adelaparvu.com despre gradina mica premiata Designer Doug Myres (7)

In Amenajari Gradina, Gradina

Gradina mica premiata in 2013 de Asociatia Designerilor Peisagisti (APLD)

Normal că sunt mereu în căutarea ideilor pentru grădini mici, așa că merită să vezi una care a fost medaliată cu aur în 2013 de către Asociația Internațională a Designerilor Peisagiști, fondată în 1989, mai exact APLD (Association of Professional Landscape Designers). În fiecare an, peisagiștii membrii ai asociației își prezintă proiectele. Ele sunt evaluate pe baza unor criterii riguroase în funcție de care se acordă premiile, respectiv impactul proiectului asupra mediului și beneficiarilor, creativitate, merite tehnice și proiectul de design. Îmi place mult faptul că în concurs sunt înscrise grădini care există, deci nu sunt doar propuneri sau amenajări special făcute pentru acest eveniment. În 2013 medalia de aur la categoria grădini rezidențiale mici a fost acordată peisagistului Doug Myers – Fernhill Landscapes. Hai să afli și tu povestea grădinii.

adelaparvu.com despre gradina mica premiata Designer Doug Myres (5)

adelaparvu.com despre gradina mica premiata Designer Doug Myres (4)

Peisagistul Doug Myres

Peisagistul Doug Myres

Grădina premiată e în cadrul unei reședințe private din SUA, respectiv o construcție de la 1948 în stil modernist și are o suprafață de circa 82 de metri pătrați. Proprietarii și-au dorit ca în curtea interioară, înconjurată de corpurile casei, să existe un ambient exterior care să completeze frumos ambientul modern de la interior și să le ofere o experiență vizuală plăcută. Peisagistul Doug Myers a conceput în acest sens o grădină în care formele materialelor contemporane și ale plantelor să compună un cadru interesant și un ambient natural plăcut, unde simțurile să fie provocate (vizual să se vadă frumos, auditiv – susurul apei, tactil – materiale diverse, miros – plante proaspete, flori). Având în vedere că este o grădină înconjurată de casă, deci una interioară, a prevăzut și alei de trecere de la un corp la altul al casei și s-a gândit la grădină ca la un tablou 3D care urma să fie văzut din diferite unghiuri.

adelaparvu.com despre gradina mica premiata Designer Doug Myres (7)

adelaparvu.com despre gradina mica premiata Designer Doug Myres (3)

Intenția designerului a fost să creeze o grădină cu un aspect sculptural care să arate bine atât văzută de la interior, cât și când te afli în ea. Practic ea a fost gândită în acord cu arhitectura casei, dar și a amenajării interioare care se vede prin ferestrele generoase. Așa că a folosit materiale solide, rezistente în timp cu forme geometrice și un ansamblul de plante a căror paletă de culori și forme să ofere varietate vizuală – toate aranjate astfel încât să obțină o reinterpretare actuală a esteticii moderniste. Astfel că de la interior grădina apare ca un spațiu grafic, iar când ești în ea te simți protejat. Grădina este subtil, dar reușit delimitată de costrucție prin pavajul de piatră ce include lespezi mari ce imită textură teak-ului mărginite de pietre de râu. Un contrast reușit de culoare și textură.

adelaparvu.com despre gradina mica premiata Designer Doug Myres (6)

adelaparvu.com despre gradina mica premiata Designer Doug Myres (2)

Prezența apei în grădină vine să asigure o umiditate bună în ambientul închis, dar are și scop terapeutic. Mica fântână cu bol de cupru are o cădere de apă, ce se propagă prin canalale prezente în amenajare, susurul fiind unul relaxant. Proprietarii sunt mai ancorați în mediul natural, dar au o grădină în care pot medita, se pot odihni pe un fundal sonor plăcut. Plantele, de la copaci, arbuști la flori (care sunt anemone albe) vin să compună un mediu variat, cu zone de umbră și cu niveluri diferite de înălțime, deci și de interes. Oriunde stai în grădină sau de oriunde o privești de la interior, ea îți oferă prilejul unor noi descoperiri. Și e frumos faptul că cimișirul, bambusul negru, anemonele și iarba ornamentală contrastează cu amenajarea riguroasă. Deci, un spațiu mic, dar frumos, fie zi sau noapte, un colț de natură încapsulat la interiorul arhitecturii artificiale. Sper să-ți placă și ție grădina și să te inspire.

adelaparvu.com despre gradina mica premiata Designer Doug Myres (1)

Foto: Doug Myres

3 raspunsuri pentru Gradina mica premiata in 2013 de Asociatia Designerilor Peisagisti (APLD)

  1. […] locul perfect pentru o sufragerie în aer liber, dar ferit de intemperii. Arhitectul are o soție peisagist, deci nu e întâmplător faptul că locuința lor este îmbrăcată de verdeață și nici că […]

  2. […] a celor mai bune proiecte. Uite, au contat încadrarea piscinei în peisaj ca formă și estetică, amenajările peisagistice exterioare, calitatea finisajelor, detaliile de execuție și siguranța în exploatare. Și îți spuneam că […]

  3. […] 7.Gradina mica premiata in 2013 de Asociatia Designerilor Peisagisti (APLD) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *