adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (5)

In Amenajari Gradina, Gradina, Romania Mea

Gradina pentru familie conceputa de peisagistul Claudiu Ivascu

Îmi plac amenajările făcute de peisagistul Claudiu Ivașcu pentru că toate sunt diferite, dar coerente. Și asta pentru că specialistul ține cont de preferințele proprietarilor, cum e și cazul acestei grădini din Iași. Mi-a spus că de regulă discută cu doamnele proprietare și m-am bucurat să aflu că ele sunt foarte bine informate din reviste și bloguri de specialitate și știu cum și ce vor. Iar Claudiu Ivașcu este un bun ascultător. După o discuție liberă, în care este atent la dorințele viitorilor clienți, știe ce să le propună conform bugetului disponibil.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (1)

Grădina de față, aflată într-un cartier rezidențial din Iași a fost amenajată în urmă cu ceva timp și când s-a apucat de amenajat a găsit-o în stadiul de șantier cu pământul amestecat cu moloz, ciment și resturi de materiale de construcții. Ca atare, a fost nevoie să înlocuiască parțial pământul cu unul vegetal, fertil potrivit pentru gazon. Dar întotdeauna când are suprafețe mari, adică peste 2000 de metri pătrați, încearcă să înlocuiască doar în jurul casei pământul, iar în rest să găsească specii potrivite și rezistente care se adapteze în solul existent, în prealabil curățat. Asta e o etapă grea, dar necesară, iar înlocuirea parțială îl scutește pe proprietar de o sumă bună de bani pentru că pământul costă.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (9)

Pe soluri slabe, adică cele pe care le găsește la fața locului, Claudiu Ivașcu are o abordare cât se poate de eco. Dacă în jurul casei are grijă ca totul să fie cum își doresc proprietarii, adică gazon impecabil și flori, pe măsură ce se desfășoară amenajarea plantează gazon cu trifoi inclus și plante mai silvice cum ar fi tei, mesteceni, arțari, paltini. Așa grădina pare unitară, dar se creează și un ecosistem, care cu timpul va îmbogăți și solul slab găsit la fața locului. Iar aspectul grădinii devine unul natural, plăcut cum este și aici.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (2)

Dar înainte de a planta orice, se face infrastructura, tot ce ține de partea de instalații de irigare, cele de electricitate necesare pentru iluminatul exterior sau dotări exterioare și apoi alte construcții (piscină spre exemplu sau iaz). Asta e etapa cea mai costisitoare de amenajare. După aceea, cum a fost cazul de față, toamna se plantează o parte din plante, apoi urmează gazonarea,de regula gazon rulouri. Primăvara urmează o altă etapă de plantare, de regulă cu flori, iar toamna următoare se finalizează totul. Astfel, o grădină precum o vezi pe cea de față durează cam 2-3 ani până să arate așa și să fie bună de pozat :). Desigur că plantările pot începe și primăvara, dar ciclul se repetă în toamnă și apoi în primăvara următoare.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (4)

Peisagistul Claudiu Ivașcu propune proprietarilor ca la achiziția arborilor cam 30% dintre ei să fie mari, cu înălțimea de 3-10 metri, iar restul la talie normală de 1-3 metri. Astfel, amenajarea va arăta mai bine și nu meschină, mai ales că mulți își doresc ca spațiul verde să fie dintr-o dată spectaculos schimbat. Și ca să se obțină o grădină arătoasă, perfectă pentru o familie cu copii, ca și în cazul de față, lucrează în diferite etape cu o echipă  compusă de la cinci până la opt oameni, puțini, dar buni și bine plătiți, cum îi place peisagistului să spună. Desigur că se folosesc utilaje specifice pentru aceste munci.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (8)

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (6)

Acum costurile sunt în funcție de ce-și dorește fiecare, de suprafață și de complexitate, pentru că, pe lângă partea de infrastructură, și plantele costă. Uite, spre exemplu poți avea o grădină de suprafață medie, simplă amenajată cu 5000 de euro, dar poți avea o grădină mică, unde numai un bonsai din pin să coste 8000-9000 de euro. Așa că prețurile le afli după o discuție cu peisagistul care-ți face propunerea de amenajare, dar îți dă și o estimare de buget. Dacă-ți dorești o grădină ca asta poți să-l suni pe Claudiu Ivașcu acum pentru că până în decembrie e perioada propice pentru amenajări. Uite aici site-ul Belle Jardin unde ai să vezi și mai multe amenajări concepute de el.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (7)

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (5)

4 raspunsuri pentru Gradina pentru familie conceputa de peisagistul Claudiu Ivascu

  1. Se vede o mana de artis desavarsit.O imbinare de culori rafinate ,gruparile de plante placut alaturate cladirii.Super.

  2. […] 6.Grădină pentru familie conceputa de peisagistul Claudiu Ivașcu […]

  3. florin spune:

    Ma intreb ce ii fumos aici si totusi nu gasesc nimic la minunea asta de arhitect , de ce un bonsai in gradina si nu un mar sau un par , de ce brazi si un pom care iti da un fruct , de ce trebuie semanat gazon cand sar putea sa fie straturi de legume , de ce trebuie sa bagi zeci de mii intr-o gradina si sa nu primesti nimic in schimb , oare nu este mai frumoasa gradina veche de la tara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *