la Trias

ing. horticol Carli Marian, designer florist la Trias

Mușcatele sunt printre ele mai cunoscute și prezente flori la noi, la români. Și cu toate acestea, puțini știu să aibă grijă de ele. Așa că am apelat la inginerul horticol Carli Marian, care este și designer florist la Tria’s să ne dea câteva sfaturi pentru ca la primăvară să avem mușcatele pline de flori. Dar am aflat că pentru asta, trebuie să ai mare grijă de le acum, când e frig și mai întuneric afară. Și pe lângă sfaturi, ți-am selectat imagini frumoase care să-ți dea idei despre cum poți folosi mușcatele pentru decorul casei și al mesei sau chiar aranjamente florale la ghiveci.

adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium (11)

1.Când vine frigul, mușcatele trebuie băgate la interior, dar trebuie ținute într-un loc cu temperatură de circa 15 grade, deci undeva într-un balcon închis, unde deschizi geamurile măcar o dată pe zi. În niciun caz să nu le pui pe pervazul de deasupra caloriferului, adică la căldură pentru că se vor moleși. Le place și pe scara blocului, unde clar este curent și mai răcoare, dar să fie unde la lumină pentru că mușcatele iubesc lumina. Dacă le ții la căldură și mai pui și apă des, frunzele vor începe să se îngălbenească de la bază în sus. Și n-o să-ți placă.

adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium (7)

2.Udarea este o problemă, mai ales în perioada rece pentru că mulți oameni pun prea des și prea multă apă. Mușcatele trebuie să aibă pământul mai degrabă ușor uscat în perioada rece, decât umed. Așa că ele trebuie udate o dată la trei săptămâni sau chiar o lună de zile. Ele acum intră într-un repaus de creștere, așa că fotosinteza nu mai este intensă și nici nevoie de apă nu mai este la fel ca în perioada de vară. Dacă le ții undeva într-o încăpere la 20 de grade Celsius, atunci e bine să le uzi cam o dată la 10 zile, dar nu mai des.

adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium (5)

3.Ca să ai flori imediat cum începe primăvara, e bine să-ți tunzi mușcatele acum. Cum faci asta? Păi ai să vezi că tulpina lor are niște noduri, cam la fel cum au garoafele. Numeri de la vârf la bază și lași 3-4 internoduri, un internod reprezentând distanța dintre două noduri. Și da, pentru asta o să rupi și frunza, iar planta ta va arăta ca un ciot. Dar nu-ți face probleme pentru că la primăvara va exploda de flori. Dacă nu o tunzi acum, ea va deveni plăpândă, firavă, cu tulpinile înalte, iar la primăvară va trebui să o tunzi oricum. Asta înseamnă că va avea nevoie de o perioadă de refacere, deci vei avea flori mult mai târziu decât alții. Sper să-ți prindă bine sfaturile lui Carli Marian că pe mine m-au luminat 🙂

adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium (2)

adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium (8)

adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium (4)

adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium (9)

adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium (3)

adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium (6)

adelaparvu.com despre muscate in sezonul rece Pelargonium (10)

Sursa foto: Floradania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *