Este o mare provocare pentru oricine, fie proprietar sau designer, să creeze o amenajare atemporală. De ce? Pentru că sunt atâte posibilități în ziua de azi, dar mai mult, vrând-nevrând ești influențat de arhitectura spațiilor, de contextul din jurul locuinței, de preferințele celor care urmează să locuiască acolo. Dar uite, în cazul de față s-a reușit și chiar cred că este un decor care s-ar potrivi foarte bine și într-o locuință de bloc, chiar dacă nu ai parte de acoperișul în pantă, bârnele de lemn sau intrările cu arcadă. Numai dacă te uiți la paleta de culori, la forma mobilierului, vei regăsi în ele ceva familiar. Este o combinație plăcută de rustic și clasic, dar ancorată în actualitate.
Casa asta frumoasă se află într-o zonă superbă, unde animalele sălbatice chiar dau târcoale casei, în special mistreții. Mai exact este în Parcul Collserola, un bastion sălbatic ce se înalță deasupra metropolei Barcelona. Aici, Sara , proprietara actuală, s-a îndrăgostit de căsuța disponibilă pentru vânzare, unde se și vedea locuind cu soțul și cu cei patru copii ai ei înconjurați de pădurea umplută de trilurile păsărilor, țopăială veverițelor îndrăznețe și mai puțin de scormonitorii mistreți. Fiind o zonă protejată, construcțiile au un regim strict în privința extinderii și modernizării lor. Dar ce-l mai dificil este cu apa, care este puțină și se află la mare adâncime. Pentru a o găsi proprietarii au apelat și la un radiestezist, pentru că în lipsa ei clădirea nu ar fi fost funcțională. De asemenea, a costat ceva și a durat mult până să obțină aprobarea pentru un rezervor pe motorină, care să le asigure funcționarea instalațiilor termice.
Șantierul s-a întins pe o perioadă lungă, vreo patru ani și jumătate până să ajungă la rezultatul final. Clădirea existentă a putut fi modificată foarte puțin. Sara a fost deșteaptă pentru că a avut din start în vedere spațiile de depozitare. Când ai patru copii, știi deja că fără dulapuri suficiente în casă va fi mereu dezastru. O să vezi că dressingul de la mansardă este foarte bine organizat. De asemenea, soțul ei a avut grijă ca baia matrimonială să fie generoasă. Și-a dorit un loc de relaxare, un adevărat spa privat, iar acum chiar îl are.
Desigur că au apelat la un arhitect, care le-a făcut un plan foarte ordonat. Încăperile nu sunt mari, dar logic înșiruite și frumos amenajate. Multe din golurile ușilor interioare au devenit deschise și în arcadă, lăsând lumina să pătrundă la interior până în cele mai întunecoase colțuri. Locuri atipice, cum ar fi deasupra tocurilor de ușă simple, găzduiesc etajere pentru cărți. De asemenea, tâmplăria a fost schimbată cu una modernă, dar în spiritul casei. Geamurile sunt clare și mari acum, fără zăbrele. Arhitectul s-a folosit și de înălțimea casei pentru a crea un etaj mansardat la interior pentru dormitoare.
Dar cum a fost creat decorul atemporal? În primul rând prin lumina naturală. Ferestre simple și largi cu perdele simple, albe. Apoi zugrăveala cu imperfecțiuni în tonuri de gri, pardoseli sănătoase din lemn, uși interioare ca de obloane, corpuri de iluminat discrete și o mobilă cu forme ce reinterpretează liniile clasice cu tapițerii și huse în tonuri neutre. S-a apelat la arsenalul de bază al materialelor prezente, măcar parțial, în orice casă tradițională oriunde pe lumea asta: lemn, piatră, ceramică, textile. Tonuri neutre, iar accentele sunt date de obiecte decorative, de la oglinzi, la vaze, de la tablouri la perne fantezie. O casă extrem de plăcută! Numai când o privesc din imagini mă relaxează. Îmi închipui că e și mai reconfortant să locuiești în ea. Sper să te inspire și pe tine!
Sursa foto: ELMueble
Like
superba! imi place baia la maxim! Sara si familia ei sunt niste oameni norocosi si fericiti!
Si pe mine m-a dat pe spate baia! Macar acasa sigur sunt fericiti 🙂